de Raluca Grințescu
Unguraşul (Marrubium vulgare) a fost folosit pentru a trata simptomele de răceală şi de gripă timp de mii de ani. El slăbeşte flegma şi linişteşte tusea. În Europa, unguraşul este folosit pentru a trata indigestia şi disconfortul cauzate de gaze şi de balonare.
De folos în flatulență și în balonări
Unguraşul este vândut în Europa sub formă de sirop de tuse şi de pastile. Astăzi, cei mai mulţi experţi în plante medicinale recomandă unguraşul pentru ameliorarea simptomelor respiratorii minore cauzate de bronşită, de răceală, de gripă şi de sinuzită. Un grup de experţi care evaluează siguranţa şi eficacitatea plantelor, din Germania, aprobă unguraşul pentru tratarea tulburărilor gastrointestinale, flatulenţei şi a balonării. De asemenea, se crede că unguraşul poate ajuta digestia, reglând nivelul de zahăr din sânge după mese.
Ceaiul rezolvă indigestia
Unele studii europene indică faptul că unguraşul poate dilata vasele de sânge, ceea ce l-ar putea face un tratament bun pentru hipertensiune arterială şi aritmie. De asemenea, puteţi cumpăra frunze uscate de unguraş din magazinele de specialitate pentru a face ceaiuri sau tincturi. Adăugaţi o linguriţă cu frunze uscate la o cană cu apă fierbinte. Beţi ceaiul cu aproximativ o jumătate de oră înainte de a mânca dacă vreţi să vă ajute digestia. În caz contrar, trei ceşti cu ceai pe zi reprezintă doza tipică. Se crede că unguraşul poate fi util în tratarea congestiei şi indigestiei prin stimularea sistemului nervos central să secrete lichide şi să relaxeze muşchii netezi din organism. Această acţiune este benefică femeilor care suferă de crampe menstruale.
Atenție! Femeile gravide ar trebui să-şi consulte medicul de familie înainte de a consuma această plantă
Unguraşul, eficace în hipertensiune arterială