de Carmen Ciripoiu
Recomandate de medicii greci și romani în tratamentul tusei, pentru purificarea organismului de toxine și pentru stimularea poftei de mâncare, micuțele ridichi de primăvară sunt și astăzi adevărate minuni atât pentru cei cu probleme respiratorii, cât și pentru persoanele care suferă de digestie dificilă sau de balonări abdominale.
Pline de vitamina C
Primele urme arheologice care atestă folosirea ridichilor de lună au fost descoperite acum 7.000 de ani. Cercetătorii spun că acestea ar fi fost utilizate la început în China, în India, apoi în bazinul Mării Mediterane și al Mării Negre. Despre incredibilele lor efecte terapeutice, un vechi proverb chinezesc spune: „Cine bea iarna ceai verde fierbinte, iar primăvara mănâncă ridichi crude nu va avea nevoie de doctor”. Deși e plină de vitamine și de minerale din belșug, cea mai mare pondere la ridichea de lună o are vitamina C, o singură legătură de ridichi asigurând mai mult de un sfert din necesarul zilnic. În plus, cele mai importante substanţe ale ridichilor sunt cele care îi dau mirosul uşor înţepător şi gustul picant, care sunt un formidabil antibiotic, detoxifiant şi antioxidant.
Minunate în regimul de slăbire
Persoanele care și-au propus să scadă în greutate, pot consuma în acest sezon cât mai multe ridichi de lună. Acestea se combină cu salate proaspete sau, pur și simplu, se ronțăie între mese. Datorită conținutului ridicat de fibre și de apă, micuțele ridichi potolesc foamea, fără să furnizeze decât 16 calorii la 100 g legume. Ridichile sunt un ajutor de nădejde pentru ficat, a cărui funcție o stimulează, ajutând acest organ să lupte și cu infecțiile virale și mărind capacitatea de regenerare. Pentru că ajută la revenirea la culoare normală a tegumentelor, ridichile de lună sunt indicate și ca remediu împotriva icterului. În ceea ce privește vezica biliară, această legumă ajută la eliminarea calculilor. Și tot ridichile sunt indicate pentru menținerea elasticității venelor, evitând dilatarea acestora și formarea varicelor. Doar 100 g ridichi consumate de două ori pe zi previn formarea pietrelor la rinichi. De aceea, în perioada primăverii, suferinzii de boli ale rinichilor sunt sfătuiți să țină o cură cu aceste legume pentru prevenirea acestor afecțiuni.
Suc proaspăt pentru anorexici
Înrudite cu varza, cu broccoli și cu conopida, ridichile de lună sunt renumite pentru efectele lor anticancer. Cercetări recente au scos la iveală faptul că ridichile sunt de mare ajutor persoanelor suferinde de cancer bucal, intestinal, gastric și renal, dar efecte foarte bune au avut și în cancerele de sân sau de piele. Pentru un efect maxim, cura cu ridichi va fi continuată cu cea de broccoli și de varză. Sursă importantă de potasiu, ridichile de lună ajută la tratarea hipertensiunii arteriale și a bolilor cardiovasculare în general. De asemenea, legumele sunt un medicament de excepție pentru cei suferinzi de boli dermatologice, ca psoriazisul, acneea sau dermatitele. În acest caz se recomandă să fie asociate cu uleiul de măsline presat la rece. Și bronșita, astmul sau sinuzita cedează în fața ridichii de lună. Specialiștii recomandă în fiecare primăvară o cură de o lună. Fumătorii înrăiți trebuie să consume atât rădăcinile ridichii, cât și frunzele, foarte bogate în clorofilă. Persoanelor care suferă de anorexie li se recomandă suc proaspăt, obținut prin zdrobirea și presarea ridichilor, 100-200 ml pe zi.
Frunzele, de ajutor celor predispuși la osteoporoză
Pline de minerale (seleniu, potasiu, calciu și sulf), dar și de vitamine (A1, B1 B2 și C), frunzele ridichilor de lună sunt excelente în detoxifierea organismului, o cură cu acestea contribuind la refacerea florei intestinale și la combaterea bolilor infecțioase care apar pe fondul unui sistem imunitar slăbit. Frunzele ridichilor de lună se consumă adăugate în supe și în salate de crudități. Se recomandă doar cele tinere, foarte fragede, de o culoare verde vie.
Pulberea de semințe vindecă rănile infectate
Prea puțin cunoscută ca tratament intern, pulberea de semințe de ridichi de lună este folosită de zeci de ani pentru tratarea rănilor infectate. Pentru infecții fungice se recomandă fiertura pusă pe rană, în timp ce maceratul în oțet este excelent pentru tulburările de pigmentație sau pentru cancerul de piele.
PONT. Suferinzii hepatici trebuie să consume zilnic câte o legătură de ridichii roz ca aperitiv, timp de trei săptămâni.
Adio ten ofilit şi acneic!
Dacă vreți ca tenul dumneavoastră să nu mai aibă aspect ofilit, fricționați-l în fiecare dimineață, timp de cinci minute, cu rădăcină de ridiche tăiată în două. În acest fel sunt îndepărtate celulele moarte de la nivelul pielii, iar țesuturile sunt refăcute. În cazul tenului acneic, se folosește același tratament, dar părțile afectate se fricționează de două ori pe zi, dimineața și seara.