de Carmen Ciripoiu
Toți ne-am confruntat măcar o dată în viață cu insomnii, cu slăbirea memoriei, cu migrene sau cu stări de încordare cărora cu greu le-am pus stavilă. Și acestora, dar și altor maladii mai grave, rețetele tibetane le vin de hac.
Rozmarinul, planta amintirii
Când oboseala se împletește cu stresul, rezultatul nu este tocmai unul plăcut, soldându-se, de multe ori, cu pierderea temporară a memoriei. Unul dintre remediile cel mai bune ale medicinei tibetane este vinul de rozmarin. Cinci crenguțe proaspete de plantă se pisează foarte bine și se pun într-o sticlă plină cu vin. Se lasă la macerat două săptămâni și se consumă un pahar seara. Leacul-minune în cazul anxietății este vinul de salvie. Câteva frunze de plantă se pun în apă clocotită, se lasă la infuzat, apoi se strecoară. Se adaugă un vârf de cuțit cu pudră de scorțișoară, un vârf de cuțit cu pulbere de ghimbir și aceeași cantitate cu pulbere de cuișoare, dar și o bucățică mică de rădăcină de angelică. Lichidul obținut se amestecă bine cu un litru de vin roșu. Se lasă la infuzat o oră, apoi se strecoară. Se consumă o jumătate de pahar dimineața, înainte de masă.
Băi cu mușețel și cu hamei, pentru insomnie
Cei din Tibet știu soluția pentru insomnie: băile cu hamei și cu mușețel. O pungă mică, din pânză, desfăcută la un capăt, se umple cu un pumn cu flori de mușețel și unul cu flori de hamei, apoi se coase. Se așază punga în apa de cadă fierbinte și, 20 de minute, cât persoana se relaxează, se mișcă tot timpul, și din când în când se stoarce, astfel încât uleiurile eterice să fie inhalate.
Ginkgo Biloba reduce riscul formării cheagurilor
Consumul unei căni cu ceai de Ginkgo Biloba nu vă face pe loc un al doilea Einstein, însă, cu siguranță, ajută foarte mult la îmbunătățirea memoriei. Mai mult, substanțele conținute de această plantă previn contractarea vaselor de sânge, îmbunătățind circulația acestuia și reducând riscul formării cheagurilor. Licoarea se prepară astfel: peste două lingurițe cu frunze uscate se toarnă apă clocotită și se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară și se consumă imediat. Sunt indicate una-două cești pe zi. În cazul depresiei, medicina tibetană recomandă cu succes busuiocul. Se consumă cât mai multe frunze proaspete introduse în salată sau se poate opta pentru o băutură cu efect miraculos: infuzia de busuioc. Două lingurițe cu plantă se lasă la infuzat un sfert de oră în 250 ml apă clocotită, apoi se strecoară și se consumă imediat.
PONT. Mestecate, frunzele de busuioc alungă gândurile negre.
Infuzia care prelungește viața Călugării tibetani au spus întotdeauna despre această licoare că relaxează și detensionează întregul organism, având totodată proprietatea de a prelungi viața. Mod de preparare: în doi litri de apă clocotită se pun cinci grame de ghimbir ras, o lingură cu suc de lămâie, două linguri cu miere și câteva fire de ardei iute și de anason. Se lasă la fiert câteva minute, apoi se răcește. Preparatul se consumă pe parcursul unei zile sau se bea o cană înainte de fiecare masă. La fel de faimos este și amestecul de usturoi, de miere și de lămâie, considerat un elixir al tinereții. Într-un borcan se pun zece căpățâni de usturoi, sucul de la zece lămâi și un kilogram de miere și se lasă la macerat zece zile. Se administrează o lingură, pe stomacul gol, înainte de masa de seară.