de Raluca Grințescu
Ganglionii limfatici crescuţi sunt un fenomen destul de comun. Ei apar ca urmare a cariilor sau a infecțiilor netratate, însă există şanse ca aceştia să fie, de fapt, un simptom al apariţiei unei tumori canceroase în viitor. Foarte multe persoane se trezesc deodată cu ganglioni limfatici crescuţi în jurul gâtului sau la subsuoară. În cele mai multe cazuri, teama care are loc în această situaţie, după vizita la medic, este înlăturată. Din păcate, există uneori cazuri care prevestesc apariţia unor probleme mult mai grave. Prin urmare, atunci când observaţi o anomalie a glandelor limfatice asiguraţi-vă că acestea nu sunt de altă natură, printr-un control mai amănunţit.
Umflarea lor poate avea sau nu simptome
Ganglionii limfatici sunt, de fapt, nişte organe ale sistemului limfatic şi principalii factori ai sistemului nostru de apărare naturală. Aceştia au în componența lor foarte multe celule albe din sânge, responsabile pentru lupta împotriva infecţiilor. Ele acţionează ca filtre ce colectează şi distrug microorganismele dăunătoare şi curăţă lichidul limfatic care circulă în organism. Numărul de limfocite creşte atunci când organismul luptă împotriva infecţiilor, şi, astfel, va creşte şi volumul ganglionilor limfatici. Umflarea ganglionilor limfatici (până la un centimetru, dar nu mai mult) poate fi uneori asimptomatică, astfel încât persoana nu simte şi nu observă vreo modificare sau probleme care ar indica faptul că organismul se confruntă cu unele tulburări. În acest caz, doar un medic, printr-un control de rutină, poate observa acest eveniment. Creşterea glandelor poate fi foarte dureroasă. Glandele pot fi foarte moi sau ferme atunci când sunt atinse. Ele pot fi, de asemenea, diforme, ceea ce provoacă adesea confuzie şi motivaţia pentru o vizită medicală.
Ce cauzează creşterea lor?
Motivele pot fi diverse. De la nas înfundat, dureri în gât, febră şi alte infecţii ale tractului respirator superior, ce conduc la transpiraţii nocturne, pierderea în greutate şi schimbarea culorii pielii în culoarea roşie, până la diferitele boli virale, bacteriene şi fungice, oreion, pojar, dinţi bolnavi şi boli sexuale, toate acestea putând provoca, de asemenea, umflarea glandelor. Această condiţie de sănătate poate indica infecţii mai grave, cum ar fi HIV sau mononucleoză, precum şi o boală autoimună, cum ar fi artrită reumatoidă sau lupus. Cele mai îngrijorătoare situaţii sunt cele în care nodulii limfatici sunt solizi şi cresc rapid (în câteva ore, zile). Acestea ar putea fi, de fapt, semnele unei tumori canceroase.
Amestec salvator
Există un amestec extrem de eficient pentru îmbunătăţirea şi stimularea procesului de vindecare a acestor noduli, alcătuit din ingrediente 100% naturale, pe care-l puteți prepara acasă. Ce vă trebuie: frunze de nuc, frunze de vâsc, cimbru și coada-şoricelului. Se utilizează părţi egale din fiecare plantă. Metoda de preparare: amestecați ierburile şi adăugați-le într-un ibric plin cu apă. În acest fel veţi obţine, practic, un ceai. Luaţi un tifon şi înmuiați-l în acest ceai. Tifonul respectiv trebuie apoi aplicat direct pe nodulul care vă deranjează. Faceţi acest lucru seara, înainte de culcare. Fixaţi cumva tifonul umezit şi păstraţi-l pe locul respectiv până dimineaţa următoare. Repetaţi procesul până când nodulul se va retrage.
Alte remedii ajutătoare
Sistemul limfatic are rolul de a transporta deşeurile din celule, sânge, colon şi rinichi, filtrând bacteriile şi microorganismele şi eliminând celulele moarte şi deşeurile din organism. Sistemul limfatic se poate bloca sau îşi poate încetini activitatea din cauza unui consum excesiv de lactate, tutun, alcool, medicamente sau din cauza deshidratării, pesticidelor, bolilor şi virusurilor, ducând la simptome precum: capacitatea redusă sau incapacitatea de a lupta împotriva infecţiilor şi a bolilor, apar afecţiuni recurente, umflarea ganglionilor limfatici şi a splinei, pietre la amigdale, mâncărimi pe corp, transpiraţie excesivă, hipertensiune, alergii, sinuzită. Astfel, pentru a vă restabili echilibrul organismului, puteţi recurge la următoarele remedii naturiste:
Când ar trebui să apelaţi la specialist
Detoxifierea sistemului limfatic
În urma unei cure de detoxifiere a sistemului limfatic, sistemul imunitar este întărit, circulaţia limfei în spaţiile intercelulare este mărită, curentul limfatic şi eliminarea toxinelor sunt accelerate, schimburile nutritive sunt intensificate şi transportul acizilor graşi şi al colesterolului este uşurat. De asemenea, buna funcţionare a sistemului limfatic duce la pierderea mai uşoară în greutate şi la o revitalizare a tenului şi părului.