de Cătălin Dicu
Luna iunie este cea mai bună perioadă în care se pot recolta mugurii de brad pentru a prepara celebrul elixir de miere cu muguri de brad, remediu extrem de eficient în lupta cu afecţiunile frecvente ale sezonului rece, adică tuse, bronşite, stări gripale, laringite şi faringite.
Ameliorează stările gripale și alergiile
În pregătirea corectă a acestei reţete de miere cu muguri de brad proaspeţi, mugurii de brad sunt maceraţi la rece, în miere. Astfel, în amestec cu mierea, fluidifică secreţiile bronhice, fiind un expectorant excepţional şi totodată un bun calmant. Mierea întărește sistemul imunitar. Un studiu publicat în „Journal of the Science of Food and Agriculture” arată că antioxidanţii din miere ajută la protejarea sistemului imunitar şi la ameliorarea stărilor gripale sau de răceală. Mierea are, fără îndoială, proprietăţi antimicrobiene și este și un bun antitusiv.
Ca şi bradul, mugurii au proprietăţi antimicrobiene, ducând la vindecarea mai rapidă a bolilor respiratorii şi la stimularea sistemului imunitar. În plus, au proprietăţi antibiotice şi antiseptice, dar şi calmante. Sunt folosiţi în special la prepararea unui sirop cu miere, care poate fi consumat pe tot parcursul anului.
Siropul, antiseptic bun
Siropul din muguri de brad este un antiseptic bun şi un tonic foarte bun, are un conţinut bogat în vitamina C, fiind recomandat în tratarea asteniilor şi a stărilor de stres. Mai este şi un excelent îndulcitor pentru ceaiuri, fiind indicat şi copiilor. De cele mai multe ori, siropul din muguri de brad este preparat prin fierbere într-un sirop de zahăr. Prin prepararea termică, multe dintre uleiurile volatile, cu un foarte mare rol în calmarea afecţiunilor respiratorii, se distrug. De aceea, vă propunem un preparat la rece, care, pe lângă faptul că păstrează intact toate proprietăţile compușilor activi din mugurii de brad, mai are în plus și miere, care adaugă acestui preparat beneficiile ei.
Dezinfectează cavitatea bucală
Remediul poate fi folosit pentru tratarea următoarelor afecţiuni: astm bronşic, bronșită cronică, faringită, laringită, tuse, răceală, amigdalită, gripă şi alergii. Siropul poate fi folosit şi de persoanele care suferă de migrene sau de cele anemice sau anorexice. Siropul de muguri de brad este eficient şi pentru dezinfectarea cavităţii bucale. Pentru diverse terapii, se folosesc mugurii de brad sau de molid care se formează primăvara devreme. Aceștia au o culoare deosebită, de verde crud, catifelat. Perioada de recoltare începe în luna mai şi se extinde până la sfârșitul lunii iunie în unele zone mai înalte, de munte. Sunt indicate zonele nepoluate. Se recoltează când dimensiunile au ajuns la trei centimetri şi nu au depăşit șapte centimetri. Mugurii de brad se verifică atent să nu aibă insecte, se spală şi apoi se lasă să se scurgă foarte bine pe şervețele din hârtie. Este foarte important să nu aibă deloc apă, altminteri siropul va fermenta.
SFAT. Pentru a-şi face efectul este indicat să nu beţi şi să nu mâncaţi nimic timp de cel puţin o jumătate de oră. Mierea nu trebuie administrată copiilor mai mici de 1 an, deoarece poate cauza botulismul infantil.
Mod de preparare
Se aşază într-un borcan straturi alternative de muguri de brad şi de miere, mierea să acopere bine totul. Deasupra se pune un strat generos de miere, se închide perfect borcanul şi se păstrează la răcoare şi la întuneric (pe vremuri, acest sirop se prepara în vase de lut, care erau îngropate în pământ). Se agită borcanul din când în când, pentru ca mierea să se amestece cât mai bine şi să se dizolve substanţele active extrase din mugurii de brad. Se lasă la macerat cel puţin o lună, apoi se strecoară şi se păstrează în recipiente de sticlă la frigider sau într-un beci răcoros. Se poate consuma în afecţiunile respiratorii, în caz de tuse, în stările gripale sau în caz de răceală (câte o lingură/adult sau o linguriţă/copil, după masă, de trei-patru ori pe zi). În situaţia în care aveţi crize de tuse puteţi să luaţi o linguriţă ori de câte ori este nevoie.