de Raluca Grințescu
Coriandrul este cunoscut în toată lumea ca fiind un condiment, însă în spatele acestuia se ascund beneficii ale sănătăţii fizice, psihice şi emoţionale. Egiptenii îl foloseau, la început, în scop medical, iar pe parcurs i-au descoperit şi proprietăţile afrodiziace, numindu-l „iarba fericirii”, pentru că trezeşte şi creşte libidoul, este adjuvant în impotenţa temporară, înlătură frigiditatea atât la bărbaţi, cât şi la femei. Indienii l-au folosit, la început, în arta culinară, după care i-au descoperit proprietăţile medicale, pentru ca apoi să-l folosească în tratarea constipaţiei, a guturaiului şi a insomniei.
Extermină salmonela şi E-coli
Uleiul de coriandru este eficient în diverse indigestii și în colici abdominale (comprese, masaj). Se folosește sub formă de inhalații când sunteți răciți, gripați sau aveți guturai. După cum arată studiile publicate în „Journal of Agricultural Chemistry”, citate de Health.com, uleiul esenţial de coriandru extermină salmonela şi E-coli. În medicina chineză convenţională, seminţele de coriandru sunt folosite ca un stimulent al inimii şi al stomacului. Oamenii primitivi credeau că această plantă uluitoare ajută la asigurarea păcii şi a minţii. Potrivit credinţelor arhaice, coriandrul este esenţial în insuflarea unui sentiment de rezoluţie şi armonie cu sine, ilustrând legătura de pământ a mamei şi a plantei aromatice.
Tonic nervos
Este un tonic al sistemului nervos, eficace în astenie şi în oboseală generală, deoarece amplifică liniştea interioară şi capacitatea de a depăşi dificultăţile prin abordarea unei atitudini optimiste, pline de curaj. Înlătură depresia, frica, anxietatea, stările de nelinişte. Este util persoanelor care se confruntă cu cefalee, cu oboseală cronică, ajutând totodată la îmbunătăţirea memoriei.
Distruge infecțiile fungice
Uleiul esenţial de coriandru curăță sângele de toxine şi, astfel, acţionează ca un detoxifiant sau purificator al sângelui. Acesta ajută la eliminarea toxinelor regulate cum ar fi: acidul uric, metale grele şi anumiţi compuşi şi hormoni produşi de organism în sine, precum şi alte toxine externe care ajung în sânge. În plus, inhibă creşterea de ciuperci, ajută la vindecarea infecțiilor fungice, dar și a unor boli de piele cauzate de infecții cu fungi. De asemenea, vindecă dizenteria, care este adesea cauzată de creşterea fungică. Uleiul esenţial de coriandru mai este cunoscut datorită proprietăţilor sale: antiseptice, antiinflamatoare, analgezice, antireumatice, bactericide, antispastice. E recomandat în tratarea tenului acneic, inflamat şi în alte probleme ale pielii. Este, de asemenea, util în afecţiuni reumatice, în artrite și în dureri musculare.
ATENȚIE! Nu se va administra sub nicio formă copiilor sub 3 ani şi femeilor gravide (poate provoca vărsături) şi celor care au suferit un infarct miocardic sau bolnavilor de tromboflebită!
Apă de gură
Uleiul esenţial de coriandru este și un deodorant bun. Reduce respiraţia urât mirositoare şi anihilează mirosul transpiraţiei. Inhibă dezvoltarea bacteriilor din gură şi celor din jurul glandelor sudoripare, luptând cu mirosul neplăcut. Acesta poate fi amestecat în apă, apoi aplicat sau folosit ca apă de gură. Poate fi combinat cu succes cu alte uleiuri esenţiale precum: portocal, bergamotă, iasomie, ghimbir, chiparos, lămâie, roiniță, neroli, muşcată, piper negru, ferule, citronella, busuioc, grepfrut, niaouli, mandarină, arbore de ceai, levănţică, cimbru, nucşoară.