de Carmen Ciripoiu
Veritabilă minune a naturii, tătăneasa este cunoscută încă din Antichitate, fiind utilizată de vindecătorii daci, care o numeau tăciune. În zona Banatului și a Bucovinei, tătăneasa a rămas și acum principalul leac împotriva fracturilor, herniei și a durerilor de toate felurile. Datorită anantoinei, o substanță cu proprietăți antitumorale, tătăneasa este considerată cel mai puternic remediu anticancerigen atât intern, cât și extern, cu rezultate excepționale.
Remedii populare inedite
Proprietățile tătănesei sunt la mare preț, de altfel una dintre denumirile sale este de iarbă întăritoare. În vechime, dar și acum, fracturile se „repară” cu ajutorul tătănesei. Rețeta este foarte simplă, dar cu eficiență maximă: rădăcina se spală foarte bine, se taie în rondele foarte subțiri, se fierbe într-o oală cu apă până scade la jumătate, se amestecă bine cu făină de orz și se așază pe o bucată de pânză. Se aplică pe zona dureroasă. Peste pânză se vor pune bucățele de lemn cu care se prinde zona fracturată și se leagă cu o altă pânză. Procedeul se repetă până la vindecare. Durerile de splină sau de rinichi cedează cu comprese cu rădăcină rasă și fiartă în lapte dulce, pusă caldă pe locul dureros. În amestec cu miere, rădăcina de tătăneasă este un remediu foarte bun contra hepatitei.
Adjuvant prețios în lupta cu cancerul
Specialiștii în terapii naturiste recomandă tătăneasa ca remediu principal în vindecarea cancerului de stomac, intestine sau prostată. În acest caz se administrează decoctul, 1-1,5 litri pe zi, pe stomacul gol, în trei reprize. Pentru prepararea decoctului se fierb două lingurițe cu pulbere de plantă în jumătate de litru de apă cinci minute, se lasă la răcit, apoi se filtrează. Jumătate din compoziție se amestecă împreună cu jumătate de litru de macerat la rece, apoi se consumă. În timpul tratamentului cu tătăneasă nu se consumă carne sau prăjeli.
Extractul fluid îndepărtează hemoroizii
Persoanele care au hemoroizi trebuie să aplice pe zonele afectate, de două ori pe zi, extract fluid. Acesta se obține punând câteva lingurițe cu tinctură de tătăneasă într-o farfurie și se lasă să se evapore câteva ore, până se formează o pastă vâscoasă și închisă la culoare. În același timp se recomandă și clismele cu decoct de tătăneasă. Pe toată perioada tratamentului se consumă crudități, pentru buna funcționare a tranzitului intestinal. Extractul fluid, în combinație cu tinctura de propolis (10-20 de picături), este recomandat și pentru tratarea cancerului de piele, prin aplicarea acestuia, de trei ori pe zi, pe locul afectat.
Pont. În cazul rănilor pe col se pune decoct de tătăneasă în irigator și se fac spălături timp de două săptămâni.
Cicatricele inestetice dispar dacă tamponaţi zilnic locul afectat cu tinctură de tătăneasă
Tătăneasa este folosită în peste 200 de preparate farmaceutice