de Carmen Ciripoiu
Nu există primăvară în care gingașul liliac să nu ne dăruiască frumusețe, dar și sănătate, florile și frunzele sale fiind folosite în diferite tratamente naturiste, datorită extraordinarelor sale proprietăți tonice, astringente, vermifuge și decolorante.
Excelent în diaree
Prin conținutul de tanin, liliacul este unul dintre cele mai bune remedii folosite în boala diareică. Se consumă două cești cu ceai îndulcit cu miere pe zi sau 30 de picături de tinctură, diluate într-o cană cu ceai de păpădie, de trei ori pe zi. Ceaiul se prepară astfel: două linguri cu flori se opăresc cu 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat o jumătate de oră, apoi se filtrează și se îndulcește cu miere. Pentru obținerea tincturii se mărunțesc 20 g frunze de liliac și se pun în 100 ml alcool alimentar. Se lasă la macerat zece zile, timp în care se agită de câteva ori. Se filtrează printr-un tifon curat, se lasă apoi la frigider o săptămână să se limpezească, după care se depozitează în sticluțe închise la culoare. Liliacul conține totodată și o substanță numită siringină, ceea ce îl face să acționeze ca un hepatoprotector în ciroză. În acest caz se administrează zilnic două cești cu ceai îndulcit cu miere. Efectul este incredibil.
Gata cu insomnia!
Liliacul le este de un mare ajutor și persoanelor care se confruntă cu insomnia. Se administrează trei căni cu ceai îndulcit cu miere pe zi. Pentru un efect maxim la prepararea infuziei se poate adăuga și o linguriță cu flori de lavandă. Și tot liliacul a câștigat lupta cu paraziții intestinali. Se administrează o cană cu ceai pe zi, îndulcit cu miere, sau o linguriță cu tinctură, adăugată în apă sau în orice fel de ceai. Tratamentul durează trei zile, iar în cea de-a patra se recomandă un purgativ. La fel de bun este și vinul de liliac, o ceașcă pe zi, după masă. Vinul se prepară astfel: 50 g frunze sau scoarță de liliac bine mărunțite se pun la macerat într-un litru de vin roșu și se lasă zece zile, timp în care se agită recipientul. Se filtrează, apoi se lasă încă șapte zile la decantat și se separă de reziduurile depuse. Se completează apoi cu vin și se depozitează în sticluțe închise la culoare. Și bolile hemoroidale răspund foarte bine la tratamentul cu liliac. Se administrează două cești cu ceai pe zi, îndulcit cu miere. În același timp se recomandă și băile de șezut cu liliac.
Fiertură din flori pentru gura urât mirositoare
Pentru bolile cavității bucale, în special pentru gura urât mirositoare, un efect garantat îl are gargara cu fiertură din flori de liliac, seara, înainte de culcare. Persoanele care suferă de afecțiuni reumatice pot apela cu încredere la fricționări cu ulei de liliac pe zonele dureroase, la prepararea căruia se pot adăuga și două lingurițe cu rozmarin. Uleiul de liliac se obține astfel: 10 g flori uscate se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui pe baie de abur, se lasă două zile în repaus, apoi se filtrează. Cât privește tăieturile sau zgârieturile provocate de anumite activități gospodărești, acestea se vindecă dacă se tamponează locul cu tinctură de liliac.
Ameliorează durerile de dinți
Infuzia din flori uscate de liliac este un remediu foarte bun atât pentru durerile de dinți, cât și pentru afecțiunile respiratorii sau în caz de febră. Mod de preparare: zece frunze se pun într-o jumătate de litru de apă fiartă. Se lasă la infuzat o jumătate de oră, apoi se strecoară și se clătește gura. Pentru atenuarea disconfortului la nivelul stomacului, bilei sau al ficatului, specialiștii recomandă tot infuzia de liliac. În acest caz, licoarea se prepară dintr-o linguriță cu flori uscate de liliac și o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat zece minute, apoi se consumă. La rândul său, ceaiul din scoarță de liliac este indicat în stările de anemie sau de slăbiciune fizică. Se pune la fiert o linguriță cu coajă de liliac bine mărunțită. Se consumă două-trei căni pe zi. Și diabeticii pot profita de ajutorul liliacului, consumând infuzie din muguri de liliac. Soluția se prepară dintr-o lingură cu muguri de plantă la un litru de apă. Se recomandă o linguriță, de trei ori pe zi.
Atenţie! Preparatele din liliac se administrează cu grijă femeilor însărcinate, celor care alăptează și persoanelor în vârstă.
Decoctul curăţă tenul de pete
Apa de liliac este folosită din cele mai vechi timpuri pentru împrospătarea tenului. Se umple pe jumătate o sticlă cu flori de liliac și se adaugă alcool până la un litru, se închide bine și se lasă la macerat o lună. Se strecoară, se stoarce sedimentul, iar soluţia obținută se amestecă bine cu 250 ml apă distilată. Se folosește sub formă de comprese. Decoctul din frunze de liliac fierte în lapte dulce este recomandat, de asemenea, pentru spălarea feței și pentru curățarea tenului de pete.