de Raluca Grințescu
Ceaiul mate se prepară din apă fierbinte şi din frunze de ceai (yerba mate), evitându-se însă apa clocotită, deoarece schimbă gustul ceaiului într-unul amărui. Efectul ceaiului mate este asemănător cu cel al cafelei şi vă înviorează, însă fără a vă provoca o stare de agitaţie. Iată ce alte calităţi mai are ceaiul mate!
Împotriva stresului
Yerba mate are cu 90% mai mulţi antioxidanţi decât ceaiul verde şi este excelent pentru sistemul imunitar. Poate să încetinească procesul îmbătrânirii, purifică sângele şi previne mai multe tipuri de cancer. De asemenea, el este folosit împotriva stărilor de stres şi a insomniei.
Sporeşte capacitatea de concentrare
Consumatorii ceaiului mate spun că mineralele, vitaminele, antioxidanţii, aminoacizii şi polifenolii din această băutură echilibrează efectul cofeinei, sporind concentrarea, atenţia şi energia mentală, fără să aibă efecte secundare, precum durerile de cap sau de stomac.
Creşte rezistenţa fizică
Compuşii chimici şi nutrienţii din yerba mate influenţează metabolismul şi ajută corpul să folosească în mod eficient carbohidraţii. Asta înseamnă că veți obţine mai multă energie din mâncarea pe care o consumați şi veți arde mai multe calorii. Totodată, împiedică acumularea acidului lactic în muşchi, de aceea nu veți mai resimţi o febră musculară foarte accentuată în urma exerciţiilor sportive.
Bun pentru sistemul digestiv
Locuitorii Americii de Sud au folosit întotdeauna ceaiul mate ca tratament pentru problemele digestive. Acesta stimulează producţia bilei şi a altor acizi gastrici. Yerba mate vă ajută să vă menţineți colonul sănătos şi să eliminați eficient toxinele şi reduce totodată bacteriile stomacului, ce contribuie la producerea unei respiraţii urât mirositoare.
Vă ajută să vă mențineți greutatea optimă
Dacă beți ceai mate şi încercați să menţineți, pe cât posibil, un regim de viaţă sănătos, veți rămâne în formă. Yerba mate vă încetineşte digestia, de aceea vă veți simţi stomacul plin pentru mai mult timp.
Împiedică infarctul
Antioxidanţii şi aminoacizii prezenţi în yerba mate împiedică acumularea colesterolului şi a grăsimilor pe pereţii arterelor. Acest ceai previne şi ateroscleroza şi formarea cheagurilor de sânge, precum şi infarctul.
Yerba mate are cu 90% mai mulţi antioxidanţi decât ceaiul verde şi este excelent pentru sistemul imunitar
În America de Sud se consumă în corn de vacă
În mod tradiţional, yerba mate se bea dintr-un recipient rotund cu ajutorul unui instrument care se numeşte „bombilla” şi care filtrează infuzia. Peste frunzele de ceai se toarnă apă caldă (70-80 de grade Celsius). În Paraguay, yerba mate se bea rece, înlocuindu-se apa caldă cu apă rece şi cu gheaţă. În locul vasului rotund este folosit un corn de vacă. Această băutură poartă denumirea „Terere”. În Argentina, ceaiul mate se găseşte şi la pliculeţe (mate cocido). Dacă nu vă place gustul ceaiului mate, îl puteți combina cu lapte de cocos sau cu lapte cald de vacă în loc de apă caldă. Este foarte bun pentru copii şi pentru iubitorii de băuturi dulci în sezonul rece.