de Carmen Ciripoiu
Terapie blândă, lipsită de reacții adverse și contraindicații, gemoterapia a început să fie din ce în ce mai folosită de persoanele care caută cele mai bune remedii pentru echilibrarea organismului. Una dintre cel mai apreciate terapii, cea cu muguri de pin, este recomandată în bolile pulmonare, în inflamaţii ale căilor respiratorii şi în boli ale sistemului nervos.
Tratează cu succes nevralgia
Suferiți de cistită? Microlitiaze urinare? Nefrită? Luați o linguriță cu tinctură din muguri de pin diluată într-un pahar cu apă, de trei-patru ori pe zi. Tratamentul durează zece zile și se poate relua la nevoie. Pentru tratarea nevralgiei se recomandă patru lingurițe cu sirop nediluat de muguri de pin pe stomacul gol. Extern, se aplică pe locul afectat o compresă cu tinctură din muguri de pin, care se ține un sfert de oră. De asemenea, mugurașii sunt un leac imbatabil pentru reumatismul articular. Se face o cură cu sirop din muguri de pin, diluat cu apă de izvor, doi litri pe zi. Pentru insuficiența ovariană sau pentru sterilitatea primară și secundară la femei se recomandă consumul zilnic a 10-15 lingurițe cu sirop din muguri de pin. Cura durează 30 de zile.
Siropul, cel mai indicat pentru tuse
Efecte deosebite în inflamațiile căilor respiratorii (bronşite, tuse, laringite, traheite), în boli ale aparatului urinar (cistită, pielită, uretrită), dar şi în caz de anemie şi debilitate le are infuzia din muguri, preparată dintr-o lingură cu muguri mărunțiți la 250 ml apă clocotită. Licoarea se lasă la infuzat un sfert de oră, se strecoară, apoi se îndulcește cu miere de albine. Se recomandă două-patru ceaiuri pe zi. Eficiență maximă în astmul bronşic, bronşită, tuse, răceală, guturai, boli de piept, eliminarea mucozităţilor excesive, boli ale aparatului urinar, reumatism, impotenţă şi sterilitate masculină o are siropul din muguri de pin. Modul de preparare este următorul: 100 g muguri proaspeţi se lasă la macerat timp de 12 ore, perioadă în care se agită frecvent. Se adaugă apoi 500 ml apă clocotită, iar după șase ore se strecoară şi se pun 640 g zahăr, care se dizolvă treptat, la cald, până la o consistenţă siropoasă. Se strecoară prin pânza rară, se completează cu apă până la un litru şi se trece în sticluţe închise perfect. Se consumă trei linguri zilnic, între mese.
Pont. Siropul de pin diluat în ceai expectorant (o lingură cu sirop, la o cană cu ceai) este indicat în afecţiunile pulmonare cronice.
Tinctura de pin combate cistita (zece picături dizolvate într-un pahar cu apă)
Duşmanii poftei de mâncare
Mugurii de pin sunt și cea mai bună și naturală soluție pentru reducerea considerabilă a apetitului alimentar. Se recomandă doi-trei muguri de pin consumați cu zece minute înainte de fiecare masă. Aceștia sunt foarte bogați în rășină, au un gust aromat puternic și au puterea de a regla într-un mod miraculos poftele și foamea.