Toată lumea a auzit sau suferă de colesterol mărit. Puţini ştiu însă că acest termen defineşte un compus organic ce se găseşte în structura celulelor animale, mai ales în sânge. Din păcate, o dată cu dereglarea metabolismului, se depune pe pereţii vaselor sangvine sau sub formă de calculi.
Consumul produselor animaliere trebuie limitat
Colesterolul se găseşte în untura de peşte, sânge, ţesut nervos, gălbenuş de ou şi reglementează permeabilitatea faţă de lichidele membranelor celulare. Sunt două surse de provenienţă a colesterolului: cel mai mult se produce în ficat, prin transformarea diverşilor nutrienţi, în special grăsimi saturate. Şi cum toate animalele produc propriul colesterol, cealaltă parte din colesterolul uman provine direct din consumul produselor animaliere. Acest colesterol este absorbit în intestine şi se adaugă la cel produs de ficat. Pentru că o cantitate mare de colesterol rău este dăunătoare organismului, este de preferat să ţinem sub control nivelul acestuia.
Rostopasca, aliat de preţ
Cele mai eficiente tratamente pentru scăderea nivelului de colesterol rău sunt cele naturiste.
Rostopasca, alături de mesteacăn şi de anghinare realizează una dintre cele mai bune amestecuri de plante cu efect hipocolesterolemiant. Pentru un rezultat bun, amestecaţi tincturi din cele trei plante în părţi egale. Luaţi timp de o lună câte o linguriţă amestecată cu 100 ml de apă cu 30 de minute înainte de fiecare masă. Curele trebuie să dureze 30 de zile.
Reţeta tincturilor: măcinaţi plantele uscate cu râşniţa de cafea. Puneţi zece linguri cu pulbere proaspăt măcinată în jumătate de litru de ţuică tare, palincă sau alcool de 75 de grade (două părţi alcool alimentar de 96 de grade şi o parte apă). Se lasă la macerat timp de zece zile, agitându-se zilnic vasul de macerare, apoi se stoarce, se filtrează şi se toarnă în sticluţe închise la culoare. Se păstrează la frigider şi din două în două zile se umblă la ele pentru a se prepara remediul propriu-zis.
Fragii, fructe de leac
O altă plantă ce are ca efect scăderea colesterolului este fragul. De la această plantă se folosesc frunzele (fără peţiolul principal), dar şi fructele. Pentru a fi utilizabile, frunzele trebuie culese din iunie, până la începutul lunii octombrie. Infuzia se obţine dacă opăriţi o linguriţă cu frunze cu 200 ml apă clocotită. Beţi două căni pe zi. Sucul de fragi se prepară storcând 200 g de fructe spălate. Sucul obţinut se îndulceşte cu cinci grame de zahăr. Se consumă imediat.
Elena Şerban
Colesterolul rău şi bun
Este important de ştiut că există două tipuri de colesterol:
- LDL colesterol - fracţiunea cu densitate joasă, dăunătoare pentru sănătate şi care trebuie scăzută, fiind vinovată de depunerile de aterom;
- HDL colesterol - fracţiunea cu densitate înaltă sau colesterolul bun, ce distruge depozitele de grăsimi de pe vasele sangvine.