de Carmen Ciripoiu
Menționat pentru prima dată într-un papirus egiptean acum 4.000 de ani, mărarul rămâne un prim ajutor în tulburările digestive și în cele ale sistemului nervos, fiind un remediu de excepție în surmenaj psihic, anxietate sau astenie.
Vă scapă de balonare
În caz de indigestie sau hipoaciditate, specialiștii în medicina naturistă recomandă o linguriță cu mărar verde tocat, înainte de masă. Pentru a lupta cu gastrita hiperacidă, mărarul este, de asemenea, un remediu demn de luat în seamă. Se pun trei-patru lingurițe cu mărar tăiat mărunt în 250 ml iaurt și se amestecă bine cu mixerul. Se consumă pe stomacul gol, de două ori pe zi. Pentru colita de fermentație și balonare se consumă la fiecare masă o linguriță cu frunze proaspete de mărar tocate mărunt. Cura durează o lună. Și colita de putrefacție cedează în fața mărarului. Înainte de fiecare masă se consumă o salată de castraveți, varză sau salată verde în care se adaugă două lingurițe cu mărar proaspăt tocat și o linguriță cu oțet de mere. Tratamentul se face două luni, și are și rolul de a regla flora intestinală.
Are un efect incredibil asupra vezicii biliare
La rândul său, sucul de mărar are un efect incredibil asupra vezicii biliare, de aceea este unul dintre cele mai bune remedii pentru tratarea dischineziei biliare. Se consumă 50 ml suc de mărar de două ori pe zi, în cure de două săptămâni. Pentru a obține sucul de mărar, se mixează o mână cu frunze proaspete, se adaugă zece linguri cu apă, se lasă o jumătate de oră la macerat, apoi se filtrează. Preparatul se consumă imediat. Sucul de mărar se bea ca atare sau se diluează într-un sfert de pahar cu suc de morcov. Se mestecă însă în caz de sughiț sau de spasme digestive câteva tulpini de mărar. Pentru un efect mai rapid se opărește o linguriță cu semințe de mărar cu o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat zece minute, apoi se filtrează. Infuzia se consumă caldă. Pentru că este și un puternic diuretic și stimulent al activității rinichilor, sucul de mărar ajută la prevenirea și la combaterea calculilor renali. Se recomandă 50 ml suc proaspăt de mărar, de două-trei ori pe zi, ca adjuvant în cistită și nefrită. Tratamentul se face două săptămâni.
PONT. Câteva picături de ulei de mărar puse pe un prosop așezat pe pernă au rolul de a opri sforăitul.
O cură de 20 de zile cu pulbere sau cu tinctură din semințe de mărar favorizează creșterea sânilor, pe care-i remodelează și le accentuează fermitatea
Pe parcursul sarcinii, uleiul esenţial de mărar este toxic pentru făt, de aceea este contraindicat femeilor însărcinate şi celor care alăptează
Ceaiul ajută la slăbit
Persoanelor care nu au găsit până acum soluția cea mai bună să scape de kilogramele în plus le este de un real ajutor ceaiul de mărar. Se prepară o infuzie din două lingurițe cu semințe de mărar, la 250 ml apă. Efectele sunt garantate. Ceaiul din semințe de mărar este foarte bun și celor mici, pentru calmarea tulburărilor digestive. În acest caz se prepară dintr-o linguriță cu semințe, la o cană cu apă clocotită. Extrem de util este și vinul de mărar, fiind un adevărat elixir pentru astenie. Se prepară un amestec din 20 de linguri cu mărar și un litru de vin roșu. Se lasă la macerat o săptămână, se filtrează și se consumă 50 ml după fiecare masă.