Urzica albă moartă sau Lamium album este o plantă cunoscută în medicina naturistă datorită calităţilor sale terapeutice. Este asemănătoare urzicii, însă nu are perişorii urticaţi ce conţin substanţa pişcătoare şi este foarte răspândită la noi în ţară.
Estompează erupţiile cutanate
Planta se foloseşte în întregime datorită conţinutului bogat de mucilagii, vitamine şi săruri minerale. Florile au proprietăţi emoliente şi astringente recomandate în tratamentul leucoreei şi inflamaţiilor prostatei. Ceaiul din flori de urzică albă moartă este depurativ şi se foloseşte în tratarea erupţiilor pe piele, anemiei, infecţiei streptococice şi a afecţiunilor respiratorii. Extern se utilizează sub formă de infuzie (cataplasme) pentru tratarea arsurilor, varicelor şi a nodulilor, dar şi pentru reumatism. Infuzia se prepară din 50 g de urzică albă moartă la un litru de apă.
Recomandată în menopauză
Lamium album conţine tanin, motiv pentru care oamenii o consumă în combaterea diareii. Din frunze se prepară o infuzie dintr-o linguriţă cu plantă la o cană cu apă fiartă, ce se administrează intern (două căni pe zi). Este extrem de eficientă în diferitele afecţiuni ale aparatului genital-urinar feminin, cum ar fi anexite, tulburări menstruale şi a durerilor cauzate de acestea. Infuzia din plantă se poate folosi şi sub formă de spălături vaginale şi în tratamentul leucoreei. Se face infuzie dintr-o linguriţă şi jumătate din florile plantei la o cană cu apă fiartă. Se răceşte puţin şi se utilizează. Totodată, urzica albă moartă calmează stările nervoase în timpul menopauzei, dar şi în combaterea insomniilor. Se prepară infuzia dintr-o lingură cu flori de urzică albă moartă la o cană cu apă fiartă. Se beau până la două căni pe zi.
Dar urzica albă moartă nu este utilizată numai în tratarea diverselor afecţiuni, ci este de folos şi în cosmetică, fiind un stimulator tonic pentru păr. Pentru aceasta faceţi băi cu infuzie din 40-50 g plantă (se utilizează 10 g frunze uscate şi 40 g rădăcină uscată) la un litru de apă.
Claudia Stan