de Carmen Ciripoiu
Din cele mai vechi timpuri medicina populară siberiană ne-a oferit elixiruri de excepție cu ajutorul cărora ne păstrăm sănătatea, tinerețea și pofta de viață. Care sunt cele mai eficiente remedii pentru a veni de hac constipației și diareii citiți în rândurile de mai jos.
Atenție la dietă!
Specialiștii spun la unison că principala cauză a constipației cronice o reprezintă o dietă nepotrivită și aici ne referim în mod special la excesul de carne și făinoase. Tocmai de aceea, nimeni nu trebuie să se aștepte la miracole rapide, mai ales dacă boala a fost agravată de folosirea îndelungată a laxativelor. Potrivit vindecătorilor siberieni, pentru a scăpa de constipația cronică, bolnavul trebuie să renunțe total la pâinea albă, la cartofi, la orez, și mai ales în perioada verii să opteze pentru legume proaspete, roșii, salată, varză, în timp ce zahărul să fie înlocuit cu mierea. Nu în ultimul rând, medicina siberiană recomandă ca alimentele calde să fie înlocuite cu cele reci. În plus, trebuie să nu uitați că o viață sedentară duce la lipsa scaunului.
Sucul de varză, ideal
Pentru cazurile grave, medicina siberiană recomandă ca un remediu excelent pătlagina. Un mănunchi mic cu planta spălată foarte bine se fierbe cu două pahare cu apă zece minute, apoi se răcește și se strecoară. Preparatul se consumă în cursul unei zile. Cura durează o lună și se repetă la fiecare 11 luni. Pentru o eficiență maximă se recomandă ca tratamentul să fie urmat în luna mai. Eficiență maximă are și tratamentul cu ulei vegetal. Excelentă este și varza crudă, tăiată mărunt și frecată cu sare. După o jumătate de oră se stoarce sucul și se consumă o jumătate de pahar cu o jumătate de oră înainte de masă. La rândul său, tinctura de ceapă poate face adevărate minuni. Preparatul se obține astfel: trei sferturi dintr-o sticlă se umple cu ceapă tăiată mărunt, apoi se completează cu vodcă sau cu alcool diluat. Se ține zece zile la loc cald, apoi se strecoară. Se recomandă zece picături de două ori pe zi, înainte de masă, diluate în apă rece.
Incredibila saramură de castraveți murați
Foarte bună în opinia vindecătorilor ruși este și saramura de castraveți murați. Se pun castraveți la murat, iar după o lună se consumă zeama acestora, un pahar pe zi, dimineața, înainte de masă. Și decoctul de ovăz este eficient. În acest caz se fierbe o lingură cu ovăz zece minute, se lasă să se răcească și se consumă trei pahare înainte de mesele principale. Efect bun îl are și decoctul de boabe de măceș. Se fierbe o lingură cu boabe de măceș cu un pahar cu apă timp de 20 de minute. Se lasă la infuzat zece ore, se strecoară și se consumă înainte de culcare. O legumă excelentă în lupta cu constipația sunt castraveții cruzi, tăiați mărunt și amestecați cu puțină miere și cu suc de hrean sau cu lămâie. Salata se consumă de trei ori pe zi.
Infuzia din miez de nucă sfărâmată, leagă
La prima vedere, diareea nu este periculoasă și se vindecă mult mai ușor decât constipația, dar când afecțiunea este însoțită de grețuri, de dureri de cap sau de alte simptome, aceasta poate fi un semnal clar de alarmă pentru boli mai grave. Unul dintre cel mai bune remedii oferite de medicina siberiană în tratamentul diareii este infuzia din miez de nucă sfărâmată. O lingură se infuzează în 500 ml apă clocotită 20 de minute, apoi se strecoară. Se consumă o ceșcuță, în fiecare dimineață. Și tinctura de pelin joacă un rol important în lupta cu diareea. Se recomandă 20 de picături la patru ore. În cazul în care diareea este însoțită de dureri de cap și de febră se mănâncă într-o zi 12 mere curățate și rase, câte unul la două ore. În această perioadă nu se consumă altceva și nu se bea apă.
Coaja de stejar are proprietăți antispastice
Cei care suferă de diaree cronică pot fierbe la foc mic o linguriță cu coajă măcinată de stejar cu o cană și jumătate cu apă, care se fierbe zece minute. Se ia o lingură, de trei ori pe zi. De mare ajutor sunt și cojile de ceapă. Se fierbe zece minute un pumn cu coji de ceapă cu un litru de apă. Se consumă o jumătate de litru pe zi. Mușețelul este, la rândul său, excepțional pentru tratarea inflamațiilor intestinale și are proprietăți antispastice. Se consumă infuzie preparată dintr-o linguriță cu plantă la o cană cu apă clocotită, care se fierbe 15 minute. Se recomandă trei căni pe zi. De asemenea, taninul din ceaiul negru obișnuit are un efect antidiareic.
Ceaiul din frunze de alexandrina, un laxativ de excepţie
În opinia vindecătorilor siberieni, singurul remediu care nu provoacă dependență este infuzia din frunze de alexandrina. Aceasta se prepară astfel: se pune o lingură cu frunze uscate într-un pahar cu apă rece, se lasă la macerat 12 ore, apoi se consumă dimineața. Remediul se folosește de două ori pe săptămână și doar în cazuri grave, de trei ori. Un alt laxativ folosit cu succes sunt prunele uscate. O mână cu prune se țin peste noapte într-un amestec de suc de lămâie, miere și apă fiartă și puțin sărată. Înainte de micul dejun se consumă întâi lichidul, apoi prunele, de preferat cu lapte acru.