de Carmen Ciripoiu
Cunoscută din epoca precolumbiană, parfumata vanilie nu este doar un ingredient de nelipsit în rețetele de prăjituri sau mâncăruri dulci occidentale. Este recunoscută și pentru sporirea activității cerebrale, dar este și un puternic afrodiziac.
Ceaiul suprimă greața
Ceaiul de vanilie este unul dintre ajutoarele de nădejde în pierderea greutății și îndepărtarea senzației de greață, dar are și rolul de a încetini procesul de îmbătrânire. Este recomandat și pentru reducerea febrei și pentru diminuarea durerilor de cap sau pentru înlăturarea depresiei. O altă proprietate a ceaiului de vanilie este efectul său incredibil asupra reglării menstruației. Cine are nevoie de un plus de pasiune în dormitor poate apela cu încredere tot la această licoare, care stimulează apetitul sexual. Pentru prepararea infuziei se folosesc frunze de ceai negru, peste care se adaugă o păstaie de vanilie despicată și o linguriță cu esență de vanilie. Se infuzează timp de trei minute într-o cană cu apă fierbinte și se consumă. Efectul este garantat.
Tinctura, bună în afecțiunile pulmonare
Vanilia are și un rol important în întărirea capacității de apărare a organismului împotriva micozelor. Se prepară un extract de vanilie aplicat extern, cu efect fungicid și antimicrobian. La rândul ei, tinctura de vanilie are un rol deosebit în afecțiunile pulmonare ale fumătorilor. Preparatul se obține prin macerarea păstăilor zdrobite în alcool de 70 de grade, timp de două săptămâni. Efectul terapeutic crește dacă se folosește un amestec de tincturi:15 g tinctură de vanilie, 3 g tinctură de iarbă-mare, 2 g tinctură de șofran, 150 ml vin, 50 ml sirop simplu. Prin masarea corpului cu ulei de vanilie sunt reduse stările de agitație, anxietate, iar tensiunea psihică este calmată. Cercetări recente au scos la iveală faptul că vanilia este benefică și pentru stomac. Se recomandă consumul a cât mai multe salate de fructe în care se adaugă pudră de vanilie. Aceasta are un efect calmant asupra stomacului și îl protejează.
Vanilia nu este recomandată femeilor însărcinate sau celor care alăptează