Coacăzul negru sau smordinul este de origine de pe Coasta de Azur, apoi s-a extins cu repeziciune în alte regiuni. Anticii considerau coacăzele negre fructe ce favorizează longevitatea. Şi pe bună dreptate, căci coacăzele negre sunt bogate în vitamine şi minerale şi au, prin urmare, proprietăţi terapeutice. Coacăzele negre dezintoxică în profunzime. Cura de coacăze negre este de folos persoanelor care suferă de artrită, de reumatism sau de gută.
Scut împotriva cancerului
Cocteil de vitamine (în special vitamina C), potasiu, tanină şi de ulei volatil, coacăzele protejează organismul de cancer. Fructele smordinului sunt antioxidante, consumarea lor ajutând la buna funcţionare a aparatului circulator. Întăreşte inima, nepermiţând depunerea grăsimilor pe vasele de sânge şi protejând-o de boli. Coacăzul negru facilitează digestia, stimulează funcţionarea ficatului, a pancreasului, a splinei şi a rinichilor. Eliberează organismul de deşeuri şi toxine şi contribuie la scăderea acidului uric şi a colesterolului. Consumul de fructe coapte de coacăz negru este recomandat în tratarea oboselii, surmenajului şi scorbutului.
Îmbunătăţeşte vederea
Coacăzul negru este antiinflamator şi îmbunătăţeşte acuitatea vizuală. Frunzele şi fructele sale sunt utilizate pentru reducerea durerilor de reumatism. De asemenea, planta este diuretică şi este folosită în cazul diareii, calmând durerea şi dezinfectând aparatul digestiv. Totodată, este eficientă şi în cazul simptomelor de menopauză şi de tulburări menstruale. Se face o cură de cinci, şase luni, în care se beau trei căni pe zi între mese. Infuzia se prepară din două linguriţe cu frunze mărunţite de coacăz negru, opărite cu 250 ml de apă clocotită.
Contra înţepăturilor de insecte
Arbustul fructifer încurajează eliminarea fluidelor, contribuind la reducerea volumului de sânge, drept urmare tensiunea arterială nu va depăşi cotele normale. Cercetătorii au constatat că infuzia din frunzele coacăzului negru creşte secreţia glandelor ce produc adrenalina, stimulând activitatea sistemului nervos. Aceasta induce o stare de bine, fiind cea mai bună metodă de a scăpa de stresul cotidian. Coacăzul negru poate fi întrebuinţat însă şi în uz extern. Frunzele sale se pot utiliza contra înţepăturilor de insecte prin frecarea locului respectiv cu frunzele plantei.
Claudia Stan