de Iulian D. Moleianu
Seminţele de chia provin de la planta numită „Salvia hispanica”, originară din America de Sud, consumată de azteci şi de mayaşi de secole întregi. Odată descoperite de europeni, seminţele de chia au cunoscut rapid celebritatea, şi nu puţini sunt savanţii care susţin că sunt alimentele cel mai sănătoase, luând locul mult mai cunoscutelor seminţe şi preparate din soia.
O gamă variată de produse pentru un tonus superior
Ne aflăm, după câte se pare, în faţa unei revoluţii menite să schimbe optica generală asupra alimentaţiei ecologice. Deşi, deocamdată, sunt încă destul de puţin folosite în bucătăria românească şi chiar în cea vest-europeană (doar germanii, elveţienii şi nordicii oferindu-le până acum atenţie mărită), semințele de chia ar trebui consumate zilnic, întrucât au o concentraţie mai mare de acizi graşi Omega 3 decât peştele, mai multe proteine decât soia şi mai multe fibre decât seminţele de in sau decât alte tipuri de produse. Experţii scandinavi au ajuns la concluzia că aceste seminţe, preparate cu aproape aceeaşi tehnologie şi pentru o gamă la fel de variată de produse ca aceea în care sunt folosite seminţele de soia (de la medicamentaţie naturistă la alimente precum lapte, chifteluţe şi chiar... bere), sunt mult mai sănătoase pentru organism decât rivalele lor şi asigură un tonus psihologic mult mai bun.
Oferă rapid senzaţia de saţietate
Seminţele de chia sunt recomandate în dietele pentru slăbit, datorită aportului caloric aproape nul şi conţinutului bogat de nutrienţi, care au rolul de a instala rapid senzaţia de saţietate şi de alungare a foamei. Cu alte cuvinte, seminţele de chia hrănesc organismul, eliminând riscul îngrăşării, aşa cum se întâmplă cu multe alte tipuri de alimente. Elveţienii sunt primii care au simţit mirosul succesului la scară macro, utilizând aceste produse noi pe piaţa europeană. Încă de la începutul anului trecut, la Berna au apărut primele restaurante fast-food care au la bază alimentaţia construită pe acest sistem de produse. Rezultatele nu au întârziat să apară, iar localurile cu pricina au avut parte rapid de o mulţime de consumatori, bucuroşi că pot găsi rapid o hrană gustoasă şi incomparabil mai sănătoasă faţă de ceea ce presupune, în general, alimentaţia procesată. Din păcate, preţul produselor este, deocamdată, destul de piperat, un „hamburger” care conţine în loc de carne o pastă din seminţe de chia costând în Elveţia (una dintre cele mai „scumpe” ţări europene) chiar şi 15 franci, adică 12,5 euro (Ţara Cantoanelor nu a trecut la moneda euro şi nici nu se află în UE). De asemenea, experţii au observat că, atunci când intră în contact cu apa, seminţele se transformă într-un fel de gel, care creşte în dimensiune. Imediat, se instaurează senzaţia de plenitudine şi se inhibă apetitul, împiedicând supraalimentarea, ce determină apariţia supraponderabilităţii şi a obezităţii.
Garanţie pentru imunitate mărită
Dincolo de statutul de „ultima fiţă în materie de alimentaţie eco”, seminţele de chia sunt considerate, pe bună dreptate, aliatele unui organism puternic şi sănătos. Datorită conţinutului mărit de proteine, aceste alimente cresc nivelul de energie al organismului. Proteinele, alături de acizii grași Omega 3, de fibre şi de alte tipuri de substanțe nutritive, întăresc imunitatea şi previn apariţia bolilor.
Reglează nivelul glicemiei
Sigur, orice comerciant doreşte să-şi vândă marfa. Totuşi, chiar şi aşa, medicii germani au afirmat că, dincolo de strategiile de business, consumul regulat al seminţelor de chia ajută la reglarea nivelului glicemiei (zahărului) din sânge şi la combaterea riscului de apariţie al diabetului, o boală atât de răspândită la ora actuală în toată lumea. Seminţele sunt un aliment benefic şi pentru cei care suferă deja de diabet, întrucât au un indice glicemic foarte mic şi favorizează digerarea lentă a alimentelor.
Distrug celulele canceroase
Seminţele de chia joacă un rol esenţial în lupta împotriva mai multor tipuri de cancer. Integrate în dieta săptămânală, aceste seminţe distrug celulele canceroase şi repară ADN-ul afectat din organism, fapt care i-a făcut pe jurnaliştii elveţieni de la „Le Temps” să titreze, aproape isteric, pe prima pagină: „Am descoperit secretul vieţii eterne! Acesta se ascunde în spatele prelucrării chia!”. Concentraţia bogată de acizi graşi Omega 3 care se găseşte în seminţele de chia ajută la lubrifierea articulaţiilor şi la menţinerea supleţei acestora. Odată ajunşi în organism, acizii grași esenţiali se transformă în prostaglandine, o substanţă care combate durerile şi inflamațiile. Medicii au constatat că bolnavii de artrită, care au adăugat seminţele de chia în dieta lor, au raportat mai puţine dureri inconfortabile decât cei care nu le-au consumat.
Finlandezii testează leacul anti-Alzheimer
Consumul de seminţe chia atrage o mulţime de beneficii şi la nivel intelectual. Potrivit specialiştilor, acestea fac membranele cerebrale mai sensibile şi îmbunătăţesc funcţiile creierului, precum memoria, gândirea etc. Din acest motiv, medicii finlandezi au început deja cercetările în privinţa utilităţii acestei plante fabuloase în tratamentul bolnavilor de Alzheimer.
Osteoporoza şi-a găsit duşmanul letal
Seminţele de chia joacă un rol important în menţinerea tinereţii şi a naturaleţei organismului, datorită conţinutului crescut de antioxidanţi. Aceste substanţe nutritive previn degradarea celulelor din organism şi ajută la combaterea afecţiunilor care îmbătrânesc corpul. Nu doar antioxidanţii contribuie la sporirea longevităţii organismului. Fibrele, care ajută digestia şi detoxifică organismul, sunt la fel de importante pentru a menţine sănătatea organismului. Seminţele sunt bogate şi în calciu, un mineral crucial pentru sănătatea oaselor. Ele conţin de şase ori mai mult calciu decât laptele, per porţie, şi sunt un aliment de bază atât pentru copii, care se află în creştere şi au nevoie de acest nutrient pentru dezvoltarea unor oase puternice, cât şi pentru femei, care sunt predispuse la osteoporoză. Consumul regulat de seminţe de chia întăreşte oasele şi previne apariţia fracturilor, precum şi a altor afecţiuni.