Norocelul este o plantă ce creşte pretutindeni în grădini. Culoarea predominantă este verde, iar florile sunt mărunte şi frumoase. Pe vremuri, oamenii credeau că planta aduce noroc datorită rezistenţei sale la secetă. Strămoşii noştri îşi tratau rănile cu zeama obţinută din frunzele strivite, iar femeile îl utilizau pentru a avea un păr frumos şi sănătos.
Are proprietăţi citostatice
S-a demonstrat că norocelul are proprietăţi citostatice, fiind util în lupta împotriva cancerului. Se scot rădăcinile plantei din pământ, se spală foarte bine, se pisează şi se pun într-un borcan, până se umple pe jumătate, turnându-se deasupra alcool alimentar de 30-40 de grade, apoi se pune capacul. Se lasă borcanul zece zile la soare, închis ermetic, agitându-se zilnic, pentru o mai bună extragere a principiilor active. După zece zile, lichidul se filtrează, iar din preparatul obţinut se ia câte o lingură înainte de fiecare masă.
Cicatrizează rănile
Planta este folosită ca remediu popular în dizenterie, diaree şi boli pulmonare. Infuzia din frunzele şi florile plantei (o linguriţă la o cană cu apă fierbinte) inhibă creşterea tumorilor, ucigând virusurile şi bacteriile. Decoctul (se prepară dintr-o lingură cu frunze de norocel la o cană cu lapte fiert) stimulează activitatea rinichilor, fiind folosit în tratamentul hemoroizilor şi al hemoragiilor. Aplicate sub formă de cataplasme, frunzele stimulează circulaţia periferică, dezinfectează şi cicatrizează rănile.
Claudia Stan