de Cătălina Tăgârță
Sunătoarea a fost folosită ca remediu naturist încă din cele mai vechi timpuri, când oamenii nu aveau acces la informație sau la medici. Astfel, timp de peste 2.000 de ani, planta a fost utilizată pentru probleme emoţionale şi nervoase, leacul și modul de utilizare al acesteia transmițându-se din generație în generație.
Infuzia se ia pe stomacul gol
Sunătoarea se găseşte peste tot în Europa, în Asia Centrală şi în Africa de Nord. Substanţa sa activă este hipercina, iar planta are un efect antiviral, antiinflamator și antidepresiv. De aceea, ceaiul de sunătoare este consumat pentru ameliorarea bunei dispoziţii şi pentru odihnă. În plus, purifică pielea şi are o influenţă pozitivă asupra stomacului. Infuzia şi tinctura obținute din această plantă acţionează foarte lent, dar, când sunt utilizate în mod constant, au efect de durată. Folosită pentru uz intern, sunătoarea mai poate rezolva gastritele și ulcerele gastrice, cu condiția să se administreze câte o lingură pe stomacul gol, dimineaţa şi seara. Infuzia se obține din o cană cu apă fierbinte la una-două linguriţe cu plantă, care se lasă la infuzat timp de 10-15 minute. Se bea de trei ori pe zi, fără a depăși doza sugerată!
Utilă persoanelor aflate la menopauză
Sunătoarea favorizează şi performanţele intelectuale. Pot consuma acest tip de ceai persoanele care au dificultăţi de adaptare, care sunt sensibile la schimbarea anotimpurilor sau care se află la menopauză. Pentru a împiedica oboseala în cazul unui efort neobişnuit se recomandă consumul acestui ceai atât înainte, în timpul, cât şi după terminarea efortului. Neurotransmițătorul sau transmiţătorul chimic din creier va comanda creşterea serotoninei, iar aceasta va relaxa organismul, fără a induce somnolenţă sau vreo altfel de dependenţă. Pentru rezultate optime se recomandă consumul acestui produs cu cel puţin o lună înainte de obţinerea rezultatelor dorite. Se poate administra pentru reglarea circulaţiei, care este bună pentru inimă, pentru ieşirea din depresie şi pentru un somn mai bun, în probleme diuretice şi poate avea un rol activ în combaterea virusurilor.
Proprietăţi cicatrizante
Infuzia de sunătoare creează o stare de confort şi ajută la menţinerea unui metabolism sănătos. Ceaiul de sunătoare se administrează cu succes în cazul problemelor vezicii biliare (de exemplu, dacă există calculi la vezica biliară). Are şi proprietăţi cicatrizante şi se recomandă consumul şi în cazurile în care o persoană s-a expus la soare prea mult timp.
Nu o folosiți dacă luați contraceptive orale!
Atenție însă! Consumul ceaiului de sunătoare poate diminua asimilarea anumitor medicamente în organism. Interacţiuni identificate sau suspectate au fost demonstrate în legătură cu următoarele categorii de produse: imunosupresoare, anticoagulante de tip cumarinic, antiepileptice, fenobarbital şi fenitoină; antiastmatice: teofilină, glicozide cardiace, în caz de tulburări de ritm cardiac şi de insuficiență cardiacă, inhibitori de HIV. Tinctura de sunătoarea poate, de asemenea, să inhibe efectul unor antidepresive de tip SSRI. Așadar, în cazul în care urmați un tratament cu produse din categoria celor amintite nu consumați sunătoare în paralel! De asemenea, nu este recomandată folosirea împreună cu contraceptivele orale! E posibil să le anuleze efectul sau, invers, acestea să anuleze proprietățile plantei!
Extractul de sunătoare este folosit în tratarea hemoroizilor. În acest sens se spală cât mai des cu infuzie zona afectată. În cazul inflamațiilor de colon se pun comprese cu extract de sunătoare în zona în care simțiți disconfort, dar produsul trebuie mai întâi uşor încălzit