Fluturele de iarbă (Asclepias tuberose) este o plantă originară din America de Nord şi creşte uşor în solurile nisipoase şi însorite. Rădăcina este mare şi albă şi atinge până la un metru lungime. Tulpinile au culoarea galben-portocaliu, ajungând chiar şi până la roşu. Frunzele şi florile plantei nu conţin niciun pic de lapte sau de suc. Seminţele sunt foarte delicioase dacă le adăugaţi în mâncare, gustul fiind asemănător cu al mazării. Numele de fluture îi este dat deoarece produce un grad semnificativ de nectar.
De ajutor în bolile pulmonare
Fluturele de iarbă este una dintre alternativele cele mai de valoare folosite de medicina naturistă din SUA, având o lungă istorie de utilizare. De la plantă se folosesc părţile aeriene, pentru prepararea mâncărurilor, iar rădăcina este consumată pentru proprietăţile sale antispastice, diuretice, expectorante, tonice şi vasodilatatoare. Se recomandă o infuzie dintr-o lingură cu rădăcină în stare proaspătă sau uscată la o cană cu apă fierbinte. Se beau câte două căni pe zi. Planta, în utilizarea ei internă, acţionează ca un calmant la nivelul plămânilor bolnavi, în cazurile de diaree, dizenterie şi reumatism cronic.
Cataplasmă contra vânătăilor
O cataplasmă cu decoct din rădăcinile acestei plante este utilizată cu mare succes în tratamentul umflăturilor, vânătăilor, rănilor sau în cazul altor probleme ale pielii. Din cojile rădăcinilor se fabrică fibre de foarte bună calitate, folosite la ţesutul pânzelor sau al sforilor. Puful seminţelor de la fluturele de iarbă este utilizat pentru umplutura din perne de vată şi a jachetelor.
Claudia Stan