de Raluca Grințescu
În masajul Ayurvedic se folosesc patru tipuri de mişcări: tapotarea, framântarea, frecţionarea şi strângerea. Se începe prin mişcări de tapotare pe zona ce trebuie masată şi se continuă cu mişcări de frământare a aceleiaşi zone. Trebuie frecate între palme câteva picături de ulei, pentru a creşte circulaţia şi căldura mâinilor celui care aplică masajul, după care se frecţionează puternic partea de corp sau întregul corp al pacientului. Uleiurile minerale sau alte substitute ale uleiurilor naturale sunt dăunătoare pentru funcţiile metabolice ale organismului (formează un strat pe piele, iar celulele nu pot respira liber). Doar uleiurile din seminţe de plante, presate la rece, sunt uşor absorbabile, furnizează hrană şi sprijină metabolismul. Să amintim câteva dintre cele mai populare uleiuri folosite pentru masaj!
De muştar
Este gras, amărui, picant, înţepător, uşor şi încălzitor. Distruge bolile provocate de Vata (vânt), Kapha (mucus), măreşte Pitta (bila) şi căldura corpului. Vermicid şi fungicid, el vindecă durerea, inflamaţia şi durerile de tot felul. Dezinfecteză şi opreşte sângerarea dacă se aplică imediat pe tăieturi; aduce alinare nervilor, muşchilor înţepeniţi şi ligamentelor; îndepărtează rigiditatea musculară produsă de febră şi de bronşite, purifică sângele şi deschide porii. Extras din seminţele de muştar galben, poate fi aplicat pe ochi fără niciun efect dăunător. Niciun alt ulei nu este atât de eficient şi de inofensiv când este aplicat pe zonele delicate, ca nasul, urechile, gâtul, anusul sau organele genitale. Masajul stomacului şi al regiunii abdominale cu ulei de muştar limitează mărirea splinei şi ajută la vindecarea ei. Aplicarea prelungită şi regulată pe păr previne căderea acestuia şi încărunţirea.
De măsline
Este gras, uşor amărui şi încălzitor. El conţine proteine, minerale şi oleină, iar cercetări ştiinţifice din Europa demonstrează că uleiul de măsline acţionează ca un mijloc preventiv împotriva osteomalaciei (ramolirea osului). De asemenea, opreşte infecţiile, are efect benefic asupra florei tubului digestiv, activează bila leneşă şi stimulează metabolismul lipidelor. În India, uleiul de măsline se importă, fiind deci rar şi costisitor, este recomandat numai pentru masajul medical. El este prescris pentru alinarea gutei, artritei, durerilor musculare, luxaţiilor şi poliomielitei. Fortifică musculatura, pielea şi nervii; vindecă inflamaţiile şi intensifică pigmentaţia. Adăugând câteva picături dintr-un ulei esenţial parfumat, precum cel de iasomie, trandafir sau levănţică, îl transformați într-un ulei ideal pentru un masaj benefic copiilor mici în special.
De cocos
Este dulce, relativ uşor, gras şi răcoritor; folosit ca bază în multe cosmetice şi săpunuri, este un ulei bun pentru masaj. Potrivit pentru persoanele dominate de Pitta, vindecă bolile de piele, ca erupţiile, arsurile, inflamaţiile, rănile, eczema şi infecţiile fungice; este folosit pe arsuri şi tăieturi în mod obişnuit, datorită proprietăţilor sale antiseptice. Vindecă inflamaţia când este folosit pe cale bucală sau adăugat crud în salate. În partea de nord a Indiei este favoritul femeilor, deoarece face părul sănătos, strălucitor şi lung. Absorbit uşor de piele, îmbunătăţeşte textura acesteia; fiind relativ uşor, nu formează o peliculă pe piele. Permite corpului să absoarbă mai multă energie din atmosferă, sub formă de oxigen, ioni negativi şi radiaţie solară - motiv pentru care este folosit ca ulei de bronzat. Lăsat la soare în recipient de sticlă albastră, timp de 40 de zile, este capabil să vindece mai multe tipuri de arsuri, iar aplicat pe scalp, pe palme şi pe tălpi reduce febra.
De migdale
Este dulce, gras, greu şi potrivit pentru persoanele dominate de Kapha, deoarece are efect de încălzire. Dacă se lasă la soare într-un recipient de sticlă portocalie, timp de 40 de zile, acest ulei oferă bucurie, elimină pesimismul şi anxietatea şi purifică sângele. Datorită proprietăţilor lui sănătoase, rejuvenante, uleiul de migdale tratat la soare este luat cu lapte, ca tonic, de luptătorii indieni, îmbunătăţind capacitatea lor de a-şi reţine respiraţia şi le face corpul puternic. Folosit pentru masaj este excelent pentru muşchi şi ligamente, vindecă arsurile pielii, măreşte spermatogeneza, tratează inflamaţiile şi deshidratările de orice fel. Vindecă deshidratarea scalpului şi mătreaţa, este tonic pentru păr, dar şi pentru creier.
De ricin
Este dulce, amărui şi astringent şi încălzitor, potrivit pentru persoanele dominate de Vata; are proprietăţi curative şi un efect hrănitor, alcalin, asupra organismului. Alină pielea uscată şi ameliorează tenul, difuzând profund în straturile protectoare de sub piele; iar luat pe cale bucală, acţionează ca purgativ, vindecând constipaţia şi multe tulburări digestive, ca flatulenţa, colicile şi ulcerele. Folositor pentru eliminarea toxinelor, dar util şi ca afrodiziac dacă este luat cu lapte şi curmale. De asemenea, creşte longevitatea şi puterea omului. Există formule Ayurvedice folosite de-a lungul timpului pentru a ameliora problemele pielii, oboseala, îmbătrânirea prematură, stresul şi încordarea, dar şi formule de ulei întrebuinţate pentru copii, bărbaţi, femei, bătrâni, precum şi formule folosite în funcţie de anotimp sau de întrebuinţarea lor terapeutică în anumite afecţiuni.
Alte uleiuri cu proprietăţi terapeutice sunt: