de Carmen Ciripoiu
Menționat de profetul Mohamed în Coran ca fiind primul dintre fructele Paradisului, pepenele galben datează de patru milenii. Mult mai bogat în vitamine decât fratele său, pepenele roșu, acesta are efecte benefice asupra inimii și a sistemului imunitar și este considerat un remediu miraculos în tratarea hipertensiunii, aritmiei cardiace, dereglări hormonale și chiar a cancerului.
Excepţional în cataractă
Ce poate fi mai bun și mai răcoritor în zilele caniculare decât un pepene galben? Nimic. Mai ales că nectarul de pepene galben este și un tonic minunat. Acesta se prepară astfel: 300 g pepene galben se mixează, apoi se amestecă împreună cu două lingurițe cu miere până se obține un nectar de culoare galbenă. Se consumă imediat. Nectarul este indicat și pentru bolnavii cu febră ridicată sau cu manifestări inflamatorii, inclusiv la nivel cutanat. O cură de câteva săptămâni cu pepene galben este un remediu excelent pentru hipertensiune și aritmie cardiacă. În acest caz se recomandă consumul unui kilogram de pepene galben pe zi. Pentru oboseală cronică și scăderea acuității vizuale se consumă 500 g pepene galben pe zi, în cure de șase săptămâni. Tratamentul este foarte bun și pentru cataractă sau glaucom.
Are rolul de a proteja organismul de apariția unor complicații la nivelul sistemului nervos
Fibrele din compoziția pepenelui galben împiedică asimilarea grăsimilor, în timp ce vitamina A previne oxidarea colesterolului rău. Acesta este motivul pentru care pepenele galben este indicat în trigliceride mărite, dar și în colesterol. Se țin cure de o lună, timp în care se consumă un kilogram pe zi. Chiar dacă are cu 15% mai multe calorii decât fratele său roșu, pepenele galben are un efect incredibil: consumat înainte de masă, taie pofta de mâncare. Efectul inflamator îl recomandă totodată ca fiind un remediu de succes pentru bolile de piele cu manifestări violente, cum ar fi alergiile, dermatozele infecțioase, însoțite de usturime și mâncărimi. În acest caz se face o cură cu pepene galben timp de două săptămâni, perioadă în care se renunță la carne, grăsimi și alimente sintetice ori conservate. Pentru un efect maxim se consumă de trei ori pe zi o linguriță cu vârf cu pulbere de trei-frați-pătați pe stomacul gol. Tot pepenele galben are rolul de a proteja organismul de apariția unor complicații la nivelul sistemului nervos, al arterelor, ochilor și rinichilor la persoanele bolnave de diabet. Se consumă 300-500 g pepene galben în fiecare zi, pe parcursul sezonului.
Atenție! Consumat în exces, pepenele galben produce intoleranță digestivă. Se administrează cu precauție de cei suferinzi de colită de fermentație, diaree acută sau cronică și gastrită hiperacidă.
Eficiența tratamentului crește dacă pe parcursul curei cu pepene galben se înlocuiește sarea cu un amestec din părți egale de cimbru, mărar și pătrunjel, măcinate foarte fin
Calmează inflamaţiile
Tenul uscat beneficiază din plin de efectul hidratant și reîntineritor al pepenelui galben. Se face masaj ușor cu suc proaspăt sau se pun felii subțiri de pepene galben pe față și se păstrează timp de 20 de minute. Și tenul iritat își revine dacă se aplică felii subțiri de pepene galben ținute în frigider. Remediul este eficient și pentru a calma inflamațiile și senzațiile de arsură de la nivelul pielii.