de Dana Purgaru
Arinul face parte din familia Betulacae. Este un copac ce crește foarte repede, atinge 20 de metri sau mai mult și trăiește cam 150 de ani, maturizându-se la 60 de ani. Îi plac locurile de pe malurile râurilor sau lacurilor.
De folos după infarct
Remediile pe bază de muguri de arin sunt recomandate în caz de insuficiență vasculară arterială și venoasă, sechele după infarct ori hemoragii cerebrale, scleroză sau tulburări de memorie, dar poate una dintre cele mai cunoscute afecțiuni în care sunt recomandați este fibromul uterin. Pentru aceasta se folosește un tratament cu gemoderivat din muguri, ce se poate găsi în magazinele de produse naturiste.
Diminuează inflamațiile din corp
Gemoderivatul are și proprietăți antiinflamatorii, fiind folosit în caz de diverse inflamații, dar și pentru tratarea iritațiilor pielii. Printre acestea din urmă se numără varicela, pojarul, mătreața și rănile de pe scalp, negii, eczemele, rujeola și alte erupții cutanate ce dau neplăceri și mâncărime. De asemenea, acest produs are efect tonifiant. El crește vitalitatea și produce o stare de bine.
Purifică sângele
Gemoderivatul ajută și la hrănirea și îmbunătățirea calității sângelui, a fluidelor digestive, a limfei și a bilei. Reduce dispepsia, crește pofta de mâncare, îmbunătățește absorbția alimentelor și oferă o dezvoltare sănătoasă organelor de reproducere.
În plus, acest produs obținut din mugurii de arin este de un real ajutor în caz de rinosinuzite, otite, bronșite, gastrite și chiar peritonite.
Pentru toate acestea se administrează o monodoză de 1,5 ml de două ori pe zi, diluată în apă, cu 15 minute înainte de masă.
Gemoderivatul alungă nevralgiile
În cazul unor supărătoare dureri de cap, se administrează câte o monodoză de 1,5 ml gemoderivat din muguri de arin, diluată în apă, odată la patru-șase ore. Este bine de știut că, diluat, preparatul se soarbe lent și se ține cât mai mult în gură, pentru favorizarea absorbției prin mucoasa bucală.
Scoarţa şi frunzele arinului conţin tanin şi au proprietăţi astringente
Arinul era folosit în vremuri de demult pentru a trata frigurile
În unele părţi ale lumii se obişnuieşte agăţarea unei crenguţe de arin în casă, pentru a aduce noroc şi a proteja de rele