Main menu

header

   Originar din Asia Centrală şi cunoscut încă de pe vremea egiptenilor, care îl includeau în meniul zilnic al sclavilor care lucrau la piramide, extraordinarele proprietăţi ale usturoiului îi uimesc şi în zilele noastre pe medicii şi pe biologii din întreaga lume. 

Uşurează circulaţia
    „Înzestrat” din plin cu alicină, usturoiul deţine rolul important de a subţia pereţii vaselor de sânge, în acest fel uşurând  circulaţia sângelui. Un căţel de usturoi pe zi ne scapă de stresul colesterolului şi al trigliceridelor, ferindu-ne totodată şi de afecţiunile bronhopulmonare. Usturoiul curăţă totodată aparatul digestiv, combate fermentaţiile intestinale şi omoară viermii intestinali. Consumat cu regularitate de fumători, usturoiul are rolul de a reduce efectele negative ale nicotinei, iar consumat în stare naturală, pe pâine, ajută la scăderea zahărului din organism.

    Planta este recomandată şi persoanelor care suferă de anemie, celor bolnave de reumatism acut sau atonie digestivă. Specialiştii în medicină naturistă recomandă consumul de usturoi şi celor suferinzi de hipertensiune arterială, acţiunea sa hipotensivă fiind în strânsă legătură cu vasodilataţia şi efectele diuretice. În rândul populaţiei care consumă usturoi în fiecare zi, cancerul este practic necunoscut.

Tusea convulsivă redusă la tăcere
    Persoanelor care suferă de tuse convulsivă li se recomandă următoarea reţetă: 50 g de usturoi şi 15 g de cimbrişor se pun într-un litru de apă, apoi se lasă să fiarbă la foc mic, până ce apa scade la jumătate. Din conţinutul obţinut se administrează copiilor sub vârsta de 1 an o linguriţă din trei în trei ore, iar celor peste 1 an o lingură la trei ore. Împotriva sciaticii, anticii foloseau „laptele de usturoi” preparat după următoarea reţetă: se curăţă un căţel de usturoi, se pisează şi se amestecă împreună cu lapte nefiert. Se consumă în fiecare zi un castronaş. Tratamentul se face o lună.
    Pentru tratarea tuberculozei pulmonare, a bronşitei cronice sau a tusei se recomandă o soluţie alcoolică de usturoi. Se lasă la macerat 100 g usturoi în 100 g alcool de 90°, timp de două săptămâni, agitând flaconul în fiecare zi. Se strecoară lichidul şi se consumă 20-30 de picături, de două ori pe zi, dizolvate în puţină apă. Pentru o circulaţie sangvină perfectă se zdrobesc 400 g usturoi curăţat şi se pun într-un vas conţinând o jumătate de litru de rachiu de cidru. Se lasă la macerat 15 zile într-un loc însorit şi se agită în fiecare zi. Se filtrează şi se iau câte 20 de picături, de două ori pe zi, dizolvate în puţină apă.  Specialiştii în medicină naturistă recomandă persoanelor care suferă de diabet următoarea reţetă pe bază de usturoi. Se curăţă patru căţei de usturoi, se pun într-un litru de alcool şi se lasă la macerat 15 zile. Se strecoară şi se consumă o linguriţă din acest preparat în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol. Tratamentul se face timp de patru săptămâni.

„Arde” bătăturile
     Planta este un remediu recomandat şi persoanelor care suferă de reumatism. Aveţi nevoie de 50 g de usturoi pisat pe care îl amestecăm cu 500 ml de oţet din vin. Se lasă la macerat 15 zile, apoi se strecoară. Se toarnă conţinutul obţinut în flacoane închise ermetic. Se fricţionează dimineaţa şi seara locurile dureroase cu o compresă îmbibată în acest oţet. Oţetul de usturoi este indicat totodată şi la curăţarea şi dezinfectarea rănilor.
    Următoarea reţetă este utilă pentru calmarea durerilor musculare, a crampelor şi a durerilor provocate de entorse. Se toacă foarte mărunt patru căţei de usturoi şi se amestecă cu 250 ml de ulei de măsline. Se ung părţile dureroase de două ori pe zi. Prin fricţionarea pieptului şi a spatelui cu acest preparat se tratează guturaiul şi răceala. Împotriva negilor se foloseşte un căţel de usturoi tăiat în două, cu care se fricţionează de mai multe ori pe zi locul afectat. Usturoiul este folositor şi persoanelor care au probleme cu bătăturile. Se zdrobeşte o jumătate de căţel de usturoi şi se aplică doar pe suprafaţa bătăturii, fără a atinge pielea sănătoasă. Se fixează cu un plasture şi se lasă toată noaptea. Se continuă până la dispariţia completă a bătăturii. 
Ioana Ene


Remediu împotriva oboselii cornice
    Usturoiul este şi un bun remediu pentru prevenirea oboselii cronice. Se pun patru căţei de usturoi, tăiaţi foarte mărunt, în 100 g alcool de 90°. Se lasă la macerat 30 de zile, agitându-se zilnic flaconul, apoi se strecoară. În prima zi se pune o picătură din acest preparat într-o jumătate de pahar cu apă. A doua zi se consumă două picături dizolvate într-o jumătate de pahar cu apă. A treia zi se beau trei picături adăugate într-o jumătate de pahar cu apă, până la a 20-a zi, în care se beau 20 de picături din preparat dizolvate în aceeaşi cantitate de apă. Din a 21-a zi se ia cu câte o picătură mai puţin, până se ajunge la o singură picătură.
   
   Tratamentul are efecte miraculoase. Pentru depurarea sângelui se pisează doi căţei de usturoi, se acoperă cu ulei de măsline şi câteva frunze de pătrunjel şi se lasă până a doua zi dimineaţă, când se consumă acest preparat cu câteva felii de pâine. Pentru tratarea viermilor intestinali avem nevoie de trei căţei de usturoi tocaţi ce se pune într-un vas cu lapte clocotit, lăsaţi la macerat toată noaptea. Dimineaţa se bea pe stomacul gol. Se face o cură de trei săptămâni. Usturoiul este contraindicat femeilor care alăptează şi celor care suferă de sindrom pulmonar congestiv.