de Carmen Ciripoiu
Când ne lovește o durere de măsea, trebuie să acționăm rapid, pentru că altfel putem trece prin cele mai cumplite suferințe. Cum stomatologul este un fel de Baba-Cloanța pentru cei mai mulți dintre noi, cele mai eficiente remedii rămân tot cele naturiste.
Uleiuri antibacteriene
Când nesuferita durere de măsea nu vă dă pace, uleiul de cuișoare vă vine în ajutor. Se pun câteva picături de ulei pe dintele cu probleme. Acesta are proprietăţi antibacteriene remarcabile, dar şi un efect calmant binefăcător. În secolul trecut, când pasta de dinţi era rar folosită, dentiştii aveau mereu la îndemână ulei de cuişoare, acesta acționând ca anestezic local, datorită conținutului de eugenol. Excelent este și uleiul din arbore de ceai. Doar o picătură e de ajuns pentru a avea un efect benefic, fiind unul dintre cele mai bune leacuri pentru durerile de dinţi. Mare putere are și uleiul de oregano. Se amestecă două-trei picături din acest ulei cu puţin ulei de măsline, apoi se îmbibă o bucată de vată în acest amestec şi se aplică pe locul dureros. Efectul este imediat.
Pudra de ardei cayenne, calmant redutabil
Puțină pastă de ghimbir obținută prin amestecul rădăcinii cu puțină apă, și durerea de dinți dispare ca prin farmec. Se îmbibă o bucată de vată în pasta creată şi se pune pe dintele dureros. Se poate folosi cu același succes și pudra de ardei cayenne, considerată un remediu foarte util pentru calmarea durerilor dentare. Din cele mai vechi timpuri, tinctura de smirnă este apreciată drept un panaceu util pentru înlăturarea neplăcutelor dureri de dinți sau de măsele, efectele sale astringente putând ameliora inflamația și având totodată și acțiune antibacteriană. Nu are numai o aromă plăcută, dar ceaiul de mentă are şi un efect uşor calmant. Se pune o linguriţă cu plantă uscată într-o cană cu apă fiartă și se lasă la infuzat timp de 20 de minute. După ce s-a răcit, ceaiul se strecoară și se clătește gura. În cazul în care nu aveţi în casă niciunul dintre remediile enumerate, sarea de bucătărie face adevărate minuni. Dizolvată într-un pahar cu apă călduţă, folosită pe post de apă de gură, la un interval de două-trei ore, curăţă mediul bucal și împiedică crearea condiţiilor propice infecțiilor.
Apă de gură cu lămâie…
Importantă sursă de vitamina C, lămâia este un remediu foarte bun pentru dinții afectați de alimentație necorespunzătoare. Dimineața, se spală gura cu sucul unei lămâi imediat după ce v-aţi trezit. Astfel, bacteriile și tartrul vor fi îndepărtate, iar respirația se va reîmprospăta pe loc. O fi el urât mirositor, cum spun unii, dar usturoiul este cel mai căutat în cazul durerilor dentare. Se curăță un cățel de usturoi și se presează bine pe dinte. Sucul acestuia este un anestezic natural şi eficace, care acţionează imediat. Persoanele care vor să nu mai aibă dinții sensibili la rece sau la cald trebuie să consume în fiecare dimineață usturoi crud, proaspăt. Aceleași proprietăți excelente le are și ceapa, fiind, de asemenea, indicată pentru întărirea danturii. În același timp, dacă mestecați ceapă în fiecare zi, timp de trei minute, durerile nu se vor apropia de dumneavoastră.
Pătlagina, excelentă în caz de inflamaţii
Când durerea de dinte v-a cuprins aveți la îndemână și oțetul de mere. Se înmoaie un tampon de vată în oţet de mere şi se aplică pe locul dureros. Pentru inflamații, excelentă este pătlagina. Se mestecă o frunză de plantă proaspătă sau se aplică pe zona cu probleme frunza puțin macerată. Nu trebuie să uitați că o bucată de castravete pus pe zona inflamată este de un real ajutor pentru durerea dentară. La rândul său, bicarbonatul de sodiu este un leac imbatabil pentru durerile de dinți. Luați o bucată de pansament, umeziţi-o cu puţină apă, apoi îmbibaţi-o în bicarbonat, după care aplicaţi-o pe zona dureroasă. Puteţi face, de asemenea, o apă de gură prin amestecarea unei linguri cu bicarbonat de sodiu într-un pahar mic cu apă călduţă. Lăsaţi să se dizolve, apoi clătiţi gura.
Cartoful, un prieten de nădejde
N-ar fi rău dacă v-ați obișnui să păstrați în frigider măcar un cartof. În caz de durere de măsea, acesta vă poate fi un prieten de nădejde. Se curăță de coajă și se taie o bucată care să se potrivească zonei care doare. Efectul este uluitor! Dacă durerea de măsea nu este chiar atât e mare, puneți extract de vanilie pe un tampon și aplicați pe locul dureros. Acesta va amorți instantaneu. Sarea amestecată cu piper este întotdeauna un remediu la îndemână, mai ales când vorbim despre dinții sensibili. Se amestecă sare cu piper și cu puțină apă, până se formează o pastă. Compoziția se aplică pe dintele afectat și se lasă să acționeze câteva minute. Procedeul se repetă până la ameliorarea durerii. Frunzele proaspete de guava sunt cunoscute pentru stoparea durerii de măsea. Se mestecă una sau două frunze câteva minute și se lasă sucul să pătrundă în dintele sau în măseaua afectată. Rezultat la fel de bun îl au și frunzele se spanac.
Dacă dintele sau gingia este inflamată, remediul cel mai indicat este cataplasma de argilă. Se combină argilă cu infuzie de mușețel (o lingură cu plantă la o cană cu apă clocotită) și se amestecă până se obține o pastă consistentă. Se aplică direct pe zona inflamată.
Cea mai simplă metodă: prosopul umed fierbinte
Chiar dacă pare mult prea simplă, metoda prosopului umed fierbinte este unul dintre cele mai bune și mai rapide remedii folosite pentru a stopa durerea insuportabilă de dinți. Se aplică un prosop cald umed pe zonele de durere până când durerea dispare. Se repetă de câte ori este nevoie.