de Dana Purgaru
Ovăzul este un excelent medicament pentru inimă, scade colesterolul, reglează nivelul zahărului în organism, combate inflamațiile și acționează ca laxativ. Acesta se poate consuma sub formă de tărâțe sau de făină, ca preparate de brutărie, încolțit ori sub formă de capsule, ce se găsesc în farmacii.
Un excelent tonic pentru inimă
Oamenii din Antichitate erau convinși de faptul că ovăzul este un stimulent pentru inimă și pentru circulație, un antispasmodic, laxativ, tonic nervos și uterin. În plus, ceaiul făcut din ovăz și-a câștigat, de-a lungul timpului, reputația de a vindeca dependența de opium și de țigări. Astăzi se știe cu certitudine că acesta este, în primul rând, un tonic puternic pentru inimă și pentru sistemul circulator. Sub formă de făină sau tărâțe, ovăzul reprezintă pentru mulți un medicament puternic ce ajută la scăderea nivelului colesterolului.
Rezultate fără rival
Semințele acestei plante au fost testate pe subiecți cu nivel normal sau mare al colesterolului, care obișnuiau să mănânce mese sănătoase sau bogate în grăsimi. Rezultatele au fost aproape identice: făina de ovăz sau tărâțele de ovăz au scăzut nivelul colesterolului în mod semnificativ și se pare că nu au rival în această luptă. Cercetătorii au descoperit că 30 g tărâțe de ovăz scad în mod semnificativ procentul de colesterol nociv din organism cu circa 20%. În plus, nivelul colesterolului bun crește cu 15%. În urma testelor efectuate s-a arătat faptul că această dietă cu ovăz funcționează cel mai bine asupra celor care au colesterolul între 240 și 300 - acesta scade în numai trei săptămâni de dietă bogată în ovăz.
Normalizează nivelul zahărului din sânge
Făina de ovăz s-a arătat a fi cu două treimi mai bună decât tărâțele de ovăz, ținând cont de faptul că un om are nevoie de o cană cu făină de ovăz pentru a scădea colesterolul. Oricum, oamenii de știință au ajuns la concluzia că, sub orice formă ar fi preparate, boabele este bine să fie consumate de cât mai multe ori pe zi. De asemenea, se pot cumpăra diverse pâinici sau alte preparate de brutărie ce sunt făcute din ovăz și care, consumate zilnic, aduc rezultate bune în special asupra tensiunii sangvine și a menținerii nivelului zahărului din sânge la valori normale.
Are efect laxativ
Deși tărâțele de ovăz nu sunt la fel de renumite în conținutul de fibre insolubile ca şi tărâțele de grâu, recunoscute pentru eliminarea constipației, ovăzul acționează și el ca laxativ. În plus, atât făina de ovăz, cât și tărâțele obținute din această plantă ajută la buna funcționare a colonului. Într-un studiu recent realizat în Franța, 50 de oameni în vârstă care se plângeau de constipație au fost sfătuiți să consume, zilnic, câțiva biscuiți de ovăz. După 12 săptămâni, constipația a dispărut și, în plus, mulți dintre ei au pierdut din greutate.
Ovăzul este și unul dintre luptătorii eficienți împotriva cancerului, datorită conținutului său de material genetic bogat în inhibitori, în substanțe chimice ce limitează activitatea unor compuși ce activează cancerul în tractul intestinal
De folos în eczeme şi în psoriazis
Ovăzul are și efecte antiinflamatorii pentru anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczemele. Analizând semințele acestei plante, cercetătorii au descoperit că ele conțin biosinteze de prostaglandine ce au efecte antiinflamatorii. De asemenea, unii medici recomandă tratamentul extern cu ovăz împotriva psoriazisului. Pentru aceasta, se fac băi calde în apă în care s-a pus un săculeț cu fulgi de ovăz.