de Carmen Ciripoiu
Răni, tăieturi, operații, toate lasă în urmă câte o cicatrice. Chiar dacă ne-am obișnuit să apelăm la alte intervenții chirurgicale sau cu laser, cele mai bune tratamente rămân tot cele naturiste.
Comprese cu oțet de mere
Aloe vera este, de asemenea, utilă pentru reducerea cicatricelor, mai ales cele rămase în urma inciziilor. Gelul se aplică seara pe locul afectat și se lasă peste noapte. Dimineața se clătește cu apă călduță și se unge locul cu o cremă hidratantă. În cazul urmelor lăsate de leziuni, foarte bun este oțetul de mere. Se folosesc comprese din oțet și din apă în proporții egale, se lasă să acționeze între 15 şi 20 de minute, se clătește locul, apoi se unge cu o cremă hidratantă. Efectul este uimitor. Chiar și înțepăturile insectelor lasă pe piele urme nedorite. Aici intervine untul de cacao. Tratamentul se efectuează astfel: se spală pielea foarte bine, se aplică untul de cacao și apoi se masează prin mișcări circulare. Procedeul se face de trei ori pe zi, în acest fel accelerând recuperarea cât mai rapidă. Pentru decolorarea cicatricelor este foarte util uleiul din semințe de măceșe, cu care se masează fața de două ori pe zi. Acesta este totodată și un puternic remediu antiîmbătrânire și de reducere a ridurilor.
Minunata lămâie
Unul dintre tratamentele cel mai simple, dar, în același timp, cel mai bune despre care vorbesc specialiștii în medicină naturistă în ceea ce privește tratarea cicatricelor este cel cu lămâie. Cum se procedează? Se aplică pe cicatrice comprese cu felii de lămâie. Dacă se resimte o senzație de arsură, se folosește suc de lămâie diluat cu apă. După îndepărtarea feliilor de lămâie sau a compresei, pielea se spală și se unge cu o cremă hidratantă. Tratamentul se repetă în fiecare zi, până la vindecare. Excelentă pentru diminuarea considerabilă a cicatricelor este pasta de tomate, datorită excepționalei sale capacități de regenerare. Se aplică pe locul afectat, se lasă să acționeze o jumătate de oră, apoi se spală zona cu apă călduță.
Folosiți cu încredere suc de castravete
Un alt remediu eficient, folosit cu succes pentru a trata cicatricele, este pasta din lemn de santal amestecată cu apă de trandafiri. Compoziția se aplică pe zona afectată, se lasă peste noapte și se spală locul dimineața. La fel de eficient este și sucul proaspăt de castravete aplicat pe zona cu probleme. Se păstrează 15 minute, apoi se spală fața cu apă rece. Același efect de vindecare îl au și compresele cu suc din frunze proaspete de mentă aplicate pe zona afectată. Și semințele de schinduf sunt foarte cunoscute pentru rolul lor de a lupta cu cicatricele. Într-un litru de apă se adaugă o lingură cu semințe de schinduf și se lasă la fiert câteva minute. Decoctul se răcește, se înmoaie un tifon steril în compoziție și se aplică pe leziune. Remediul cu usturoi este cel mai indicat pentru cicatricele localizate la nivelul pieptului, umerilor și spatelui. Se aplică la nivelul porțiunii de piele afectată usturoi pisat sau ulei de usturoi. Atenție! Dacă apare senzația de arsură, tratamentul se întrerupe imediat.
Gata cu fondul de ten în exces!
Dacă o cicatrice în orice altă zonă a corpului nu provoacă atâta supărare, cele de pe față ne pot afecta într-un mod neplăcut. Dar remediile naturiste ne ajută să punem capăt chinului și să uităm de folosirea fondului de ten în exces. Se face o pastă dintr-o lingură cu pudră de argilă, apă de trandafiri și o lingură cu suc de lămâie. Se aplică pasta pe față, se masează, apoi se lasă să se usuce. După cinci minute, se mai aplică un strat, se mai lasă încă zece minute și se spală fața cu apă rece. Tot pentru cicatricele de pe față se prepară un amestec dintr-o lingură cu făină de ovăz, o lingură cu smântână, una cu iaurt și câteva picături de suc de lămâie. Se aplică apoi compoziția, se lasă să acționeze un sfert de oră, după care se clătește cu apă.
Bicarbonatul de sodiu înlătură celulele moarte
Prin conținutul ridicat de vitamina C, sucul de citrice elimină celulele moarte și ajută la reconstrucția pielii. Se amestecă suc de lămâie, suc de portocale și de grepfrut și se aplică pe față cu ajutorul unui disc demachiant. Se lasă să se usuce, apoi se clătește cu apă călduță. Procedeul se repetă dimineața și seara. Rolul bicarbonatului de sodiu este acela de a înlătura celulele moarte fără a deteriora celelalte straturi ale pielii, tocmai de aceea este de un real ajutor celor cu cicatrice. Într-un pahar cu apă se adaugă o linguriță cu bicarbonat și se amestecă până se formează o pastă. Compoziția se aplică pe piele, prin mișcări circulare, apoi se clătește fața cu apă.
Mierea acționează ca un bandaj natural
Atât pentru cicatricele lăsate de zgârieturi, cât și pentru cele provocate de răni, mierea este un adevărat elixir. Efectele mierii pentru piele sunt datorate celor trei componente conținute: zaharoza, care absoarbe umiditatea, deci bacteriile nu se pot dezvolta, propolisul, care stopează apariția infecțiilor, și peroxidul de oxigen, care dezinfectează locul.
Tincturile, la loc de cinste
În tratarea inesteticelor cicatrice, tincturile de plante pot face adevărate minuni. Se folosesc tinctură de arnică, de mărul-lupului, de mugur de plop sau tinctură de tătăneasă combinată cu tinctură de propolis, în părți egale. Cu acestea se aplică zilnic comprese, timp de o oră. La fel de bun este și bitterul suedez, cu care se umezește de câteva ori locul afectat.