de Carmen Ciripoiu
Prețuită din Antichitate atât pentru proprietățile sale magice, cât și pentru calitățile vindecătoare, iedera ne surprinde și astăzi cu excepționalele sale virtuți medicale.
Se bate cu peste 40 de maladii
În vechime, preoții triburilor foloseau frunzele de iederă, sub formă de fiertură, pentru a vindeca rănile infectate, dar și pentru a calma durerile de piept. Mai târziu, bătrânii noștri recomandau ceaiul din ramurile tinere de iederă bolnavilor de plămâni. De asemenea, fiertura de iederă era un remediu util și pentru a lupta cu febra sau cu astmul, iar frunzele plantei, opărite, erau puse pe picioarele fracturate. Nu în ultimul rând, iedera, mărunțită și pusă pe foi de varză, alunga amețelile și durerile de urechi. În zilele noastre, după ce au supus iedera la diverse analize, specialiștii au descoperit că este capabilă să lupte cu nu mai puțin de 40 de maladii.
O doză de 15-20 de picături de decoct din iederă pe zi și reumatismul trece, iar durerile și sângerările menstruale puternice dispar. Preparatul se obține astfel: se amestecă două linguri cu frunze culese și 250 ml apă. Compoziția se fierbe la foc mic timp de un sfert de oră, apoi se păstrează la frigider. La rândul său, infuzia de iederă este de un real ajutor în funcționarea la cote maxime a ficatului, dar și pentru eliminarea bacteriilor nocive din tubul digestiv. Mod de preparare: peste două lingurițe cu frunze uscate și mărunțite se toarnă 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat o jumătate de oră, apoi se strecoară. Preparatul se consumă călduț. Se recomandă trei căni pe zi, timp de trei săptămâni.
Tinctura elimină tusea convulsivă
Datorită proprietăților sale antispastice și sedative, tinctura de iederă este indicată pentru tratarea afecțiunilor urechii, dar este și leacul împotriva tusei convulsive. O lingură cu plantă se lasă la macerat zece zile în 100 ml alcool alimentar. Se filtrează, apoi se pune la frigider încă o săptămână. La final se filtrează din nou, iar compoziția obținută se toarnă în sticluțe închise la culoare. Se recomandă 20 de picături dizolvate în apă, de două-trei ori pe zi. Cura durează trei săptămâni. În cazul durerilor provocate de gută sau de reumatism este foarte bun vinul de iederă. Mod de preparare: într-un recipient închis la culoare se pun 100 g frunze și un litru de vin. Se lasă la macerat zece zile, se strecoară și se depozitează în locuri fără lumină. Se administrează două linguri pe zi, timp de șase săptămâni.
Cataplasmele calmează ulcerele varicoase
În cazul edemelor, fracturilor, inflamațiilor acute sau al ulcerelor varicoase se utilizează cataplasmele. Se fierb timp de 15 minute 200 g frunze tocate la un litru de apă. Amestecul se lasă să se răcească, până ajunge la temperatura camerei. Compoziția se toarnă peste un tifon și se aplică direct pe locurile cu probleme. Tot bolnavilor de reumatism, dar și persoanelor care suferă de sciatică sau au probleme cu vergeturile rămase în urma slăbirii excesive li se recomandă băile. Se fierb 200 g frunze proaspete și mărunțite de iederă în doi litri de apă. Compoziția se toarnă în apa din cadă. Tratamentul durează două săptămâni.
Eficient aterosclerozei
Ceaiul de iederă are efect vasodilatator, fiind eficient persoanelor care suferă de ateroscleroză. Se pun la fiert două lingurițe cu frunze și rămurele tinere în 250 ml apă. Se consumă zilnic două ceaiuri. Tratamentul durează două săptămâni. Pentru bolnavii de bronșită, eficient este decoctul preparat din două lingurițe cu plantă care se fierb în 250 ml apă. Tratamentul durează zece zile, timp în care se consumă trei căni cu ceai pe zi. Și tot iedera este eficientă și în tratarea erizipelului, o boală infecțioasă a tegumentelor. Se amestecă o linguriţă cu tinctură de iederă în 100 ml apă. Cu ajutorul unui tampon de vată înmuiat în această soluţie antiseptică, se badijonează zonele afectate de infecţie, de obicei, mâinile şi picioarele. Pansamentele se schimbă de trei ori pe zi, până la vindecare.
Laptele face minuni contra celulitei
Din câte tratamente naturiste se cunosc pentru tratarea celulitei, se pare că laptele de iederă face adevărate minuni. Preparatul se obține din 10 ml tinctură de iederă, apă de hamamelis şi ulei aromat de lămâie, 20 ml ulei de gălbenele şi 150 ml lapte demachiant. Laptele obţinut se aplică în strat subţire pe zonele afectate de celulită.
Stop alopeciei!
Căderea părului, pe zone mai restrânse sau mai întinse ale capului, poate fi tratată cu tinctură de iederă. Se recomandă administrarea de trei ori pe zi a câte 15 picături de tinctură diluate în 50 ml apă. Tratamentul durează 21 de zile. În paralel, se fac şi tamponări locale cu tinctură de iederă amestecată cu ardei iute (câte 15 picături din fiecare, diluate în 50 ml apă).