de Raluca Grințescu
Tempeh este un preparat din soia originar din Indonezia, parte a lumii unde este consumat aproape în fiecare zi, alături de orez. Textura sa fermă, aroma delicată şi conţinutul nutritiv fac ca tempeh să fie o alternativă sănătoasă şi delicioasă pentru carne şi pește. Realizat din boabe de soia sau dintr-un amestec de boabe de soia, cereale şi seminţe, tempeh este uşor de digerat şi foarte versatil. Pentru obţinerea sa, soia este înmuiată, semigătită şi amestecată cu o mixtură de culturi bacteriene, după care este presată în forme de chec. Tempeh se lasă apoi într-un loc cald, timp de câteva ore, pentru a fermenta.
Proteine benefice pentru inimă
Folosirea tempeh-ului ca substitut pentru carne ajută la reducerea colesterolului, prin micşorarea consumului de grăsimi saturate şi prin metabolizarea rapidă a lipidelor. Procesul de fermentaţie prin care trec boabele de soia pentru a se obţine tempeh face ca acest produs să fie mai uşor digerat de organism decât alte produse pe bază de soia. Deoarece este un aliment fermentat, tempeh reprezintă o sursă importantă de probiotice, bacterii benefice care stimulează sistemul digestiv şi întăresc sistemul imunitar. În acelaşi timp, ajută şi la înlocuirea bacteriilor bune, pierdute în timpul tratamentelor cu antibiotice sau prin consumul de apă cu clor.
Prevesteşte anumite tipuri de tumori
Deoarece tempeh este o sursă importantă de antioxidanţi, o alimentație bogată în soia reduce riscul anumitor tipuri de cancer. Numeroase studii au arătat că antioxidanţii din soia previn şi tratează cancerul de colon şi de prostată. Mai mult, antioxidanţii care se găsesc în tempeh şi în alte produse pe bază de soia au o activitate estrogenică. Astfel, aceştia ajută la reducerea simptomelor neplăcute pe care femeile le experimentează la menopauză. În acelaşi timp, îmbunătăţeşte şi starea psihică a acestor femei. Tempeh conţine cantităţi impresionante de proteine şi fibre, este sărac în grăsimi şi nu conţine colesterol. Este o sursă importantă de calciu şi de vitamine din complexul B. În plus, este considerat cel mai complet aliment pe bază de soia, cu puternice proprietăţi antioxidante.
Deoarece este un aliment fermentat, tempeh reprezintă o sursă importantă de probiotice, bacterii benefice care stimulează sistemul digestiv şi întăresc sistemul imunitar
Cum se consumă
Tempeh este un aliment uşor de digerat, care îşi păstrează forma şi absoarbe uşor aromele din marinate. Poate fi prăjit, copt sau fript la grătar ca burger, chiftea sau pe frigărui. Toate sortimentele de tempeh trebuie să fie gătite cel puţin 20 de minute, pentru a fi mai uşor de digerat.
La grătar. Tempeh este delicios pregătit la grătar. Marinați-l, timp de 20 de minute, la temperatura camerei sau câteva ore la frigider. Se poate tăia în cubuleţe pentru frigărui, alături de ciuperci, ardei gras, roşii cherry, dovlecei sau ceapă.
Sendvișuri. Feliați tempeh-ul şi căliți-l uşor, timp de cinci minute, în ulei de măsline, la foc mic. Asezonați cu sos de soia şi aşezați pe felii de pâine, alături de varză murată, muştar şi frunze de spanac sau salată verde.
Salate. Cuburile marinate de tempeh pot fi călite uşor în ulei de măsline şi adăugate în salate, alături de maioneză, ceapă roşie şi verdeţuri.