Cuişoarele sunt mugurii uscaţi ai florii arborelui de cuişoară, nişte lujeri asemănători viţei-de-vie. Planta, cultivată în ţările calde, este originară din Insulele Moluce şi face parte din familia Myrtaceae. Chinezii au folosit-o cu câteva secole înainte de Hristos. Se presupune că a fost introdusă în Europa în primele secole după Hristos. Se folosea mai mult ca medicament, iar medicii o considerau un panaceu. Cuişoarele au o aromă specială iute, dulce-amăruie, puţin uleioasă şi cu un gust fin. Acestea pot înlocui sarea şi potolesc setea.
Excelent anestezic
Uleiul din cuişoare poate fi aplicat pe locurile ce prezintă dureri, acţionând ca un anestezic local. Acesta poate suprima unele suferinţe, cum ar fi nevralgiile, durerile osoase, musculare şi cele provenite din diverse traumatisme. Uleiul de cuişoare face minuni şi în cazul ciupiturilor sau muşcăturilor de insecte, ameliorând senzaţia de usturime sau de mâncărime. Totodată este şi un bun analgezic, calmând nervii, nelăsând senzaţia de durere să ajungă la creier. Ajută la ameliorarea durerilor rezultate din răni grave, dureri de cap şi artrită. Spre deosebire de analgezicele de pe piaţă, cuişoarele nu au niciun efect negativ asupra inimii.
Încetinesc îmbătrânirea
Cuişoarele, datorită puternicului caracter antioxidant, sunt cheia tinereţii fără bătrâneţe. Daunele ce vin o dată cu vârsta, cum ar fi slăbirea muşchilor, căderea părului, pierderea în parte a văzului şi auzului, pot fi stopate cu ajutorul cuişoarelor. Radicalii liberi transportă oxigenul activ şi accelerează oxidarea celulelor, grăbind procesul de îmbătrânire. Antioxidanţii din cuişoare neutralizează radicalii liberi, încetinesc procesul de îmbătrânire şi repară daunele deja făcute de aceştia.
Antiseptic pentru nou-născuţi
Nou-născuţii sunt cei mai vulnerabili la bacterii şi infecţii. Uleiul din cuişoare (obţinut din macerarea a părţi egale de cuişoare şi ulei vegetal timp de câteva săptămâni) oferă protecţie împotriva bacteriilor, înhibând dezvoltarea infecţiilor. Mai mult, cuişoarele împiedică apariţia gazelor intestinale, durerilor toracice, colicilor, înlăturând senzaţia de disconfort.
Cuişoarele sunt tonifiante şi de mare ajutor pentru întărirea sistemului imunitar, în special al persoanelor cu probleme şi infecţii ale rinichilor. Infuzia, preparată din trei cuişoare la o cană cu apă clocotită, se utilizează în cazuri de colici abdominale, disfuncţii biliare sau pentru prevenirea răcelilor.
Descongestionează căile respiratorii
Uleiurile din cuişoare au efect relaxant asupra muşchilor, nervilor, vaselor sangvine şi creierului. Acestea sunt de mare ajutor în stările de anxietate, stres, depresie, insomnie şi chiar hipertensiune arterială. Uleiul puternic aromatizat poate fi utilizat şi pentru inhalaţii, în descongestionarea căilor respiratorii. Acesta stimulează circulaţia sangvină, secreţia hormonilor şi enzimelor, determinând creşterea şi generarea de noi celule. Inhalaţii se fac cu câteva picături de ulei de cuişoare puse în apa clocotită.
Sfat!Două cuişoare mestecate zilnic produc antiseptizarea cavităţii bucale şi pot avea un efect anesteziant în cazul durerilor de dinţi.
Claudia Stan