Main menu

header

533 11 1de Raluca Grințescu

Litiaza biliară este o afecţiune larg răspândită, iar la originea bolii stau, de obicei, depunerile de colesterol şi de săruri în vezica biliară. Boabele de ienupăr, sucul de ridiche neagră şi uleiul de măsline sunt remedii care dizolvă pietrele. În scop preventiv, dar şi curativ, pentru a împiedica depunerile de calculi sau pentru eliminarea celor de dimensiuni mici, fitoterapeuţii recomandă remedii din plante sau din legume, ca adjuvante ale tratamentului prescris de medic.

Plante cu acțiune antispastică şi coleretic-colagogă

În mod obişnuit, calculoza biliară este însoţită de dureri abdominale (de colici) şi de tulburări digestive. În această fază, se folosesc plantele cu acţiune antispastică şi coleretic-colagogă, adică cele care stimulează formarea bilei şi drenajul ei. În faza acută se recomandă tratamente cu plante care au proprietăţi antispastice, calmând durerile. După încetarea durerilor, sunt indicate tratamente cu plante care protejează ţesuturile ficatului şi ale vezicii biliare. Atunci când este cazul, se folosesc plante dezinfectante.

Rostopasca înlesneşte curăţarea bilei

Ceaiul de rostopască este indicat în tratamentul bolilor de ficat şi ale căilor biliare. Infuzia se prepară dintr-o jumătate de linguriţă cu plantă, peste care se toarnă o ceşcuță cu apă clocotită. După un sfert de oră se strecoară şi se beau două linguriţe cu ceai din trei în trei ore. Prin combinare cu mentă, cu turiţă-mare şi cu coada-şoricelului, se obţine un ceai curativ din care se consumă câte trei căni pe zi, timp de şase săptămâni. Terapia ajută la eliminarea calculilor biliari de mici dimensiuni. În timpul tratamentului se consumă câte o linguriţă cu ulei de măsline la un interval de o oră după ce s-a băut infuzia din plante.

Păpădia luptă cu depunerea colesterolului

Se prepară un decoct din zece linguriţe cu rădăcini şi cu frunze de păpădie, la un litru de apă. Se fierbe ceaiul timp de două minute, apoi se lasă acoperit zece minute. Zilnic, se bea câte o cană înaintea meselor principale. Rezultatele după o cură de 14 zile sunt: calmarea durerilor, stimularea secreţiilor bilei şi ficatului şi eliminarea colesterolului, prevenind astfel formarea altor calculi biliari.

Cura cu ienupăr scoate pietrele mici

O cură cu fructe crude de ienupăr este de mare ajutor pentru bolnavii cu litiază biliară, deoarece previne formarea unor noi calculi şi îi topeşte pe cei de dimensiuni mici. În prima zi se iau patru boabe, care se mestecă lent, timp de 30 de minute, apoi se înghit. În zilele următoare, se creşte doza cu câte o boabă, până în cea de-a 15-a zi, când se reduce cantitatea cu câte o boabă zilnic, până ce se ajunge la doza de patru boabe, aceeaşi din prima zi de tratament. Pentru a fi şi mai eficient, după o lună se repetă tratamentul, care, în plus, contribuie şi la detoxifierea organismului.

Uleiul de măsline, un leac străvechi

Pe lângă calităţile nutritive recunoscute, uleiul de măsline are şi proprietăţi terapeutice. În litiaza biliară, tratamentul combate hiperaciditatea şi dizolvă calculii biliari. Terapia se face cu ulei de măsline de calitate: se amestecă 250 ml ulei de măsline extravirgin cu 250 ml suc de lămâie. Tratamentul începe seara, iar bolnavul trebuie să ia câte 50 ml ulei de măsline amestecat cu 50 ml suc de lămâie la un interval de 30 de minute, până se termină licoarea, apoi trebuie să doarmă pe spate până a doua zi.

Ridichea neagră îmbunătăţeşte drenajul biliar

Folosită în alimentaţia cotidiană, ridichea neagră are şi reale calităţi medicinale. În Antichitate, planta era folosită ca o delicatesă culinară şi ca remediu în afecţiuni precum tusea şi indigestia. Terapeuţii precizează că sucurile şi siropurile preparate din rădăcina plantei contribuie la drenarea ficatului şi a vezicii biliare, restabilind funcţia acestor organe. Terapia cu suc de ridiche neagră, urmată timp de 12 zile, ajută la dizolvarea calculilor biliari. Tratamentul se face dimineaţa, cu o oră înainte de micul dejun. Bolnavul trebuie să bea 100 ml suc de ridiche şi să stea culcat pe partea dreaptă 30 de minute. În timpul tratamentului nu se consumă alimente grase sau picante.

PONT. Decoctul din frunze de lăptucă, preparat din 75 g plantă, la un litru de apă, are efecte calmante în litiaza biliară

Persoanele predispuse la litiază biliară ar trebui să bea zilnic apă cu o linguriţă cu oţet de mere

Se folosesc sub formă de infuzie

În tratamentul calculilor biliari, trebuie avută în vedere dimensiunea pietrelor. Unele plante pot încetini ritmul de depunere a calculilor sau pot favoriza eliminarea lor în cazul unor pietre mici sau în stadiul incipient al bolii. În astfel de situaţii, se recomandă tratamente cu plante cu efect coleretic-colagog precum: anghinarea, sunătoarea, turiţa-mare, măceşele, menta, albăstrelele, rădăcina de brusture, nalba mare, coada-calului şi urzica. Aceste plante se folosesc sub formă de infuzie, cu excepţia brusturelui, care se prepară sub formă de decoct. La prepararea infuziilor se folosesc două linguriţe rase cu plante, la o cană de apă clocotită, şi se consumă câte două căni cu ceai pe zi. Decoctul se prepară dintr-un litru de apă şi trei linguri cu plantă, care se fierb timp de trei-patru minute, şi se adaugă o linguriţă cu miere. Toată cantitatea se bea pe parcursul unei zile. Este eficientă şi terapia cu un amestec din ulei volatil de brad, ienupăr, mentă şi fenicul. Se pun câte cinci picături în apă, în ceai sau pe pâine, care se iau de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. În cazul colicilor puternice se recomandă o doză mai mare, de 30 de picături.