Acest copac, ce creşte de obicei pe malul apelor, nu este doar decorativ, ci este utilizat şi în tratamentul anumitor boli. De la salcie (Salix alba) se foloseşte scoarţa (Cortex salicis), ce conţine o cantitate foarte mare de compuşi salicilici şi taninuri, precum şi ceară, răşini şi oxalaţi. Această scoarţă se recoltează de pe ramurile de doi, trei ani, prin jupuire în fâşii.
Combate febra
Preparatele pe bază de scoarţă de salcie sunt folosite în afecţiunile reumatice, pentru calmarea durerilor şi combaterea febrei, în stările de iritabilitate nervoasă şi anxietate, în insomniile pe fond nervos, dismenoree, nevralgii, dureri musculare, stomatite, dar şi pentru combaterea transpiraţiei picioarelor.
Decoctul este extrem de eficient în toate aceste afecţiuni. Mărunţiţi două linguri cu vârf de coajă de salcie, opăriţi-le cu o cană cu apă fiartă. Suferinzii trebuie să consume circa trei, patru linguri pe zi din acest decoct. Dacă acest preparat este folosit în cazul stomatitelor, el trebuie preparat opărind patru linguri cu coajă de salcie cu o cană cu apă fiartă. Cu acest decoct se face gargară de câteva ori pe zi.
Pentru combaterea transpiraţiei picioarelor preparaţi un decoct foarte concentrat din 100 g de scoarţă mărunţită opărită cu un litru de apă. Faceţi baie locală cu acest decoct dimineaţa şi seara.
Atenţie! Scoarţa de salcie poate fi utilizată şi sub formă de pulbere. Aveţi grijă să nu luaţi mai mult de o jumătate de linguriţă, întrucât supradozajul provoacă dureri de cap, ameţeli, greţuri, vărsături, diaree şi convulsii.
Elena Şerban
Ştiaţi că…
...acidul acetilsalicic, componenta principală a aspirinei, a fost extras pentru prima dată din scoarţa de salcie în 1838?
…dacă staţi în preajma unei salcii vă veţi calma şi relaxa, iar stările de nervi sau de furie, dar şi durerile de cap vor dispărea ca prin minune?