de Carmen Ciripoiu
Din timpul vechilor celți, care credeau că iedera vindecă iradierile negative și întărește sistemul imunitar, și până în zilele noastre, iedera nu și-a pierdut virtuțile. Din contră. Planta reușește să ne uimească zi de zi cu calitățile sale vindecătoare, fiind considerată acum unul dintre cele mai bune stimulente ale funcțiilor glandei tiroide, dar și un excelent remediu împotriva celulitei.
Tratează afecțiunile gastrice
Persoanele care suferă de bolile ficatului și de afecțiuni gastrice găsesc în iederă unul dintre cele mai bune remedii. Se recomandă dimineața, înainte de masă, consumul a unei lingurițe cu pulbere, mestecată cu puțină miere. Cura durează o lună. În caz de gută sau de reumatism se infuzează într-un litru de apă 3 g frunze proaspete de iederă, apoi se lasă la fiert timp de cinci minute. Se consumă trei căni pe zi, între mese. La rândul său, decoctul de iederă este eficient în sângerările menstruale puternice, îndepărtând totodată și crampele abdominale. Datorită proprietăților sale antispastice, tinctura de iederă este o armă de neînvins împotriva tusei convulsive. Preparatul se obține astfel: se amestecă o lingură cu vârf cu plantă cu 100 ml alcool alimentar și se lasă la macerat zece zile, timp în care se agită de câteva ori pe zi. Ulterior, se filtrează și se lasă la decantat, în frigider, alte șase zile, apoi se depozitează în sticluțe închise la culoare. Se recomandă 20-30 de picături dizolvate în apă, de două ori pe zi, înainte de masă. Tratamentul durează două săptămâni.
Uleiul, cicatrizant
Pentru contuzii sau plăgi cangrenoase se prepară un decoct din 3 g frunze, care se fierb câteva minute într-un litru de apă. După ce compoziția s-a răcit, se strecoară. Se folosesc compresi de patru ori pe zi, apoi locul se lasă să se usuce un sfert de oră. Împotriva celulitei se realizează un unguent astfel: se amestecă frunze proaspete de iederă, mărunțite foarte bine cu tărâțe de grâu (un sfert de pahar cu frunze și restul tărâțe), apoi se adaugă ulei de mușețel până se obține o pastă consistentă. Preparatul se aplică pe locul afectat de trei-patru ori pe zi. La fel de bun pentru tratarea celulitei este și uleiul de iederă, care, utilizat cu regularitate, catifelează și dă strălucire pielii. Modul de preparare este următorul: se amestecă 30 g frunze de iederă mărunțite cu 100 ml ulei de măsline și se fierb timp de trei ore, având grijă să completați permanent apa care se evaporă. Se lasă să se răcească, se strecoară și se păstrează în sticluțe închise la culoare.
Iedera se utilizează cu precauţie, deoarece în exces poate deveni toxică
Consumul de iederă (atât extern, cât și intern) este contraindicat femeilor însărcinate și copiilor
Înfrumuseţează sânii
Iedera dă rezultate uimitoare și în înfrumusețarea și tonifierea sânilor. Dacă aceștia sunt lipsiți de tonus se recomandă combinația de extract lichid și macerat din frunze de iederă. Se pun doi-trei pumni cu frunze uscate în 500 ml apă, se lasă la macerat câteva ore, apoi se filtrează, iar lichidul se pune deoparte. Planta rămasă se fierbe la foc mic într-un litru de apă trei ore, apoi se lasă la răcit şi se filtrează. Se combină cele două poțiuni, iar preparatul rezultat se aplică pe sâni prin comprese reci, care se menţin 30-60 de minute. Tratamentul se repetă o dată la două zile, timp de o lună.