de Carmen Ciripoiu
Odată integrat în tabieturile noastre, oțetul de mere are efecte nebănuite asupra frumuseții și a sănătății.
Împiedică procesele antiinflamatoare circulare
Din bătrâni, oțetul de mere este un remediu imbatabil împotriva reumatismului, având totodată și efecte foarte puternice de dezintoxicare a organismului. Se recomandă o lingură cu oțet de mere de trei ori pe zi, amestecată cu o linguriță cu miere. Cura durează trei luni. În cazul durerilor reumatice, care se agravează din cauza frigului, se folosește o cataplasmă obținută din amestecul a două lingurițe cu oțet, o linguriță cu hrean ras și una cu ceapă tocată mărunt. Cele trei componente se învelesc într-un tifon și se aplică pe locul dureros. Se păstrează o oră. Pentru senzația de gât uscat, dar și împotriva durerilor de gât, se face gargară cu o soluție concentrată obținută din patru linguri cu oțet diluate într-o cană cu apă. Tratamentul este eficient și în primele faze ale răcelilor. În cazul gripei, cele mai bune sunt fricționările întregului corp cu oțet de mere, apoi pacientul se învelește foarte bine. Dacă răceala este însoțită de febră sau de dureri musculare, se fac fricționări cu oțet mentolat, la care se adaugă o lingură cu oțet de mere.
Stimulează secreția de sucuri gastrice
Frecvente mai ales în perioada de iarnă, din cauza consumului de preparate bogate în calorii, indigestiile devin o simplă amintire cu ajutorul oțetului de mere. Se recomandă consumul înainte de masă a unui sfert de pahar cu apă în care a fost diluată o linguriță cu oțet. În acest fel sunt stimulate și salivația, și secreția de sucuri gastrice. Hrana din perioada rece, foarte bogată în grăsimi, aduce cu sine și probleme cu colecistul. Dar tot oțetul de mere ne salvează. Două lingurițe cu oțet de mere luate cu zece minute înainte de fiecare masă stimulează evacuarea bilei, dizolvă calculii biliari și îmbunătățește digestia. Cine dorește o cură de slăbire poate apela cu încredere la cidru de mere. Rețeta este pe cât de simplă, pe atât de eficace: înainte de fiecare masă se înghit doi căței de usturoi pisați împreună cu o lingură cu oțet de mere și cu puțină apă. Cura durează șapte zile și este urmată de o săptămână de pauză. Persoanelor care suferă de hipertesiune arterială le este recomandat consumul frecvent de oțet de mere și de ulei de măsline.
Prescris pentru surmenajul intelectual
Oboseală cronică? Epuizare? Surmenaj intelectual? Uitați de toate aceste neplăceri cu un singur panaceu: oțet de mere. Astfel, pentru reîncărcarea rapidă a bateriilor se face un masaj cu oțet de mere pe întregul corp, insistând asupra cefei și a zonei frunții. Tratamentul, care este foarte bun și pentru febra musculară, durează o jumătate de oră și este urmat de un duș cu apă caldă. O altă boală a iernii, micoza, are același remediu simplu, dar extrem de eficace: oțetul de mere. De trei ori pe săptămână, timp de o jumătate de oră, se ține degetul afectat în oțet de mere. În timpul nopții, partea afectată se învelește cu o bucată de tifon îmbibată cu oțet de mere. Din când în când, degetul bolnav se tamponează cu tinctură de propolis. Tratamentul durează trei luni. Oțetul de mere și-a dovedit eficacitatea și în cazul negilor genitali. După igiena obișnuită, negii se tamponează câteva zile la rând, dimineața și seara, cu oțet de mere nediluat. Efectul este uimitor!
Cea mai bună apă de gură
Aveți nevoie de un antiseptic care distruge placa bacteriană și elimină mirosul neplăcut al gurii? Amestecați puțin oțet de mere cu apă și clătiți gura. În plus, oțetul de mere elimină și petele de pe dinți. Dar tonifiază pielea și ajută la eliminarea toxinelor din corp. E nevoie doar de o baie caldă, în apa din cadă adăugându-se o ceșcuță cu oțet de mere. Specialiștii spun că apa cu oțet de mere menține pielea tânără și încetinește apariția semnelor îmbătrânirii. De aceea, ei recomandă consumul unui pahar cu apă în care se adaugă o linguriță cu oțet de mere. Chiar dacă pe moment nu are o aromă tocmai plăcută (dar mirosul dispare imediat), oțetul de mere poate fi folosit cu succes și ca deodorant. Pentru oprirea transpirației se pun câteva picături de oțet de mere la subraț.
PONT. O baie la picioare cu oțet de mere elimină bacteriile care cauzează mirosul neplăcut.
Curăţă în profunzime tenul
Prin conținutul de acizi alfa-hidroxi și acid acetic, oțetul de mere este excelent și pentru curățarea porilor și stimularea circulației sângelui. Se adaugă o linguriță cu oțet de mere la o cană cu apă și se șterge tenul cu soluția obținută. Același acid acetic ajută totodată părul să aibă strălucire și stopează ruperea firelor atunci când acesta este încurcat. Este de ajuns să clătiți părul cu apă amestecată cu oțet de mere după ce îl șamponați. Pentru eliminarea impurităților și a mătreței, se face un amestec - jumătate apă, jumătate oțet de mere - cu care se masează scalpul înainte de șamponare. Pentru efecte mai bune, se amestecă oțet de mere cu șampon.
Recomandări de interes
Administrat în cantități mari, pe o perioadă îndelungată, oțetul de mere poate cauza diverse neplăceri. De aceea, se recomandă să nu fie consumat ca atare, ci doar dizolvat în apă. Totodată, oțetul de mere nu este indicat femeilor aflate la menopauză, deoarece prezintă un risc mai mare de osteoporoză. Tratamentul cu oțet de mere nu este recomandat persoanelor care urmează un tratament care include substanțe laxative sau diuretice.