Statisticile mondiale arată că o femeie din patru suferă de anexită, iar la 60% dintre acestea, boala se cronicizează. Deşi la prima vedere boala pare inofensivă, netratată la timp poate lăsa urmări grave asupra sănătăţii femeii. Utilizaţi remediile naturiste de mai jos şi problemele dumneavoastră se vor rezolva rapid şi eficient.
Cataplasme cu coada-calului
Anexita (răceala la ovare) este o inflamaţie a ovarelor şi a trompelor. Cele mai frecvente simptome ale bolii sunt: dureri în zona abdomenului, secreţii vaginale, senzaţii de usturime sau arsuri, febră şi stări de vomă. În cazuri mai grave pot apărea dereglări hormonale. Unul dintre cele mai bune remedii constă în fierberea unei cantităţi mari de flori de fân, ce se toarnă apoi într-un vas potrivit. Bolnavele se vor aşeza deasupra aburilor. Procedura se repetă zilnic, până la dispariţia inflamaţiei. Un alt remediu bun este cataplasma cu coada-calului (se aplică o cataplasmă cu infuzie din coada-calului, încălzită în abur şi învelită într-o pânză de culoare albastră). Se ţine cataplasma o oră, apoi se îndepărtează şi se unge pielea cu cremă de gălbenele, masând uşor până la absorbirea în piele. Procedeul se foloseşte seara, înainte de culcare, având grijă să nu staţi în curent.
Spălături intravaginale cu ceaiuri
Se amestecă în părţi egale două linguriţe cu coada-şoricelului, coada-calului şi păpădie. Puneţi amestecul într-un vas de porţelan şi turnaţi apoi 250 ml de apă clocotită. Lăsaţi aproximativ trei minute la infuzat, apoi strecuraţi. Infuzia se recomandă a se consuma cât mai fierbinte, băută cu linguriţa. Separat se prepară o infuzie din acelaşi amestec, dar în cantitate mai mare (doi litri apă fierbinte cu
16 linguriţe cu plante). Cu acest preparat se fac spălături intravaginale seara, înainte de culcare, dar şi după fiecare contact sexual.
Evitaţi băile reci!
Pentru că întotdeauna e mai bine să previi o boală decât să o tratezi, vă recomandăm cele mai bune metode de prevenire a anexitei. Esenţial este să evitaţi băile reci (temperatura apei trebuie să fie apropiată de cea a corpului sau mai mare, pentru a nu provoca şocuri termice), încercaţi să nu vă aşezaţi pe suprafeţe reci, purtaţi ciorapi şi încălţăminte călduroasă şi nu mergeţi desculţe prin casă pe suprafeţe reci. Nu în ultimul rând, nu staţi în aer rece sau cald, deoarece corpul va resimţi diferenţa de temperatură, iar zona genitală este prima expusă.
Nu o lăsaţi netratată!
Mersul pe bicicletă este un bun remediu pentru a creşte imunitatea organismului. Folosit în timpul menstruaţiei, mersul pe bicicletă elimină durerile şi micşorează durata acesteia. Tratamentul anexitei trebuie să fie urmat până la vindecarea completă. Deşi anexita în sine nu este contagioasă, bacteriile ce au provocat-o sunt. Din acest motiv, tratamentul trebuie administrat şi partenerului. Dacă nu se întâmplă acest lucru riscaţi să ajungeţi în scurt timp, din nou, în contact cu bacteriile respective şi să vă îmbolnăviţi. Nu uita că o anexită care se repetă este una mai gravă şi care creşte riscul de sterilitate sau, în cazul în care vei rămâne însărcinată, sarcina poate fi extrauterină.
Carmen Ciripoiu
Dieta este importantă
Doamnele care suferă de anexită trebuie să ţină şi o anumită dietă formată preponderant din alimente care au rolul de a întări funcţiile hepatice şi renale. Se vor consuma, aşadar, scoici de mare şi de apă dulce, crevete, rinichi de porc, miel sau berbec, ficat de pasăre sau de vită, muguri de soia, muguri de bambus, murături, fructe acrişoare, pepeni galbeni şi roşii, papaya, avocado, andive. Se vor evita pe cât posibil ardeii iuţi sau cei graşi, piperul alb şi negru, scorţişoara, dulciurile sau fructele prea dulci. Totodată, se administrează suc de orz verde de trei ori pe zi câte 50 ml, iar cinci zile pe lună beţi doar sucuri de zarzavaturi şi fructe.