de Iulian D. Moleianu
Fluierătoarea, căreia i se mai spune şi brie, uşoarea-pământului sau viţa neagră, este o plantă care creşte mai ales în regiunile sudice ale ţării noastre. În satele din zona Carpaţilor de Curbură, din Banat şi din Apuseni, ţăranii folosesc rădăcina plantei ca antidot pentru afecţiunile pulmonare, respiratorii şi chiar reumatice. Totuşi, numai o parte din această plantă preţioasă poate fi folosită în scopuri terapeutice.
Este indicat să se folosească proaspătă
Fluierătoarea face parte din categoria plantelor ierboase, iar tulpina sa lungă de până la patru metri se agaţă de pietre sau de alte plante, mai ales în zone umbroase. În popor se spune că fluierătoarea este folosită de sute de ani în tratamentul durerilor de spate şi de picioare, însă, din punct de vedere ştiinţific, se cunosc foarte puţine lucruri despre această plantă, cercetările fiind abia la început. Deocamdată, ştim că sub pământ bria dezvoltă o rădăcină uriaşă, lungă până la jumătate de metru şi groasă de mărimea unui braţ. La suprafaţă, fluierătoarea are o culoare vânătă spre negru, iar în interior, galben untoasă. Frunzele sunt lucioase, în formă de inimă, florile verzi gălbui, iar fructele, roşii. Planta creşte cu precădere în zonele pietroase, lângă gardurile verzi, la marginea pădurilor şi în luminişuri. Rădăcina este cărnoasă, groasă şi se poate extrage numai cu ajutorul cazmalei şi este indicat să se folosească proaspătă, în aplicaţii locale sau la prepararea tincturii şi a cremei. Dacă aplicaţi pe torace o pastă formată din trei linguri cu rădăcină de fluierătoare proaspătă, dată prin răzătoare, două linguri cu hrean şi patru linguri cu seminţe de in măcinate, veţi observa rapid o ameliorare a problemelor de respiraţie. Deasupra se aşază un material de bumbac curat şi o ţesătură de lână călduroasă. Aplicaţia se face vreme de jumătate de oră pe zi, timp de patru-cinci zile la rând. Nu de alta, dar bria dispune de puternice efecte de stimulare a imunităţii şi ajută la eliminarea secreţiilor în exces.
Funcţionează în combinaţie perfectă cu ţuica
Pentru obţinerea tincturii de fluierătoare se dă rădăcina prin răzătoarea mare şi se aşază într-o sticlă sau într-un borcan, fără a fi îndesată. Se toarnă deasupra ţuică de 30 sau de 40 de grade, cât să acopere rădăcina, iar la final trebuie să se creeze o peliculă de doi centimetri. Compoziţia se acoperă bine şi trebuie lăsată la macerat timp de şase zile, având grijă ca, zilnic, vasul să fie agitat de câteva ori, pentru o mai bună extracţie a principiilor active. În cele din urmă, preparatul se filtrează şi se frecţionează zonele dureroase de câte două, trei ori pe zi.
Iritaţiile nu prezintă pericol
Nu vă speriaţi dacă tinctura provoacă o iritaţie uşoară la contactul cu pielea, dar, din acest motiv, se recomandă foarte multă prudenţă în privinţa cantităţii şi a mărimii zonei de aplicare. Pentru început, este bine să fie folosită numai pe o porţiune foarte mică de piele, pentru a putea fi urmărită reacţia. Tinctura are proprietatea de a stimula circulaţia sangvină şi de a încălzi puternic şi rapid locul tratat.
Leac contra suferinţei nervului sciatic
Sciatica este una dintre cele mai enervante afecţiuni, din pricina faptului că, de cele mai multe ori, presupune lipsa de activitate a bolnavului. Ei bine, fluierătoarea îşi găseşte şi în această situaţie întrebuinţarea. Pentru aceasta, se aplică o compresă cu tinctură de brie timp de 30 de minute, după care zona dureroasă tratată se înveleşte cu un material călduros, de preferinţă, din lână. Aplicaţia se face de două ori pe zi, până la eliminarea completă a durerilor nervului sciatic.
Saponinele pot produce tulburări digestive
Sucul de fluierătoare se obţine din rădăcina dată prin storcătorul de fructe în amestec cu lanolină, în părţi egale. Din acest produs se poate obţine un excelent unguent, cu aplicaţii în durerile reumatismale. În decurs de maximum două săptămâni se simt o sensibilă reducere a durerilor reumatice şi o creştere a elasticităţii articulaţiilor. În orice moment, nu trebuie însă uitat că de la viţa neagră se foloseşte exclusiv rădăcina, în aplicaţii sub formă de unguent sau de tinctură, dar şi crudă, întinsă direct pe piele. Folosită ca uz intern, planta poate produce tulburări digestive şi nervoase foarte grave, deoarece conţine saponine. De când orăşenii au aflat despre proprietăţile sale, rădăcina de brie poate fi cumpărată proaspătă din pieţe, de la culegătorii de plante, iar persoanele care au încredere îşi pot procura preparate din această plantă (cremă şi tinctură) de la plafar sau de la magazinele de produse naturiste.
Pune pe fugă sinuzita
Fluierătoarea deţine un rol important şi în tratamentul împotriva sinuzitei. Reţeta este simplă: într-o bucată de tifon se pun o lingură cu rădăcină de viţă neagră şi una cu rădăcină de hrean, ambele date prin răzătoare. Se ţine această cataplasmă pe frunte timp de zece minute, în funcţie de intensitatea reacţiei cutanate şi de rezistenţa la senzaţia de arsură. Veţi observa că, în momentul aplicaţiei, se va elimina pe cale nazală o cantitate impresionantă de secreţii, iar durerea va fi diminuată progresiv. La fel ca şi senzaţia de greutate în zona frunţii. Este recomandat să se facă două asemenea aplicaţii în caz de sinuzită acută, şi până la 12 aplicaţii dacă vă confruntaţi cu sinuzită cronică. Există experţi care recomandă această plantă inclusiv la tratarea acneelor, contuziilor, dermatozelor purpurice, echimozelor, monturilor, spondilitei cervicale şi purpurei.
Extractul de gălbenele îi potenţează efectul
Rădăcina rasă este aplicată local, dar nu trebuie lăsată mult timp, deoarece devine rapid iritantă. Totuşi, chiar şi în această situaţie, nu disperaţi! Iritaţiile se pot diminua rapid cu unguent sau cu cremă de gălbenele. De asemenea, este recomandată folosirea fluierătoarei inclusiv în combinaţie cu extractul de gălbenele. Alifia obţinută se foloseşte pentru orice durere reumatică, lombosciatică, spondiloză cervicală, deformări osoase, ciocuri, monturi, dureri de menisc, apă la genunchi, dureri musculare, degerături, umflături, gută, răceală, artroză, coxartroză şi zona zoster. Crema din fluierătoare şi arnică este cicatrizantă, revulsivă, elimină durerea, ameliorează inflamaţia, stimulează circulaţia periferică şi refacerea ţesuturilor. Se aplică local, prin masaj uşor, de două, trei ori pe zi. Această compoziţie are efect inclusiv în cazul varicelor, eczemelor uscate şi hematoamelor (vânătăilor).