de Diana Georgescu
Alunele de pădure erau considerate în manuscrisele chinezeşti de acum mai bine de 5.000 de ani drept „hrană din ceruri”. Ele au un conţinut bogat de vitamine (A, grupele B, C şi E), minerale (fier, fosfor, potasiu, calciu, cupru, magneziu, sulf, sodiu) şi azotaţi, care le oferă o valoare energetică mare, cu efecte benefice în cazul anemiei hemolitice. Alunele mai conţin acizi graşi mononesaturaţi (Omega 9), care previn apariţia diabetului de tip 2, menţin un nivel bun al glicemiei şi combat obezitatea.
Scad riscul bolilor de inimă
Un consum zilnic, de aproximativ 50 g, pentru o perioadă de o lună, diminuează cu 50% riscul apariţiei bolilor cardiovasculare sau al unui infarct. Ele conţin tyrosina, substanţă care intră în componenţa hormonilor tiroidieni, ajutând astfel în cazurile de hipotiroidie. Dieta cu alune este indicată şi celor care suferă de pietre la rinichi. Se consumă fie câte zece alune pe zi, fie ulei de alune (câte o lingură luată dimineaţa pe stomacul gol, timp de 15 zile), însoţite de o cură cu ceaiuri de ienupăr sau de merişor. Uleiul de alune presat la rece este, de asemenea, eficient în hipertensiunea arterială. În plus, protejează gâtul contra infecţiilor sau ajută la eliminarea teniei. Pentru aceasta se consumă, timp de 15 zile, câte o lingură dimineaţa sau o linguriţă dimineaţa şi una seara.
Au un puternic efect vasodilatator periferic
Unele dintre taninurile conţinute de alune au efect vasodilatator periferic, care implică irigarea puternică a organelor sexuale interne şi externe. Atunci când sunt consumate, alunele nu trebuie să fie sărate, doar puţin prăjite şi foarte proaspete. Pentru o astfel de cură este nevoie de un consum zilnic, timp de 14 zile, a 50 g de alune, de preferat între mese sau la 10-15 minute după cină.
Efectul afrodiziac imediat al alunelor (adică la 30-50 minute de la consumare) necesită o alimentaţie săracă în zaharuri din fructe şi, mai ales, lipsa totală a băuturilor tari. Pentru ca efectul să fie maximizat se recomandă, de asemenea, un regim de odihnă, fără pierderea nopţilor şi eliminarea sau reducerea consumului de nicotină, pasiv sau activ. Folosirea alunelor pentru terapia de lungă durată a deficienţelor sexuale necesită asigurarea unui aport corespunzător de calciu din alimente (se recomandă minimum un pahar cu 150-200 ml lapte proaspăt înainte de micul dejun).
Fortifică organismul gravidelor şi copiilor
În cazul femeilor aflate în perioada sarcinii, consumul zilnic de alune le va fortifica organismul. Se recomandă să se mănânce până la 20 de alune dimineaţa şi un număr identic seara (porţia zilnică trebuie să fie de maximum 150 g). Alunele ajută în cazul tuberculozei, bolilor pulmonare, a senescenţei (îmbătrânirea țesuturilor și a organismului), fiind un mijloc rapid de vitalizare. În cazul copiilor, le întăresc sistemul osos, îi ajută la maturizarea cerebrală, îi feresc de rahitism sau de tulburările provocate de pubertate.