de Carmen Ciripoiu
Păstrând tradiția începută pe vremea țarilor, medicina populară rusă continuă și astăzi să deţină cele mai incredibile remedii naturiste, mulți medici recunoscând superioritatea vindecătorilor în ceea ce privește tămăduirea cu plante.
Și totuși astmul se poate ameliora simțitor...
Când vine vorba despre astm, orice medic spune că boala, dureroasă și neplăcută, nu poate fi vindecată total. Vindecătorii ruși îi contrazic de cele mai multe ori, obținând ameliorări remarcabile cu ajutorul a două plante: ghimbirul și hreanul. Ceaiul de ghimbir, considerat un leac renumit pentru tratarea astmului, se prepară astfel: se curăţă de coajă și se rad 400 g ghimbir, apoi se pun într-o sticlă de un litru, care se umple cu alcool. Se lasă la macerat două săptămâni, agitând din când în când. Ulterior se strecoară prin tifon dublu, se lasă o zi să se depună sedimentul, apoi se scurge preparatul limpede într-o altă sticlă. Se consumă jumătate de linguriță din această tinctură dizolvată în jumătate de pahar cu apă călduță, de două ori pe zi, după mese. La rândul său, hreanul este foarte eficient dacă este luat în mod regulat. Rețeta este următoarea: 250 g hrean proaspăt se amestecă bine cu sucul a două-trei lămâi, apoi se lasă la rece. Se consumă o jumătate de linguriță de două pe zi, dimineața și după-amiaza. Atenție! Nu se consumă niciun lichid cu o jumătate de oră înainte. La început, pacientul va lăcrima puternic după luarea dozei, dar, în timp, reacția va dispărea. Pe toată perioada tratamentului, astmaticii adoptă un regim vegetarian, carnea și făinoasele fiind total eliminate din alimentație.
Balsamul din usturoi și miere vindecă eczemele
Vindecătorii ruși consideră că regula generală a celor care au eczeme este să-și ferească partea afectată de lumină și de soare și să poarte un bandaj cu balsam sau cu unsoare până la vindecare. Unul dintre cele mai bune remedii populare rusești este balsamul din usturoi și miere. Acesta se prepară astfel: se fierbe usturoiul, se sfărâmă și se amestecă împreună cu o cantitate egală de miere. Preparatul se aplică pe zona afectată seara, înainte de culcare, deasupra se pune o felie de ceară, apoi se bandajează ușor. Dimineața se îndepărtează cu săpun cu petrol și se bandajează din nou. Tratamentul se repetă și noaptea următoarea. Rezultatele nu vor întârzia să apară. Excelente sunt și frunzele de geranium fierte în apă o oră, acestea fiind indicate atât în eczeme, cât și în herpes. Se spală partea afectată cu apa în care au fiert frunzele sau se înmoaie o bucățică de vată în această apă și se pune pe partea bolnavă. Tot pentru herpes este recomandat amestecul din flori de soc și coada-șoricelului, în proporții egale, care se fierbe 20 de minute (o lingură cu amestec, la un pahar cu apă). Se consumă o cană pe zi.
Infuzia din seminţe de pătlagină, de ajutor în sterilitate
Medicina populară rusească are remedii extraordinare și în ceea ce privește bolile ginecologice. Astfel, pentru menstruații dureroase și prelungite este foarte utilă tinctura din corn de secară. Se amestecă 30 g corn de secară cu 45 ml alcool și se lasă la macerat șapte zile. Se consumă zece picături de tinctură dizolvate într-un pahar cu apă caldă, de două ori pe zi, dimineața și seara. Dacă nu dă rezultate, doza se dublează. Efecte foarte bune le are și ceaiul din coada-calului. O lingură cu plantă uscată se opărește cu un ibric cu apă fiartă, apoi se lasă zece minute la infuzat. Preparatul se bea pe parcursul unei zile. În acest timp nu se mai consumă altă băutură. În ceea ce privește sterilitatea, cei mai mulți vindecători ruși consideră că boala este un efect al hranei necorespunzătoare. Printre cele mai bune remedii se numără infuzia din semințe de pătlagină, obținută din fierberea unei lingurițe cu semințe în 250 ml apă timp de trei minute. Se consumă trei căni pe zi.
Păpădia reglează activitatea biliară
Pătlagina rămâne totdeauna unul dintre cele mai bune expectorante ale căilor respiratorii. Peste o linguriță cu frunze uscate și mărunțite se toarnă 200 ml apă clocotită, se lasă la infuzat o oră, apoi se strecoară. Se consumă o lingură cu infuzie, de trei-patru ori pe zi. În cazul în care apar inflamații ale cavității bucale, salvia face minuni. Peste o lingură cu frunze uscate și mărunțite de plantă se toarnă 200 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Cu această poțiune se face gargară. Și tot vindecătorii populari ruși au găsit și cea mai bună soluție pentru reglarea activității biliare: ceaiul de păpădie. Peste o lingură cu rădăcini uscate și mărunțite de păpădie se toarnă 200 ml apă clocotită, se lasă la infuzat o jumătate de oră, apoi se strecoară. Se consumă 50 ml, de trei-patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Cu siguranță că remediul cel mai des folosit de ruși pentru tratarea gutei este alifia de unt. Aceasta se prepară astfel: untul se pune într-un vas, la foc mic, iar când începe să fiarbă, se ia spuma, se îndepărtează de pe flacără și se adaugă o cantitate egală de vin, apoi compoziția se lasă să scadă. Cu preparatul obținut se ung părțile dureroase.
PONT. Un păhărel pe zi cu suc de dracila proaspătă vindecă leucoreea.
Morcovii pun pe fugă hemoroizii
Cine s-ar fi gândit vreodată că banalii morcovi pot fi un tratament excelent pentru hemoroizi? Vindecătorii populari ruși spun că morcovii cruzi, dați prin răzătoare și consumați în cantități considerabile la fiecare masă, vindecă și hemoroizii cei mai persistenți. Pentru un efect maxim, se consumă seara și un pahar cu decoct de ștevie foarte fierbinte, preparat dintr-o lingură cu plantă uscată, la un pahar cu apă fiartă. Și tot pentru hemoroizi vine în ajutor și țuica de roșcove. Mod de preparare: 150 g roșcove rase bine se lasă la macerat zece zile într-un litru de țuică, apoi se consumă un păhărel de două ori pe zi, înainte de masă.