de Cătălina Tăgârță
Rostopasca este o plantă cu nenumărate efecte benefice asupra sănătății. Pe lângă faptul că este recomandată în terapia naturistă a afecţiunilor hepatice, în procesul de cicatrizare a unor boli de piele, în cazurile de icter, constipaţie, reumatism etc., aceasta vă poate scăpa și de inesteticii negi. Procedura nu este deloc complicată. Dacă aveți bătrâni, rugați-i să vă povestească ei cum foloseau părinții lor această plantă în scop estetic. Iar dacă nu aveți, specialistul în fitoterapie Marius Tirban (medalion) vă poate scăpa de orice nelămurire.
„Se recoltează cu tot cu rădăcină”
- Domnule Tirban, în ce perioadă se recoltează rostopasca?
- Rostopasca se recoltează de preferat când este înflorită planta (asta înseamnă cam luna a cincea sau a șasea a anului, dar, în funcție de vreme și de regiune, acest lucru se poate întâmpla și mai devreme). Spre exemplu, noi suntem într-o zonă muntoasă (Bihor), iar când apare la noi, la șes este deja trecută.
- Planta se recoltează în întregime?
- Da. Se recoltează cu tot cu rădăcină și uscăm tot ce e mai plăcut ochiului. Noi folosim această plantă în special la prepararea ceaiului hepatobiliar.
- Știu de la bunica mea că frunzele de rostopască ajută la scoaterea (eliminarea) negilor. Confirmați acest lucru?
- Desigur. Eu, de exemplu, prepar tinctura cu rostopască și mărul-lupului pentru pacienții cu psoriazis.
„Tinctura cu mărul-lupului absoarbe psoriazisul”
- Poate fi folosită și pe zona cu leziune deschisă?
- Da. Și funcționează chiar și pentru cazuri mai grave. Îmi amintesc că eram la mare, la un moment dat, și a venit la magazinul meu un om cu o formă de psoriazis foarte gravă, cum nu mai văzusem până atunci. I-am zis: de ce nu luați o alifie de mărul-lupului cu arnică? La început a fost sceptic, așa că i-am oferit-o gratis. După patru-cinci zile a revenit și a vrut să cumpere mai multe cutii. S-a convins singur cât de bine pot face cele două plante combinate. Psoriazisul apare pe sistem nervos. Prima oară se înroșește pielea, apoi se crapă, se face rană. Eu le recomand acestor pacienți să folosească și un ceai depurativ al organismului. Tinctură simplă de rostopască nu prea am folosit. Mi-a cerut cineva, la un moment dat, pentru ciroză hepatică, dar e important să fie ținută la aceeași temperatură, ca să dea rezultatele dorite.
- Dar sub formă de ceai o folosiți și simplă, nu?
- Sigur. Rostopasca face foarte bine organismului, dar e toxică dacă se consumă în cantități mari, așa că trebuie atenție mare!
„Infuzia se bea pe parcursul zilei, cu înghițituri mici”
- Cum se prepară corect și care este cantitatea optimă ce poate fi consumată într-o anumită zi?
- Infuzia se prepară dintr-o jumătate de linguriță cu plantă la o cană cu apă clocotită. Lichidul se bea pe parcursul zilei, cu înghițituri mici, deci sub nicio formă toată o dată. Planta e și cicatrizant extern. Poate fi folosită și la tratarea negilor, la tuberculoza pielii.
- Cât durează o cură?
- Depinde de problemă. Spre exemplu, pentru stimularea funcției hepatice se poate administra sub formă de pulbere, câte un vârf de cuțit de patru ori pe zi, în cure de 21 de zile, cu şapte-zece zile de pauză, după care cura poate fi reluată. Este un remediu excelent pentru persoanele cu afecțiuni ale ficatului apărute în urma intoxicațiilor și a otrăvirilor, dar și a infecțiilor cu virusul hepatitei. Dar, după părerea mea, în combinație cu alte plante, remediul e mult mai eficient. De aceea, pentru problemele hepatobiliare, prepar un remediu exact cu același nume, dar pun această plantă doar în proporție de 4%-5%.
„După ce ia remediul, bolnavul să stea culcat pe partea dreaptă”
- Ce alte plante folosiți la tinctura pentru afecțiunile hepatobiliare?
- Pe lângă rostopască, eu pun și anghinare, cicoare, coada-calului, coada-șoricelului, gălbenele, frasin, hamei, mușețel, păpădie, mesteacăn, sunătoare, ghințură etc. Remediul se ia cu 15 minute înainte de masă și e indicat ca bolnavul să stea puțin culcat pe partea dreaptă.
- Pentru rezolvarea acestei probleme, mai recomandați și altceva?
- Da. Recomand să se folosească în același timp și tinctură de ghințură cu gențiana luthea. Se pune tinctura în cana cu ceai și asta-i tot. Dar ar fi bine să se facă o cură de tratament, măcar de două ori pe an. Primele persoane care mă sună din partea revistei Taifasuri vor primi un ceai hepatobiliar gratuit pentru o lună, cu condiția să urmeze tratamentul de dischinezie biliară, hepatită etc. trei luni. Persoanele interesate pot suna la numărul de telefon 0724.751.678. Despre remediile naturiste pot găsi informații și pe site-ul http://naturiste-tirban-plant.ro.
În cantități mari apare greața
- Spuneați că nu se consumă în cantități mari. Dacă nu se respectă indicația, pot apărea efecte adverse?
- Ar obosi ficatul. Rostopasca e foarte amară, și amărăciunea poate da stare de greață, avort spontan (la gravidele care sunt în prima lună și nici nu știu de existența sarcinii, fiindcă altfel oricum nu au voie să consume medicamente, și nici unele plante), senzație de vomă, dureri de stomac, se dă organismul peste cap, e aceeași senzație ca la pietrele la fiere.
- Și atunci recomandați să nu se bea mai mult de o cană cu ceai pe zi?
- Exact. Se pune o linguriță cu plantă la o cană cu apă.
Negii ies cu seva galbenă
- Referitor la negi, cum scăpăm de ei?
- În momentul în care se rupe frunza de rostopască apare un lichid gălbui, cu care se tamponează negii, și indicat ar fi să se și cresteze puțin zona deasupra, ca să se curețe mai ușor. Pe vremuri, unele persoane foloseau acest leac contra vitiligo, cu rezultate bune.