de Cătălina Tăgârță
Bolile respiratorii (răceli, gripă, bronșite sau pneumonii), însoțite de chinuitoarea tuse, sunt la ordinea zilei în această perioadă. Fie că este seacă sau productivă, fie acută sau cronică, tusea le creează un mare disconfort pacienților și mai ales copiilor. Un copil care tușește respiră cu dificultate și nu se poate odihni, acest lucru reprezentând un mare motiv de îngrijorare pentru părinți. De altfel, tusea este una dintre cauzele cel mai frecvente pentru care oamenii își duc copilul la medicul pediatru. Vestea bună este că simptomul poate fi calmat prin mijloace naturale, sigure și eficiente, cum ar fi extractul din frunze de iederă.
Utilizată în bronşite cronice
Iedera medicinală este o substanță naturală ce poate fi folosită cu succes în tratarea tusei, iar efectele binefăcătoare ale extractului uscat din această plantă sunt dovedite științific. Substanțele active pe care le conține iedera - numite saponine - sunt în mod constant cercetate și verificate prin noi studii. Spre exemplu, extractul patentat de iederă EA 575 - care poate fi comparat cu o amprentă digitală - este certificat pentru eficiența și siguranța sa în tratamentul tusei. Potrivit ghidurilor terapeutice, extractul uscat din frunze de iederă poate fi utilizat atât în formele acute de tuse, cât și în bolile inflamatorii bronșice cronice însoțite de tuse. Acest medicament obținut din iederă este bine tolerat și poate fi administrat atât copiilor (de la vârste de sub 1 an), cât și adulților.
Saponinele conținute au efect antiinflamator
Extractul din frunze de iederă tratează eficient tusea datorită saponinelor - acele substanțe cu proprietăți pneumoactive. Saponinele au mai multe efecte binefăcătoare asupra tractului respirator. În primul rând, e vorba despre efectul antiinflamator - agenții patogeni (virusuri, bacterii) sunt principalii factori care provoacă inflamarea mucoasei respiratorii; saponinele acționează împotriva agenților patogeni, inhibând procesul inflamator. Apoi, produsul se pare că lichefiază mucusul (saponinele lichefiază mucusul din bronhii, care poate fi eliminat mai ușor prin tuse); calmează tusea (pe măsură ce mucusul se elimină, tusea este calmată și dispare treptat); ușurează respirația (datorită efectului de relaxare a musculaturii bronșice, căile aeriene îngustate se dilată, și respirația devine mai ușoară).
Folosită din secolul al XIX-lea
Iedera medicinală este folosită în tratamentul bolilor de plămâni încă din Antichitate. Hippocrate, părintele medicinei, este printre primii care au recunoscut efectele binefăcătoare ale plantei. Abia în secolul al XIX-lea, un medic din sudul Franței a introdus această plantă în tratamentul curent al tusei. El a observat cum copiii care obișnuiau să bea lapte din vase făcute din lemn de iederă nu sufereau de tuse, descoperind că substanțele active din această plantă treceau în lapte, și astfel cei mici erau feriți de supărătorul simptom.
O greșeală frecvent întâlnită e administrarea de antibiotice imediat ce apare tusea. Atenție! Acest lucru nu este necesar decât în cazul infecțiilor bacteriene
Optaţi doar pentru extractele patentate
În prezent, extractul uscat din frunze de iederă este inclus în compoziția multor preparate farmaceutice, indicate atât copiilor, cât și adulților. Preparatele ce conțin extract patentat de iederă EA 575 se disting datorită unui proces de fabricare propriu. Este important de știut următoarele: compoziția exactă și prepararea unui extract de iederă pot avea influență asupra eficacității sale, de aceea, e bine ca acest produs să nu fie preparat acasă, ci luat doar din magazinele de remedii naturiste. Acasă puteți consuma cel mult ceai de iederă, preparat astfel: opăriți o lingură cu plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Lăsați zece minute la infuzat, apoi beți.