de Raluca Grințescu
Drojdia de orez roşu reprezintă o specie fermentată de drojdie. Este denumită Monascus Purpureus şi este utilizată în medicina chinezească de secole. Această drojdie conţine un număr de compuşi denumiţi monacolini. Precum medicamentele pe bază de statine pentru micşorarea colesterolului, monacolinii împiedică producerea de colesterol prin inhibarea enzimei HMG-CoA reductază, care produce colesterolul LDL (rău).
Acționează ca o statină
Conform studiilor, oamenii cu colesterol crescut, care au consumat extract de drojdie de orez roşu timp de două sau de trei luni, au prezentat un nivel mai scăzut al colesterolului total şi LDL, precum şi al trigliceridelor. Există şi inconveniente referitoare la suplimentele pe bază de drojdie din orez roşu. Întrucât FDA nu a reglementat fabricarea acestora, cantitatea totală de monacolini şi eficiența acestora variază semnificativ, în funcţie de produse. Suplimentele pe bază de drojdie din orez roşu sunt vândute fără reţetă şi pe internet şi nu sunt acoperite de asigurarea medicală. Studiile de scurtă durată (pe o perioadă de patru luni) au descoperit că extractul din drojdia de orez roşu este sigur, dar nu există date privind siguranţa pe termen lung. Dacă încercați drojdia din orez roşu, informați doctorul că o introduceți în regimul dumneavoastră actual. Deoarece acţionează ca o statină, drojdia din orez roşu poate cauza efecte adverse asupra ficatului şi ţesutului muscular. Va trebui să fiți monitorizați în privinţa acestor efecte şi a interacţiunii cu alte medicamente pe care le luați.
Trebuie folosită pe o perioadă îndelungată
Mai multe studii clinice demonstrează că drojdia de orez roşu reduce colesterolul total şi colesterolul rău, inclusiv trigliceridele. Cu toate acestea, cele mai multe studii au folosit o formulă de drojdie de orez roşu - Cholestin - care nu mai este disponibilă în Statele Unite. FDA cere ca orice produs care conţine drojdie de orez roşu cu monacolină să fie retras de pe piaţă. Tratamentul cu drojdia de orez roşu trebuie să dureze minimum trei luni, deoarece, dacă se foloseşte pe o perioadă scurtă, s-ar putea să nu obţineţi rezultatele dorite. Este indicat să luaţi două capsule pe zi, la cină, cu un pahar cu apă sau înainte de culcare. Nu este indicat să luaţi şi alte medicamente pentru colesterol sau statine, deoarece creşte eficacitatea atât a acestui supliment, cât şi a medicamentelor şi o să suprasolicitaţi ficatul foarte mult. În timpul tratamentului sau după ce l-aţi terminat este recomandat să mai folosiţi şi hepatoprotectoare. Chiar dacă nu este medicament şi este 100% natural, el are toate proprietăţile unui medicament pentru colesterol.
Într-un studiu clinic efectuat la şcoala de medicină UCLA pe 83 de persoane cu un nivel al colesterolului foarte mare şi pe alt grup care a luat placebo a rezultat o reducere semnificativă a nivelurilor de colesterol total, de colesterol rău şi bun, iar nivelul trigliceridelor a fost foarte mult diminuat în comparaţie cu grupul care a luat placebo
Factorii apariţiei hipercolesterolemiei
Peste 30% din populaţia României suferă de hipertensiune arterială şi de diabet zaharat, ca efect al colesterolului mărit, potrivit datelor unui studiu realizat la nivel naţional. Medicii spun că hipertensiunea arterială, o boală determinată de multiple cauze, este strâns legată de hipercolesterolemie. Stresul, fumatul, consumul exagerat de alcool, dieta bazată pe preparate de tip fast-food şi odihna insuficientă sunt câţiva dintre factorii care determină creşterea colesterolului rău în organism. Hipercolesterolemia este un factor de risc de primă importanță în apariţia bolilor cardiovasculare asociate societăţii moderne.