de Raluca Grințescu
Disuria (urinarea dureroasă), aşa cum este ea prezentată în medicina tradiţională indiană, prezintă trei forme principale de manifestare. Dacă vă confruntaţi cu vreuna dintre următoarele situaţii, puteţi recurge la schemele de tratament pe care vi le propunem aici.
Micţiuni dese, însoţite de dureri severe
Efectuaţi zilnic clisme cu ulei călduţ de porumb (10-20 ml la clismă), de preferinţă seara. Uleiul nu trebuie eliminat imediat, ci menţinut până a doua zi dimineaţa. Faceţi băi calde de şezut şi aplicaţi cataplasme calde pe abdomenul inferior. Evitaţi să consumaţi alimente uscate, înlocuindu-le cu supe onctuoase în care au fost adăugate - la sfârşit - ulei presat la rece, smântână, unt clarifiat.
De patru ori pe zi, înainte de masă, luaţi pulbere de colţii-babei şi ghimbir (la o linguriţă cu colţii-babei, un sfert de linguriţă cu ghimbir).
Roşiatice, cu simptome de arsură sau cu sânge în urină
Faceţi băi de şezut cu apă ceva mai caldă decât temperatura camerei, dar nu fierbinte, precum şi clisme cu 100 ml lapte călduţ.
Evitaţi să consumaţi condimente foarte picante (ardei iute, piper), beţi lapte (de preferinţă, nepasteurizat) îndulcit cu zahăr brun, consumaţi mulţi struguri, stafide, unt clarifiat (una-două linguriţe, de trei ori pe zi, înainte de masă).
Luaţi un amestec de pulbere din seminţe măcinate de pepene galben, lemn-dulce şi dracila (o linguriţă, de trei ori pe zi), băut cu apă de orez.
Senzaţie de „greutate” la nivelul vezicii, cu urina mai vâscoasă
Folosiţi remedii picante, „fierbinţi” (ulei de cimbru, piper lung), decoct de colţii-babei (două părţi) şi ghimbir (o parte).
Faceţi băi de şezut cu apă fierbinte şi cu multă sare grunjoasă.
Consumaţi terciuri de orz, lapte acru.
Tratament homeopat
Tratamentul homeopat constă în: Berberis, Sulfur, Equisetum și amestec de plante.
Infuzii ajutătoare
Infuzie din afin, busuioc, muşeţel, aloe: în părţi egale; se pune o linguriţă cu amestec la 250 ml apă clocotită, se infuzează cinci minute; se beau trei căni pe zi, timp de zece zile, cu pauză 20 de zile, şi se poate repeta;
Infuzie din strugurii-ursului: o linguriţă cu frunze, la 250 ml apă clocotită; se infuzează şapte-opt minute; se beau patru căni pe zi, timp de zece zile, cu pauză 20 de zile, şi se poate repeta.
Infuzie din traista-ciobanului: o linguriţă cu frunze, la 250 ml apă clocotită; se infuzează şapte-opt minute; se beau patru căni pe zi, timp de zece zile, cu pauză 20 de zile, şi se poate repeta.
PONT. Un produs care vă poate ajuta foarte mult dacă vă aflaţi într-una dintre situaţiile anterioare este Kidney Tone Up.
Mai puteți face următoarele tratamente alternative: acupunctură, acupunctură cu venin de albine, electroacupunctură, reflexoterapie, masaj terapeutic şi de relaxare
Trebuie să mergeţi urgent la doctor dacă:
- disuria este însoţită de dureri abdominale severe sau dureri în flancuri (de-a lungul abdomenului, pe laterale sau la nivelul porţiunii inferioare a spatelui);
- există modificări ale stării de conştienţă şi alertă, de exemplu leşin (crize de pierdere a cunoştinţei) sau lipsă de răspuns;
- apar modificări bruşte de comportament, cum ar fi: confuzie, delir, letargie, halucinaţii sau iluzii;
- aveți incapacitatea de a urina sau scăderea drastică a micţiunilor.