de Carmen Ciripoiu
Bătrânii îl numeau floarea-Raiului, datorită uimitoarei sale puteri de a vindeca orice suferință. Iar mușețelul a demonstrat, de-a lungul timpului, că este un imbatabil amestec de substanțe imunostimulatoare, înscriindu-se cu succes în topul celor mai bune plante care întăresc sistemul de protecție al organismului.
Tonifiant de excepție
O infuzie de mușețel combinată cu cimbru, un veritabil antibiotic natural, constituie fără drept de apel o veritabilă porție de imunitate. Modul de preparare este următorul: se amestecă două linguri cu mușețel uscat cu o lingură cu cimbru uscat, se adaugă un litru de apă și se pune la fiert. După ce compoziția a dat în clocot, se mai lasă încă zece minute la infuzat, apoi se strecoară. Se consumă trei căni pe zi, înainte de fiecare masă. Cura durează trei săptămâni, și are rolul de a revigora întregul organism. Muşeţelul face minuni şi în cazul persoanelor care se confruntă cu insomnie și cu anxietate. O cană cu ceai de muşeţel băută cu 30 de minute înainte de culcare relaxează și induce un somn odihnitor. Persoanele care au probleme cu dantura (gingivite, abcese dentare, stomatite sau afte) pot apela cu încredere la infuzia de muşeţel. Preparatul se ţine în gură timp de cinci minute.
Distruge infecția urinară
Durerile intense şi tensiunea din zona abdomenului cauzate de infecţia urinară dispar prin consumul a trei căni cu ceai de muşeţel pe zi, planta acţionând ca antiseptic şi diuretic. Compresele cu ceai de muşeţel şi de rozmarin aplicate timp de 15 minute, de trei ori pe zi, liniştesc puseele acuzate de zona zoster, iar repetarea tratamentului timp de o lună, la fiecare două zile, scade frecvenţa lor. Ceaiul este eficient și în tratarea colicilor bebelușilor, a diareii şi a febrei. De regulă, se recomandă ca la copiii sub 5 ani să nu se administreze mai mult de jumătate de cană cu ceai de muşeţel pe zi. Pentru amigdalită sau pentru dureri de gât este recomandată gargara cu infuzie de muşeţel, de trei-patru ori pe zi.
Pulberea vă scapă de ulcerul în fază incipientă
În cazul stărilor inflamatorii acute sau cronice ale mucoasei gastrice, în gastrită hiperacidă, în ulcer în fază incipientă, în colite sau iritații gastrice ce apar ca urmare a folosirii în exces a unor medicamente se recomandă pulberea de mușețel. În situaţii grave de ulcer sau de gastrită, mușețelul se asociază cu obligeană și cu tătăneasă. Planta le este de ajutor și persoanelor care au fost iradiate. În acest caz se administrează pulbere de mușețel, de ceai negru și de năpraznic, în proporții egale, o linguriță cu amestec, de patru-cinci ori pe zi. În acest timp se consumă foarte multe lichide, în special ceai de mușețel și ceai de mentă. Bolnavii de astm alergic trebuie să facă băi generale fierbinți, adăugând în apă cinci litri de ceai de mușețel.
Aliat contra diabetului
Noi cercetări efectuate de oamenii de știință americani arată că o substanță conținută de mușețel, dar și de țelină și de pătrunjel ar putea fi cheia în prevenirea diferitelor tipuri de cancer. Cercetătorii au constatat că apigenina are proprietatea de a bloca dezvoltarea tumorilor canceroase şi de a le face mult mai sensibile la tratamentul medicamentos. Totodată, acest compus are și un efect inflamator, de aceea poate fi de un real ajutor și persoanelor care suferă de boli cardiovasculare sau de diabet.
PONT. Mușețelul este un aliat foarte bun în lupta cu durerile provocate de artrită, iar masajul cu ulei de muşeţel ajută reumaticilor.
Spălăturile vaginale cu ceai de mușețel vindecă leucoreea
Contraindicaţii
Nu toate persoanele au reacții pozitive la consumul ceaiului de mușețel. Există situații când acesta poate produce reacții adverse, ca alergii severe sau greață. De asemenea, femeile însărcinate trebuie să evite consumul de ceai de muşeţel, deoarece cauzează contracţii uterine care pot duce la pierderea sarcinii. Și persoanele cărora le sunt interzise anticoagulantele trebuie să aibă grijă. Planta conține o substanţă numită cumarină, care, în concentraţii mari, pune viaţa în pericol.