de Carmen Ciripoiu
I se spune ultimul spițer al Brăilei. Asta pentru că domnul farmacist Ion Bobaru (medalion) prepară leacuri folosite încă de pe vremea bunicilor. Așa că pe drept cuvânt se poate spune că deține monopolul în fabricarea de medicamente. Și, bineînțeles, cele mai bune remedii pentru ulcer și gastrită.
„Stresul joacă un rol important în declanșarea acestor boli”
- Toamna ne bate la ușă și, odată cu acest anotimp, reapar și două boli de sezon: gastrita și ulcerul. Ce simptome ar trebui să ne sperie?
- Bolile stomacului, gastrita și ulcerul, au apariții sezoniere, manifestându-se atât primăvara, cât și toamna. Primele simptome ale gastritei sunt nespecifice și se manifestă prin greață, vărsături și jenă în epigastru (capul pieptului) imediat după masă. Netratată, gastrita se cronicizează, ducând la apariția ulcerului gastric. Principalul semn al bolii ulceroase este durerea, care este localizată în epigastru și se atenuează de cele mai multe ori la alimentație, aceasta fiind descrisă de suferind ca o arsură, senzație de roadere sau foame. În cazul ulcerului duodenal, durerea apare în timpul nopții, trezind pacientul din somn.
- Stresul ne poate distruge stomacul, domnule Bobaru?
- Sunt o multitudine de cauze care determină apariția gastritei și a ulcerului, iar stresul joacă un rol foarte important în declanșarea acestor afecțiuni. De altfel, în literatura medicală sunt menționate frecvent „gastrita și ulcerul de stres”. Din cauza vieții cotidiene agitate suntem tentați să nu mâncăm regulat, ci doar în fugă, să nu ne odihnim suficient, toate acestea ducând la apariția multor boli ale aparatului digestiv. Alte cauze frecvente care induc gastrita și ulcerul sunt medicamentele antiinflamatoare, alcoolul și tutunul.
Cărbunele medicinal, folosit în afecțiunile aparatului digestiv
- Are argila un rol protector, antiinfecțios și regenerator asupra întregului tub digestiv? Cum o folosim în cazul gastritei și al ulcerului?
- Argila este un silicat natural de aluminiu, benefică în tratamentul gastritei și al ulcerului. Metoda cea mai bună de folosire este sub formă de suspensie, care se prepară astfel: două linguri cu argilă pulbere fină se amestecă cu un pahar cu ceai de roiniță sau cu ceai de busuioc preparat după metoda infuzării. Se lasă în contact cel puțin 15 minute, după care se bea înainte de masă în cazul gastritei și la o jumătate de oră după masă în cel al ulcerului gastroduodenal.
- În calmarea durerilor, multă lume folosește cărbunele vegetal. Are acesta acțiune atât de rapidă?
- Prin proprietățile sale absorbante de excepție, cărbunele vegetal este adesea folosit în afecțiunile aparatului digestiv, care se manifestă prin spasme, arsuri, balonări, flatulență, borborisme, reglând în mod eficient și tranzitul intestinal. În gastrită și ulcer se poate asocia cărbunele medicinal cu argila pulbere în cantități egale. Pulberea combinată se administrează o linguriță de trei ori pe zi, după fiecare masă, luată cu ceai de coada-șoricelului.
Fără crudități, prăjeli, băuturi acidulate și spirtoase
- Ce regim alimentar recomandați bolnavilor de ulcer și gastrită? Există și alimente-medicament?
- Regimul alimentar este important în schema de tratament a gastritei și a ulcerului gastroduodenal. Se evită cruditățile, prăjelile, băuturile acidulate și spirtoase tari, iar mesele trebuie să fie regulate. O legumă-medicament este varza, sucul obţinut din aceasta conținând vitamina C. Pentru a evita recidivele se recomandă cura cu suc de varză, timp de trei săptămâni, toamna și primăvara. În gastrită și în ulcerul gastric se administrează o cană înainte de mese, iar în ulcerul duodenal, o cană la o jumătate de oră după masă. Cura de varză se recomandă și în boli ale aparatului urogenital, boli hematologice. Îmbătrânirea poate încetini dacă se consumă regulat varză roșie sub formă de salată sau suc.
- Pe vremuri, gastrita și ulcerul erau tratate cu cantități mari de lapte. Putem avea încredere în laptele din ziua de azi?
- Virtuțile terapeutice ale laptelui în combaterea hiperacidității gastrice ce provoca gastrita şi ulcerul rămân valabile și în ziua de azi, cu condiția ca laptele să nu fie fermentat (chefir, sana), ci proaspăt fiert sau pasteurizat.
Ceaiul, combinat de lavandă și sunătoare, induce un somn odihnitor
- Este somnul un factor important în vindecarea acestor maladii?
- Un somn agitat perturbă activitățile fiziologice și poate declanșa apariția ulcerului gastroduodenal. În acest sens se recomandă celor suferinzi o cană cu ceai combinat de lavandă și sunătoare, preparat după metoda infuzării, seara la culcare.
- Netratat cum trebuie, ulcerul gastric poate duce la cancer? Se poate trata naturist și această boală nemiloasă?
- În anul 1994, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat Helicobacter Pylori ca fiind agentul principal în declanșarea ulcerului gastric şi a cancerului gastric. Există o mare probabilitate ca un ulcer gastric cronic să se transforme în cancer. În acest caz, tratamentele naturiste pot fi considerate ca terapii complementare la medicația chirurgicală sau alopată în tratarea tumorilor maligne ale tubului digestiv.
- Unde vă pot găsi cei care au nevoie de minunatele dumneavoastră remedii naturiste?
- Farmacia Faltis este în slujba dumneavoastră din anul 1897. Puteți afla amănunte despre remediile naturiste, preparate în laboratorul propriu, accesând site-ul www.farmaciafaltis.ro.
„Plantele care conţin mucilagii se procesează sub formă de macerate“
- Este natura de un real ajutor în vindecarea acestor boli? Ce remedii recomandați?
- Terapia bolilor umane a fost făcută la început cu medicamente provenite exclusiv din lumea vegetală, animală sau minerală, așa că natura este foarte darnică. În tratamentul gastritei și al ulcerului sunt de mare ajutor rădăcina de nalbă, rădăcina de obligeană, florile de salcâm, rădăcina de lemn-dulce, frunzele de pătlagină, părțile înflorite de busuioc, roinița, sunătoarea, coada-șoricelului, florile de gălbenele, scoarța de stejar, plante care se pot procesa acasă sub formă de ceaiuri. Pentru obținerea unor preparate de bună calitate, sunt câteva reguli generale ce trebuie respectate. Plantele care conțin mucilagii (nalba, pătlagina) se procesează sub formă de macerate, care se prepară din două linguri cu plantă mărunțită groscior, peste care se toarnă apă la temperatura camerei (250 ml). Se lasă în contact aproximativ 30 de minute, apoi se filtrează. Se îndulcește după gust. Ceaiurile obținute din flori sau din frunze (flori de salcâm, frunze de sunătoare, coada-șoricelului, gălbenele) se prelucrează sub formă de infuzie (popular se numește opăreală): peste două linguri cu plantă mărunțită groscior se toarnă o cană cu apă fierbinte și se lasă la infuzat timp de 30 de minute, apoi se filtrează. Se îndulcește după gust. Pentru rădăcina de obligeană, lemn-dulce şi scoarță de stejar se folosește metoda decoctului: două linguri cu plantă mărunțită groscior se fierb cu 250 ml apă la foc mic timp de 15 minute, se lasă în repaus alte 15 minute, apoi se filtrează. Se are în vedere completarea în final cu apă, evaporată în timpul fierberii. Se îndulcește după gust.