de Carmen Ciripoiu
Cine poate să anunțe vremea exactă mai bine chiar decât meteorologul de serviciu? Meteosensibilii! Cum să înfruntați sensibilitatea de vară și să-i veniți de hac vă spune dr. Ruxandra Constantina (foto), medic specialist gemoterapie.
„Ședințele de reflexoterapie vă echilibrează energetic”
- Stări de neliniște, dureri de cap și de oase, tulburări de somn și de concentrare. Într-un cuvânt, meteosensibilitate de vară. Este aceasta o boală sau o stare de disconfort?
- Meteosensibilitatea este mai degrabă o acutizare a unor afecțiuni existente deja sau declanșarea unor simptome la persoanele sensibile. Nu numai iarna ne dor mai mult oasele, avem dureri de cap și amețeli. Vara, mai ales în perioadele cu creșteri bruște ale temperaturilor, cu variații de presiune atmosferică, fenomene meteo violente, ne confruntăm tot mai des cu aceste probleme.
- Din fericire, natura ne aduce remedii din belșug, iar noi trebuie doar să știm care sunt și cum să le folosim.
- Fiind vorba despre probleme ce apar periodic, în strânsă legătură cu fenomenele meteo specifice verii, este bine să apelați la sfatul unui medic apifitoterapeut, care vă va prescrie terapia cea mai bună pentru problemele dumneavoastră, fără reacții adverse și cu efecte durabile. În paralel, să nu uitați de o alimentație sănătoasă, de hidratare corespunzătoare, de mersul zilnic pe jos (măcar 15-30 de minute), de preferat în parcuri și în grădini. De mare ajutor vă sunt și ședințele de reflexoterapie, care vă echilibrează atât la nivel energetic, cât și psihoemoțional, înlăturând blocajele, și exercițiile de respirație profundă.
„Preparatele din păducel le sunt de ajutor cardiacilor”
- Meteosensibilitatea aduce cu sine și neplăcutele dureri de oase pe care foarte multe persoane le simt puternic. Cel mai adesea, de leac rămân tot remediile naturiste. Ce recomandați?
- Persoanele meteosensibile cu artroze (coxartroză, gonartroză), cu discopatii sunt adevărate barometre ce presimt schimbările vremii și prezintă simptome neplăcute și persistente: apar dureri la nivelul articulațiilor, însoțite de multe ori de inflamație locală și diferite grade de impotență funcțională (diminuarea mobilității active și pasive); dar se pot ivi și dureri la nivelul unor traumatisme mai vechi. Intern, recomand extracte din plante cu efecte antiinflamatoare, decontracturante, sub formă de ceaiuri, de capsule, de tincturi: gheara-diavolului, gheara-mâței, arnica, scoarța de salcie, mesteacănul, extractele gemoterapice din muguri și mlădițe de viță-de-vie, din muguri de mesteacăn sau mlădițe de mur. Extern, se folosesc creme și geluri aplicate local, de arnică, untul-pământului, gheara-diavolului, tătăneasă, ghimbir sau uleiuri esențiale care pot fi adăugate în apa de baie. Pentru masaj recomand uleiul de mentă, de cimbru, mușețel, lavandă, roiniță.
- Cum se manifestă meteosensibilitatea la cardiaci? Ce leacuri le sunt benefice acestora?
- Cardiacii reprezintă o categorie puternic afectată de caniculă, iar riscul unui infarct sau al unui AVC este mai mare, în special în condiții de temperaturi ridicate sau de presiune atmosferică scăzută. Pe lângă medicina alopată, care nu trebuie întreruptă, acestora le sunt de folos preparate care ajută la reglarea tensiunii, la tonificarea mușchiului inimii, la fluidizarea sângelui și la îmbunătățirea circulației. Este vorba despre preparate de păducel (ceai, tinctură, extract gemoterapic din mlădițe de păducel), extract din frunze de măslin, coenzima Q10, resveratrol, talpa-gâștei. De asemenea, este indicat să evite plimbările la orele amiezii.
„Conurile de hamei, benefice în insomnie”
- Meteosensibilitatea este în strânsă legătură cu anxietatea și, în plus, nici depresiile nu ne ocolesc. Cum trebuie acționat în acest caz?
- Este bine să luați preparate cu lavandă, roiniță, valeriană, talpa-gâștei, tei (ceaiuri, două-trei căni/zi, tinctură) în caz de anxietate, capsule cu extracte de rhodiola rosea, ginseng, suc de noni pentru tulburările de memorie și de concentrare. Sunătoarea este una dintre cele mai puternice antidepresive naturale, se poate lua sub formă de pulbere, tinctură, capsule. Atenție! În timpul tratamentului cu sunătoare se evită expunerea la soare, deoarece este o plantă fotosensibilizatoare! Să nu uitați de ceaiurile din busuioc și mentă (două căni pe zi, ultima înainte de culcare), ca și de produsele stupului - miere și lăptișor de matcă. Aromoterapia este benefică, relaxează corpul și mintea, și în acest caz se folosesc uleiurile esențiale de bergamotă, lavandă, mușcată, geraniu, iasomie, brad, trandafir adăugate în lampa de aromoterapie, în apa de baie sau în uleiul pentru masaj, cu efecte de diminuare a durerii și contracturii.
- De asemenea, temperaturile ridicate aduc cu sine și insomnia. Ce remedii ne oferă natura în acest caz?
- În perioadele caniculare, mulți dintre noi nu ne odihnim cum trebuie, somnul este întrerupt ori ne trezim obosiți. Excelente sunt extractele de melatonină, de mac californian, de conuri de hamei, de lavandă, de valeriană, de passifloră, sub formă de capsule, administrate înainte de culcare, și extractul gemoterapic din muguri de tei argintiu, 30-40 de picături seara. Aromatizați-vă camera cu ulei de lavandă, de brad sau de pin!
„Tinctura de propolis crește imunitatea”
- Persoanele meteosensibile se confruntă adesea și cu căderi de imunitate. Care plante sunt cele mai bune în apărarea organismului?
- Dacă este cald, nu înseamnă că nu răciți, e vorba în special despre infecții virale sau despre infecții respiratorii declanșate de expunerea la aerul condiționat. Pentru creșterea imunității, e important să luați vitamina C din surse naturale (fructe de pădure, lămâi, grepfrut), sub formă de ceaiuri îndulcite cu miere naturală sau siropuri din muguri de plop, muguri de coacăz negru, fructe de cătină. Benefică este și gemoterapia cu extract din muguri de coacăz negru, extract din muguri de brad, extract din mlădițe de măceș. În caz de răceli, recomand preparate cu echinacea (tinctură, sirop, capsule), alături de tinctura de propolis (o picătură pe kg/corp), timp de 10-15 zile. În cazul unei infecții mai serioase, administrați capsule sau tinctură cu uleiuri esențiale, adevărate antibiotice naturale deosebit de eficace: ulei de eucalipt, de cimbru, mentă, oregano, tea tree, aproximativ o săptămână.
- Unde vă pot găsi pacienții care au nevoie de dumneavoastră?
- La Cabinetul meu de terapii naturiste SANAVITCONSULT, programări la numărul de telefon 0733.299.355 sau la www.drconstantinaruxandra.ro.
„Optaţi pentru alimentaţia vie“
- Ce regim alimentar le este de ajutor meteosensibililor?
- Vara e păcat să nu profitați de o alimentație vie, neprelucrată termic: salate asortate și colorate, verdețuri, fructe autohtone (cireșe, căpșuni), pește (de trei ori/săptămână), brânzeturi (de preferat, de capră) și iaurt, sana, chefir, cereale integrale și să limitați consumul de carne roșie, de grăsimi saturate, mezeluri, fast-food, patiserie, dar și de ardei iute, piper sau muștar iute.