de Carmen Ciripoiu
Maladie favorizată în cele mai multe cazuri de stres, de tensiune permanentă, de infecții sau de efecte adverse ale unor tratamente medicamentoase, psoriazisul este greu de vindecat, pentru că, de cele mai multe ori, pe fond de supărare, boala poate recidiva. Tocmai de aceea, specialiștii afirmă că tratamentul care poate face minuni în lupta cu această boală este cel naturist.
Varza, o minune
Din bătrâni se cunoaște că varza este un remediu excelent pentru tratarea psoriazisului. Luați o foaie de varză, spălați-o cu apă caldă, neteziți nervurile pentru a favoriza apariția sucului și așezați-o direct pe piele. Acoperiți apoi locul cu un bandaj și lăsați foaia de varză să acționeze. După doar o săptămână de tratament, se văd primele efecte. Un alt remediu de luat în seamă este pepenele amar zdrobit, peste care s-a stors o lămâie. Amestecul se consumă zilnic, pe stomacul gol, timp de patru luni. Tot de la bunicii noștri ne-a rămas și următorul tratament, cu efecte incredibile. Se amestecă 150 ml smântână proaspătă cu patru gălbenușuri și 100 ml gudron de mesteacăn. Se ung locurile bolnave cu această compoziție de două ori pe zi. Când locul se usucă, se spală cu zer. Utile sunt și frunzele de podbal, mixate și amestecate cu lapte proaspăt. Cu această mixtură se unge pielea înainte de culcare. Deasupra se pune celofan ca să nu curgă.
Apelați cu încredere la cartofii roz
Un remediu mai puțin cunoscut, dar foarte eficient pentru tratarea psoriazisului are legătură cu peștele. Se fierb solzii și vezica biliară a unui pește oceanic, în greutate de trei-patru kilograme, într-un litru de vin alb, timp de o jumătate de oră. Ulterior, aceștia se pisează foarte bine și se amestecă împreună cu 200 ml ulei de măsline. Cu această compoziție se ung locurile afectate. Se consumă toată cantitatea de alifie. Foarte buni în tratarea acestei maladii sunt cartofii de culoare roz. Aceștia se spală, se dau pe răzătoarea mică, cu tot cu coajă, și se aplică pe locurile cu probleme. Tratamentul durează trei săptămâni. Chiar dacă apare o senzație de usturime, cura nu se întrerupe. De un foarte mare ajutor bolnavilor de psoriazis sunt ciupercile. Se ung locurile bolnave cu suc de bureți de câteva ori pe zi. Pentru iarnă, ciupercile se usucă foarte bine și se pisează mărunt. Trei linguri cu această pulbere se macerează în 500 ml alcool, timp de trei săptămâni. Cu tinctura obținută se tamponează locurile unde apare boala, de câteva ori pe zi.
Băi cu crenguțe de pin și de brad
Măceșul și rostopasca sunt, de asemenea, recunoscute pentru ajutorul dat în tratarea psoriazisului. Se amestecă o lingură cu fructe de măceș cu o lingură cu flori de rostopască, se pun la fiert în 200 ml apă, apoi se lasă la infuzat încă două ore. Se strecoară, se amestecă bine cu albuș și se ung locurile cu probleme de câteva ori pe zi. Dacă boala se agravează, se recomandă băile cu crenguțe de brad și de pin (500 g), tocate mărunt, fierte timp de un sfert de oră în cinci litri de apă. Compoziția se strecoară și se adaugă în apa caldă din cadă. Un remediu-minune pentru diminuarea pruritului este busuiocul. Se infuzează două linguri cu plantă uscată în 500 ml apă, timp de două ore. Se recomandă a se consuma 150 ml, de trei ori pe zi, înainte de masă. Deoarece psoriazisul poate să apară și pe scalp, specialiștii recomandă uleiul de argan. Se pun câteva picături de ulei de argan, astfel încât să fie acoperită suprafața cu probleme, se masează cu mișcări circulare, se acoperă cu o cască de duș și se lasă să acționeze peste noapte. Dimineața se spală părul cu un șampon delicat.
Gălbenelele elimină cicatricele
Rolul extraordinar al tincturii de gălbenele este acela că vindecă fără să lase cicatrice. Mod de preparare: se toarnă alcool peste flori crude de gălbenele, astfel încât să le acopere, se învelește vasul într-o hârtie închisă la culoare și se lasă la soare, agitându-se de câteva ori pe zi. După două săptămâni, compoziția se strecoară și se depozitează în sticluțe la întuneric. Se unge locul afectat de câteva ori pe zi.
PONT. Levănțica este foarte bună pentru saune sau pentru băi de aburi, având rolul de a combate inflamația și de a vindeca pielea iritată.
Berea şi melcii, de mare ajutor
Mai puțin cunoscută, terapia cu melci este una dintre cele mai folosite tratamente folosite în străinătate pentru a scăpa de psoriazis. În timpul acestei proceduri, mai mulți melci sunt lăsați să se târască pe față, iar substanța pe care aceștia o lasă în urmă, așa-numitul mucus, este considerată un adevărat elixir al tinereții, prin bogăția de acid hialuronic, de proteine și de antioxidanți conținută. Mucusul melcilor ajută pielea să se regenereze și grăbește vindecarea în cazul în care aceasta a fost afectată de razele ultraviolete. În ceea ce privește terapia cu bere, în străinătate există centre spa, unde clienții beneficiază de baia de bere. Băutura este bogată în vitamine, în minerale, în antioxidanți și în aminoacizi care pot îmbunătăți textura, echilibrând PH-ul și redând strălucirea pielii.