de Cătălina Tăgârță
În sezonul în care toată lumea caută remedii care mai de care mai eficiente pentru a scăpa de tuse, nu ar fi rău să vă amintiți de rețeta bunicii, cea cu ceai de ceapă și de nuci verzi fierte cu tot cu coajă. De asemenea, rezultate foarte bune și rapide au și supele-medicament. Acestea au capacitatea de a restabili echilibrul de fluide din corp și de a regla papilele gustative. Supa verde crește apetitul şi previne atât infecţiile virale, cât şi reacţiile alergice la iritanţii din mediul înconjurător (inclusiv crizele astmatice). Nu în ultimul rând, supa miraculoasă grăbeşte vindecarea după boală şi creşte absorbţia nutrienţilor. Iată cele trei rețete pe care le puteți încerca acasă!
Ignama, indicată și pentru astmatici
Pentru prepararea supei vindecătoare aveți nevoie de următoarele ingrediente: 5 copănele de pui (fără piele), 1/2 cană de curmale roşii (fără sâmburi), 3-4 igname (plantă asemănătoare cu cartoful dulce), 20-30 de rizomi „pecetea lui Solomon”, 1/4 cană cu fructe goji spălate, 1 cană cu fructe longan uscate (bogate în vitamine, minerale, fier și zinc), 4 litri de apă și sare după gust. Mod de preparare: se spală bine plantele şi carnea, apoi se încălzeşte apa într-o oală mare, şi când începe să fiarbă adăugați legumele, fructele şi rizomii. Când supa este în toiul fierberii, puneți în oală copănelele şi dați aragazul la foc mic. Lăsați totul să fiarbă în linişte cam o oră sau până când supa scade la jumătate. La sfârşit, adăugați sare şi consumaţi supa fierbinte ca să scăpați de tuse. Având în vedere compoziția și proprietățile deosebite, rădăcina de ignama este recomandată persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, impotență sexuală, menopauză, stres, epuizare, oboseală, îmbătrânire prematură, instabilitate emoțională, astm bronșic, tuse uscată, diaree, diabet zaharat.
Ciuperca reishi, mare protector imunitar
Pentru o altă variantă de preparare a supei este nevoie de următoarele ingrediente: 2 căni cu ciuperci shiitake proaspete, feliate, 1 linguriţă cu ulei de măsline, 2 căpăţâni de usturoi pisat (cel puţin 10 căţei), 8 căni (250 ml) cu apă, 5 rădăcini uscate de astragalus, tăiate bucăţi, 1 ceapă tocată, 1 ciupercă reishi mare (numită ciuperca nemuririi, marele protector imunitar, spiritual și mental), boia iute, 1 şi 1/2 cană cu supă de legume sărată și 1 rădăcină de ghimbir proaspăt dat prin răzătoare, sare şi piper după gust. Mod de preparare: într-o oală mare încălziți apa. Separat, căliți în uleiul de măsline usturoiul, ceapa şi rădăcina de ghimbir până când amestecul devine moale şi aromat. Adăugați apoi totul în oala cu apă fierbinte şi puneți rădăcina de astragalus, supa de legume şi ciupercile (ambele tipuri). Acoperiți vasul cu un capac şi ţineți-l la fiert cam două ore, după care opriți focul şi lăsați supa să se răcească încă două ore. La sfârşit, îndepărtați astragalusul şi ciuperca reishi şi încălziți supa din nou, adăugând sare şi piper după gust. Tot acum puteţi să presărați puţină boia iute, pentru un efect sudorific, nu doar antitusiv.
Pentru a scăpa de tuse mai repede, ar fi bine să consumați multă supă verde câteva zile consecutiv
Frunzele de betel luptă cu infecţiile
O altă rețetă de supă care „ia” tusea rapid arată cam așa. Ingrediente: 1/2 cană cu busuioc indian, 1/2 cană cu frunze de coriandru, 1/2 cană cu frunze de mentă, 10 frunze de curry, 2 frunze de betel (piper agățător originar din India și Indonezia, mărește imunitatea și luptă contra infecțiilor), 2 căţei de usturoi, 1 ceapă, 2 frunze de cimbru mexican (denumit şi oregano cubanez), 1/2 linguriţă cu piper, 1 linguriţă cu ghee (unt clarificat), 1 linguriţă cu zeamă de lămâie și sare după gust. Mod de preparare: se spală bine toate frunzele. Separat, se taie fin ceapa şi usturoiul şi se călesc împreună cu untul ghee, după care se adaugă plantele şi se prăjesc ingredientele timp de câteva minute. Pasul următor este să adăugați trei căni cu apă, sare şi piper şi să lăsați totul la fiert zece minute. Plantele se scot apoi din supă şi se dau prin maşina de tocat până se obţine o pastă. Aceasta se adaugă din nou la supă şi se fierbe totul încă două minute. La final, se pune zeama de lămâie şi se serveşte fierbinte.