de Carmen Ciripoiuz
Dintre fructe, porumbele sunt cel mai bogate în tanin, valoarea lor energetică fiind de 56 kcal la 100 g, dar conțin din belșug și fier, potasiu, magneziu, zinc, sodiu și vitaminele B2, B15, PP și C. În scopuri terapeutice se folosesc atât fructele, cât și florile de porumbar, ambele având efect astringent, diuretic, depurativ, tonifiant, antiseptic și sedativ.
Decoctul vindecă uremia
Cu siguranță că cel mai cunoscut remediu pentru eliminarea nisipului și a pietrelor de la rinichi este ceaiul de porumbe. Pentru prepararea acestuia se folosește coaja de la fructele culese de pe 20-30 cm de ram de porumbar, se mărunțește și se pune la fiert în jumătate de litru de apă. Odată ajuns la punctul de fierbere, se acoperă, se lasă focul mic și se mai fierbe încă o jumătate de oră, apoi se strecoară și se lasă la răcit. Cantitatea necesară pentru eliminarea pietrelor este de trei litri de lichid pe zi. Procedeul se repetă timp de trei zile. În această perioadă, urina capătă o culoare maronie, ușor tulbure. În 96% dintre cazuri, pietrele sunt dizolvate şi eliminate prin urină. Dacă pietrele sunt mai mari și nu s-au dizolvat complet, se repetă cura încă trei zile în urma unei pauze de două zile. După efectuarea tratamentului se consumă în loc de apă ceai de cozi de cireșe, care îmbunătățește funcția renală. Cât privește decoctul, acesta are efect antidiareic și detoxifiant, fiind util în tratarea gutei, a diareii, tusei convulsive, bronșitei cronice, hipertensiunii arteriale, dischineziei biliare, uremiei, intoxicațiilor. Modul de preparare este următorul: o linguriță cu fructe se fierbe 20 de minute în 250 ml apă. Se consumă două-trei căni pe zi.
Siropul vitalizează organismul obosit
Specialiștii spun că o linguriță pe zi cu sirop de porumbe are efecte incredibile asupra organismului, întărindu-l și oferindu-i vitalitatea de care are nevoie. Asta pentru că siropul este considerat a fi cea mai surprinzătoare sursă de vitamina C. Mod de preparare: porumbele se spală și se pun la fiert într-o cratiţă cu apă rece timp de 40 de minute, până plesnește coaja. Se lasă apoi la rece 48 de ore, cu capacul pus. Zeama și fructele se trec printr-un tifon dublu, apăsând pe fructe, iar lichidul extras se pune la fiert cu zahăr. Se ţine pe foc până devine un sirop dulce la gust. La rândul său, tinctura de porumbe este un leac-minune pentru scăderea colesterolului, combaterea infecțiilor și energizarea organismului obosit. De asemenea, mustul din fructe de porumbar opreşte scurgerea sângelui din nas.
Lichiorul alungă constipația
O băutură specială? Un remediu inedit pentru constipație sau lipsa poftei de mâncare? Lichiorul de porumbe! Pentru prepararea acestuia se amestecă un kilogram de fructe cu 300 g zahăr și totul se pune la fermentat într-un loc cald. Când fructele încep să se dospească se adaugă un litru de vodcă și se mai lasă aproximativ o lună. Lichiorul se servește rece și în cantități mici.
Porumbele nu se consumă crude, deoarece sunt toxice
Ceaiul de frunze şi fructe uscate elimină tusea şi ajută la reducerea surplusului de kilograme