de Dana Purgaru
Condimentul indian turmeric, cunoscut și sub numele de șofran indian sau curcuma, cel care dă culoarea intensă, galbenă celebrului curry, nu este numai gustos și parfumat, ci are și abilități fenomenale de a vindeca diverse boli, printre care și cancerul. El combate efectul nociv al toxinelor în organism, stimulează funcțiile sistemului imunitar, este un puternic antiinflamator, dar și un bun antioxidant. În plus, ajută la slăbit.
„Superstar” în medicina asiatică
Turmericul (Curcuma longa), membru al familiei ghimbirului, este o rădăcină originară din Asia și India, tratată ca un „superstar” în farmacopeea Ayurveda și în medicina chinezească tradițională de mai bine de 2.000 de ani. Acest condiment spectaculos este una dintre cele mai utile creații ale naturii, în special ca tratament anticancerigen. Practic, turmericul stopează evoluția tumorilor, pentru că neutralizează celulele dăunătoare prin faptul că nu lasă vasele de sânge să le hrănească și ajută la prevenirea stărilor de metastază. De altfel, oamenii de știință îl consideră numărul unu în clasamentul plantelor cu influențe anticancerigene. Peste 1.300 de studii publicate de-a lungul timpului au demonstrat uimitoarele și diversele proprietăți ale turmericului, inclusiv abilitatea acestuia de a reduce în mod semnificativ riscul de cancer la sân, la fel ca și multe alte tipuri de tumori, cum ar fi cele la plămâni, gură, colon, ficat, piele (melanomul) și leucemia.
Antiinflamator şi antioxidant
Sunt evidențiate cinci proprietăți generale ale turmericului care fac din această plantă un bun luptător împotriva tumorilor. În primul rând, turmericul distruge toxinele din ficat și previne formarea carcinogenelor. Apoi, acest condiment este un antiinflamator extrem de puternic. În al treilea rând, turmericul este un puternic antioxidant - de 300 de ori mai puternic decât vitamina E. Antioxidanții protejează împotriva cancerului, distrugând radicalii liberi, care sunt direct răspunzători de apariția cancerului. În al patrulea rând, acest condiment stimulează în mod pozitiv sistemul imunitar. Este bine de știut faptul că un sistem imunitar activ este esențial în lupta împotriva majorității bolilor și afecțiunilor. În ultimul rând, turmericul ajută la metabolizarea grăsimii și, prin urmare, la scăderea în greutate (se știe că obezitatea crește riscul apariției multor tipuri de cancer, inclusiv cel de sân).
Reglează receptorul de estrogen
Turmericul elimină o enzimă numită COX-2, despre care s-a descoperit că joacă rolul principal în apariția și dezvoltarea cancerului de sân. Aceasta este responsabilă pentru o lungă listă de efecte periculoase. Ea impulsionează celulele canceroase să se dividă, previne moartea acestora, stimuează creșterea și dezvoltarea vaselor de sânge care alimentează tumorile și le determină pe acestea să invadeze alte țesuturi, elimină efectele de suprimare ale sistemului imunitar, crește riscul metastazei și răspândirea tumorilor în alte zone ale corpului și mărește producția de molecule care pot cauza mutații în genele noastre care duc la cancer. În plus, turmericul reglează receptorii de estrogen atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.
Previne boala Alzheimer
Printre alte beneficii ale consumului de turmeric se numără: îmbunătățirea digestiei, accelerarea metabolizării grăsimilor (ceea ce contribuie la slăbit), menținerea sănătății florei intestinale, vindecarea sindromului colonului iritabil, detoxifierea ficatului, purificarea sângelui, tratarea infecțiilor urinare, a ulcerațiilor și hemoroizilor. În plus, acest praf galben-portocaliu este binevenit în caz de viroze, tuse, faringită, laringită, astm, conjunctivită, icter, steatoză hepatică, artrită, anemie, scleroză multiplă, stres, anxietate și oboseală cronică. De asemenea, este bine de știut că reduce riscul de leucemie, previne apariția bolii Alzheimer și preîntâmpină episoadele de depresie și chiar a cataractei. Nu în ultimul rând, orice tip de durere este atenuată cu acest remediu.
Pentru multe dintre aceste probleme, turmericul se poate lua combinat cu miere, de mai multe ori pe zi, însă se ține câteva minute în gură înainte de a fi înghițit.
Pulberea de turmeric se poate consuma și sub formă de ceai. Acesta are efect antiinflamator, fiind recomandat împotriva artritei și a artritei reumatoide. Se pune o lingură cu praf la două-trei căni cu apă, se fierb zece minute, se strecoară și se bea cu lămâie și cu miere.
Consumați-l cu piper și grăsime
Turmericul se prepară prin udarea și apoi uscarea rădăcinii. Aceasta este apoi măcinată într-o pudră ce poate fi cumpărată din magazinele unde se comercializează condimente sau diverse remedii naturiste. Oamenii de știință au constatat că organismul absoarbe cel mai bine compușii turmericului când acesta este asociat cu piperul, alimentele grase și alte condimente. Prin urmare, amestecați o linguriță cu piper proaspăt măcinat și opt părți praf de turmeric într-un pahar cu apă și adăugați în mâncărurile cu unt, smântână ori cu alte grăsimi, în supe, sosuri sau în salatele cu avocado ori cu ulei de măsline. Prepararea termică nu minimalizează efectele benefice. Dacă nu vă place să-l consumați precum un condiment, îl puteți lua ca pe un medicament, sub formă de suplimente.
Face pielea mai frumoasă
Eliminarea toxinelor din corp prin consumul frecvent de turmeric are efecte și la exterior. Astfel, pielea va deveni limpede, curată, fină, suplă și frumoasă. Deoarece are loc o purificare a întregului corp prin eliminarea impurităților, se pot vindeca psoriazisul și alte probleme inflamatorii ale pielii, rănile vor trece mai repede, iar cicatricele se vor estompa. Pentru aceste beneficii, sunt indicate consumul de pudră și folosirea acesteia sub formă de mască, împreună cu ulei de măsline sau de migdale. Aceasta se întinde pe față, se lasă să acționeze un sfert de oră, apoi se clătește. Pentru restul corpului se pot face împachetări cu pudră și ulei, la alegere.