de Carmen Ciripoiu
După ce în Antichitate a fost considerată unul dintre cele mai puternice afrodiziace, lipicioasa a stat la baza multor rețete populare pentru cazuri de psoriazis, eczeme, diferite procese inflamatorii, acnee, tăieturi, zgârieturi, dar și înţepături de insecte. Acum, fitoterapeuții o consideră unul dintre cele mai bune leacuri pentru întărirea imunităţii sau pentru ameliorarea problemelor legate de afecţiunile sistemului respirator.
De folos în artrită
E periculoasă artrita, nimic de spus, dar cu forța vindecătoare a lipicioasei nu se poate juca. Astfel că persoanele care suferă de o astfel de maladie au găsit în această plantă un ajutor prețios. Într-un borcan de un litru se pune un pahar cu plantă tocată mărunt, peste care se toarnă țuică până sus, apoi se lasă la macerat trei săptămâni. Cu această loțiune se ung articulațiile dureroase de două-trei ori pe zi. Pentru curățarea limfei și pentru restabilirea echilibrului organismului se recomandă un decoct din două părți de gălbenele, două părți de lipicioasă și o parte de lumânărică. Plantele se acoperă cu apă rece și se fierb la foc mic 20-45 de minute. Se consumă două-trei căni cu ceai pe zi, timp de șase-opt săptămâni. Gălbenelele tonifică imunitatea, ajută la curățarea limfei și reduce inflamațiile pielii, lumânărica are rolul de a descongestiona limfa prin activarea funcției sale, în timp ce lipicioasa stimulează activitatea sistemului limfatic și a organelor, ajută în cazul congestiei limfatice și al ganglionilor limfatici inflamați, curăță și hrănește sângele.
De ajutor în cistită
Tot lipicioasa îi vine de hac și aterosclerozei. Se infuzează două lingurițe cu plantă uscată în 300 ml apă clocotită, timp de două ore, și se consumă 100 ml de trei pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Anurie renală? Cistită? Lipicioasa știe ce are de făcut să transforme aceste maladii doar într-o simplă amintire. Se consumă o linguriță cu pulbere de plantă uscată de trei ori pe zi, cu ceai de codițe de vișin. Deși rezultatul se vede în doar câteva zile, se recomandă o cură de o săptămână. La rândul său, ceaiul de lipicioasă este un leac imbatabil pentru eliminarea toxinelor. O lingură cu plantă verde, tocată mărunt se infuzează 10 minute în 200 ml apă clocotită, apoi se strecoară. Se consumă pe parcursul unei zile. Pentru tratarea arsurilor și a rănilor se prepară o pulbere foarte fină prin râșnirea plantei uscate, apoi se pune la soare pentru o jumătate de oră. Ulterior, pulberea se așază între două straturi de tifon și se acoperă zona afectată. După înlăturarea plantei, se spală locul cu ceai de lipicioasă sau de pelin.
Are acțiune astringentă
Datorită conţinutului mare de tanin, lipicioasa are acţiune astringentă, de aceea se recomandă o pauză după fiecare 14 zile de administrare. Efectul diuretic al plantei poate afecta starea bolnavilor de diabet, care vor urina des şi abundent. De asemenea, persoanele hipertensive care fac tratament cu lipicioasă trebuie să-şi verifice regulat tensiunea, deoarece aceasta poate crește brusc.
Nu trebuie să depăşiţi dozele recomandate
Considerată o plantă relativ toxică, lipicioasa nu este indicată femeilor însărcinate și copiilor